표제지
목차
ABSTRACT 10
서론 13
제1장 단호박죽의 기능성 16
제1절 단호박 원재료에 따른 Carotenoid 분석 16
1. 실험재료 및 방법 16
2. 결과 및 고찰 21
제2절 단호박죽의 Carotenoids 분석 30
1. 실험재료 및 방법 30
2. 결과 및 고찰 32
제3절 DPPH free radical 소거능 측정 37
1. 실험재료 및 방법 37
2. 결과 및 고찰 39
제2장 단호박죽의 미생물학적 안전성 43
1. 실험방법 및 재료 43
가. 연구재료 43
나. 세균발육 시험 43
다. 일반세균수 정량적 검사 43
라. 대장균군 정량적 분석 44
마. 대장균 정량적 분석 44
바. 살모넬라 정량적 분석 44
사. 황색포도상구균 정량적 분석 45
2. 결과 및 고찰 46
가. 냉장고보관시 가정간편식 단호박죽의 안전성 46
나. 계절별 실내보관 시 가정간편식 단호박죽의 안전성 48
제3장 단호박죽의 관능평가 51
1. 연구 내용 및 방법 51
가. 시료의 선정 51
나. 묘사용어 개발 51
다. 묘사분석 과정 51
라. 실험내용 51
마. 통계분석 52
2. 결과 및 고찰 55
가. 묘사분석에 의한 텍스처와 향미 평가 55
나. 단호박죽 주성분 분석 55
결론 60
참고문헌 63
국문초록 68
〈표 1〉 UPLC gradient condition. 18
〈표 2〉 Carotenoid contents in sweet pumpkin. (N.Z sweet pumpkin) 22
〈표 3〉 Carotenoid contents in sweet pumpkin. (Mini sweet pumpkin) 23
〈표 4〉 Carotenoid contents in sweet pumpkin. (Korea sweet pumpkin) 24
〈표 5〉 Microbiological safety of sweet pumpkin porridge stored in the refrigerator. 47
〈표 6〉 Microbiological safety of sweet pumpkin porridge stored at room temperature in the Summer 49
〈표 7〉 Microbiological safety of sweet pumpkin porridge stored at room temperature in the Winter. 50
〈표 8〉 Description of the 5 commercial sweet pumpkin porridge. 53
〈표 9〉 Definition of sensory attributes and standard references. 54
〈표 10〉 Appearance, aroma/odor, taste intensitites sensory attributes of the five sweet pumpkin porridge. 57
〈표 11〉 Texture, after taste intensitites sensory attributes of the five sweet pumpkin porridge. 58
〈그림 1〉 UPLC profiles of carotenoids in sweet pumpkin at 450nm. 19
〈그림 2〉 Spectra of carotenoids in sweet pumpkin. 20
〈그림 3〉 Carotenoid contents in various sweet pumpkin(New Zealand, Mini, and Korea) 25
〈그림 4〉 Carotenoid contents in various parts of sweet pumpkin. (All, Pulp, Rind) 27
〈그림 5〉 Carotenoid contents of sweet pumpkin according to processing methods. (Raw, Cooked, Freeze dried) 29
〈그림 6〉 UPLC profiles of carotenoids in sweet pumpkin porridge at 450nm. 33
〈그림 7〉 Stability of lutein+zeaxanthin in sweet pumpkin porridge(HMR). 34
〈그림 8〉 Stability of α-carotene in sweet pumpkin porridge(HMR). 35
〈그림 9〉 Stability of β-carotene in sweet pumpkin porridge(HMR). 36
〈그림 10〉 Carotenoid contents in various sweet pumpkin porridge. (O, Y, B) 40
〈그림 11〉 Total carotenoid contents of sweet pumpkin porridges. 41
〈그림 12〉 Electron donating ability of sweet pumpkin porridges 41
〈그림 13〉 Antioxidant activities of sweet pumpkin porridges determined by DPPH spectrophotometric assay. 42
〈그림 14〉 PC loadings of the sensory attibutes and the five sweet pumpkin porridge samples evaluated by panels. 59