표제지
목차
LIST OF ABBREVIATIONS 13
ABSTRACT 14
Ⅰ. 서론 17
Ⅱ. 연구사 20
A. 식품첨가물 20
1. 식품첨가물의 정의 20
2. 식품첨가물의 역사 21
3. 식품첨가물의 조건 22
4. 식품첨가물의 안전성 평가 24
5. 식품첨가물의 종류 24
B. 영양교육 26
1. 영양교육의 정의 26
2. 영양교육의 목적 27
3. 선행 영양교육 프로그램 자료 27
C. 행동변화단계 34
1. 행동변화단계의 정의 34
2. 행동변화단계의 과정 34
Ⅲ. 연구대상 및 방법 37
A. 연구대상 및 기간 37
B. 연구설계 38
C. 연구과정 40
1. 다빈도 섭취 식품 선정을 통한 식품첨가물 선정 40
2. 식품첨가물 교육프로그램 개발 및 효과평가 45
D. 통계처리 50
Ⅳ. 결과 52
PartⅠ. 인지설문 결과 52
1. 인지설문조사 일반사항 53
2. 식생활 또는 교육자료 검색에 관한 정보 57
3. 선호하는 식품 및 간식 60
4. 식품첨가물 인식 63
5. 식품첨가물에 대한 관심 67
6. 식품첨가물의 사용 필요 여부 69
7. 관심있는 식품첨가물 종류 71
8. 식품첨가물에 관하여 알고 싶은 내용 73
PartⅡ. 영양교육 효과평가 결과 75
1. 식품첨가물의 필요 이유 76
2. 식품첨가물과 건강 79
3. 식품첨가물에 대한 인식 81
4. 식품첨가물 교육에 대한 만족도 86
5. 식품첨가물 교육에 대한 참여도 88
Ⅴ. 고찰 90
Ⅵ. 결론 97
Ⅶ. 참고문헌 100
부록 106
부록 1. 인지설문지-초, 중학생용 106
부록 2. 인지설문지-고등학생용 113
부록 3. 교육 전 설문지 119
부록 3. 교육 전 설문지 121
부록 5. 학습개요안-초등학생용 124
부록 6. 학습개요안-중, 고등학생용 126
부록 7. 교육용 PPT-초등학생용 128
부록 8. 교육용 PPT-중, 고등학생용 135
부록 9. 교육 활동지-초등학생용 143
부록 10. 교육 활동지-중, 고등학생용 146
부록 11. 교사지도안-초등학생용 149
부록 12. 교사지도안-증, 고등학생용 151
Table 1. Conditions of food additives 23
Table 2. Types of food additives 25
Table 3. Prior education materials 28
Table 4. Questionnaire configuration 42
Table 5. Training Program Each Step Organization and Topic 47
Table 6. Composition of pre-education survey and post-education effect evaluation paper 49
Table 7. Cognitive survey result of elementary, middle, and high school students' age, gender, height, and weight 55
Table 8. Cognitive survey result of elementary, middle, and high school BMI 56
Table 9. Collection path of Information on Food and Dietary Life 58
Table 10. Most favorite education metarial 59
Table 11. Most favorite Food type 61
Table 12. Most favorite Snacks type 62
Table 13. Whether food additives are recognized 65
Table 14. Risk identification 66
Table 15. Interest in food additives 68
Table 16. Necessity of food additives in processed food Do you think food additives should be used in the manufacture... 70
Table 17. Types of food additives of interest What type of food additives are you interested in? 72
Table 18. Information about food additives you want to know What do you want to know most about food additives? 74
Table 19. Reasons for the need for food additives Do you think food additives are necessary when cooking and processing food? 78
Table 20. Food additives and health Will food additives affect your health? 80
Table 21. Awareness of Food Additives-Elementary 83
Table 22. Awareness of Food Additives - Middle 84
Table 23. Awareness of Food Additives - High 85
Table 24. Satisfaction with food additive education 87
Table 25. Participation in food additive education 89
Fig. 1. Cognitive Questionnaire Development Process 38
Fig. 2. Development of pre- and post-training effectiveness assessment questionnaire 39
Fig. 3. Developed Food Additives Training Program Feature 47