표제지
목차
Ⅰ. 서론 13
Ⅱ. 문헌고찰 15
1. 외식의 정의 15
2. 젊은 성인의 외식과 배달음식 이용 실태 16
3. 젊은 성인의 외식과 배달음식 이용 관련 요인 18
4. 계획적 행동이론의 적용 19
Ⅲ. 연구내용 및 방법 23
1. 연구대상 및 기간 23
2. 연구내용 및 방법 23
1) 설문지 구성 23
2) 설문조사 실시 27
3. 통계분석 28
Ⅳ. 연구 결과 30
1. 대상자의 일반사항 30
2. 외식과 배달음식 이용 빈도에 따른 건강과 영양 관심도 32
3. 외식과 배달음식 이용 실태 33
4. 외식과 배달음식 이용 빈도에 따른 계획적 행동이론의 요인 35
1) 외식과 배달음식 이용의 장단점 관련 신념 35
2) 외식과 배달음식 이용에 관한 규범적 신념과 순응동기 38
3) 외식과 배달음식 이용에 관한 통제적 신념 41
4) 외식과 배달음식 이용 조절 의향 45
5. 외식과 배달음식 이용 빈도에 따른 식행동 47
6. 외식과 배달음식 이용 관련 요인 50
1) 외식과 배달음식 이용 의향과 관련된 요인 50
2) 외식과 배달음식 이용 행동과 관련된 요인 52
Ⅴ. 고찰 56
1. 대상자의 일반사항 56
2. 대상자의 외식과 배달음식 이용 실태 및 식행동 57
3. 외식과 배달음식 이용 관련 신념 59
4. 향후 연구를 위한 제언 62
Ⅵ. 요약 및 결론 64
참고문헌 67
Appendices 76
Supplementary Material 1. Informed consent form 77
Supplementary Material 2. Questionnaire 79
ABSTRACT 90
Table 1. General characteristics of subjects according to the frequency of eating out or using food delivery 31
Table 2. Interest toward health or nutrition of subjects according to the frequency of eating out or using food delivery 32
Table 3. Frequency of using each menu according to the frequency of eating out or using food delivery 34
Table 4. Behavioral beliefs according to the frequency of eating out or using food delivery 36
Table 5. Normative beliefs and motivation to comply according to the frequency of eating out or using food delivery 39
Table 6. Perceived behavioral control according to the frequency of eating out or using food delivery 43
Table 7. Intentions according to the frequency of eating out or using food delivery 46
Table 8. Eating behaviors of subjects according to the frequency of eating out or using food delivery 48
Table 9. Multiple linear regression of intentions to eat out or use food delivery on independent variables 51
Table 10. Multiple linear regression of eating out or using food delivery on total scores of behavioral beliefs, subjective norms and perceived behavioral control 54
Table 11. Multiple linear regression of eating out or using food delivery on subscale scores of behavioral beliefs, subjective norms and perceived behavioral control 55
Supplementary Table 1. Results of factor analysis of behavioral beliefs 86
Supplementary Table 2. Results of factor analysis of subjective norms 87
Supplementary Table 3. Results of factor analysis of perceived behavioral control 88
Supplementary Table 4. Results of factor analysis of eating behaviors 89
Figure 1. Relation of variables suggested in the theory of planned behavior 22