표제지
목차
ABSTRACT 11
Ⅰ. 서론 14
Ⅱ. 연구사 20
1. 난각 품질 개선에 대한 연구 동향 22
2. 계란 이송라인의 누적 충격강도와 파각 발생률의 상관성 분석 31
3. 선별포장장에서 파각란 발생요인 분석 34
4. 산란계 사료 내 섬유소 첨가가 환우 기간의 계란 품질에 미치는 영향 37
5. 비타민 D₃ 첨가가 계란 품질에 미치는 영향 43
Ⅲ. 산란계 농장 계란 이송라인의 누적 충격강도와 파각 발생률의 상관성 분석(연구 1) 45
1. 서론 45
2. 재료 및 방법 47
2.1. 조사 농장 및 생산공정 47
2.2. 조사 항목 및 방법 51
2.3. 통계 처리 53
3. 결과 54
3.1. 농장별 계란 이송구간별 충격강도 54
3.2. 농장별 누적 충격강도와 파각 발생률 간 상관분석 55
3.3. 주령, 사료 급이기 형태 및 파각 발생률 간 상관분석 57
4. 고찰 60
5. 요약 63
Ⅳ. 식용란 선별포장장에서 파각란 발생현황 및 요인 조사 연구(연구 2) 64
1. 서론 64
2. 재료 및 방법 66
2.1. 조사 방법 66
2.2. 조사 항목 69
2.3. 통계 처리 69
3. 결과 70
3.1. 선별포장장에서 파각란 발생비율(실험 1) 70
3.2. 주령, 품종 및 난각 품질 간 상관관계(실험 2) 75
4. 고찰 79
5. 요약 82
Ⅴ. 산란계 사료 내 섬유소 첨가가 환우 기간의 계란 품질에 미치는 영향(연구 3) 83
1. 서론 83
2. 재료 및 방법 86
2.1. 조사 농장 및 사료의 구성 86
2.2. 조사 방법 89
2.3. 조사 항목 91
2.4. 난질 평가 91
2.5. 통계 처리 91
3. 결과 92
3.1. 환우 전·후 산란율의 변화 92
3.2. 환우 전·후 난각 품질 비교 94
3.3. 환우 기간 중 폐사율 비교 96
3.4. 환우 기간 중 계분의 성상 비교 98
4. 고찰 100
5. 요약 102
Ⅵ. 산란계 사료 내 비타민 D₃ 첨가에 따른 난각 품질과 계란 내 비타민 D₃ 함량에 관한 농장 조사(연구 4) 103
1. 서론 103
2. 재료 및 방법 105
2.1. 조사방법 105
2.2. 난각 품질 분석 108
2.3. 계란 난황 내 비타민 D₃ 분석 110
2.4. 통계처리 112
3. 결과 113
3.1. 파각강도 113
3.2. 난각두께와 난각색 115
3.3. 난황 내 비타민 D₃ 함량 118
4. 고찰 120
5. 요약 124
Ⅶ. 종합고찰 125
참고문헌 129
국문초록 152
Table 1. Characteristics and status of experimental farms 48
Table 2. The external forces on eggs during the egg transit system from house to egg grading packing center 56
Table 3. Correlation coefficients of egg breakage rate by age and feeder type 58
Table 4. Information of farms used in Experiment 1 67
Table 5. Information of laying hen farms used in Experiment 2 68
Table 6. Percent of cracked eggs per farm, month and egg size 73
Table 7. Correlation coefficients of egg breakage rate by age and transport distance 74
Table 8. Egg breaking strength by breed of laying hens 77
Table 9. Correlation coefficients between egg weight, egg breaking strength and eggshell thickness 78
Table 10. Laying hen farms used in this study 87
Table 11. Ingredients and chemical composition of the diets used for molting and laying periods 88
Table 12. Induced molting schedule 90
Table 13. Changes in egg production after non-fasting molting 93
Table 14. Changes in eggshell strength and eggshell thickness before and after non-fasting molting 95
Table 15. Changes in weekly mortality by farm during molting periods 97
Table 16. Ingredients and chemical composition of layers' diets 106
Table 17. Laying hen farms used in this study 107
Table 18. Liquid chromatography-tandem mass spectrometry condition for vitamin D analysis 111
Table 19. Changes in eggshell strength of eggs laid from laying hens fed vitamin D₃ enriched diets 114
Table 20. Changes in eggshell thickness of eggs laid from laying hens fed vitamin D₃ enriched diets 116
Table 21. Changes in eggshell color index of eggs laid from laying hens fed vitamin D₃ enriched diets 117
Figure 1. Current status of number of layer farms and chicks. 15
Figure 2. Current status of average number of chicks per layer farm. 16
Figure 3. Percentage of layer farms depending on number of laying hens per farm. 17
Figure 4. Flowchart of egg production system from farm to egg packing center. 49
Figure 5. Egg transit system from laying house to egg packing center. Electronic egg (red in color) is shown in (B), (G), and (I). (A)... 50
Figure 6. Example of a graph of external forces measured using a wireless electronic egg (Wireless Egg Node II). Green line indicates... 52
Figure 7. Regression analysis between the cumulative external force(G-force) on egg during the egg transit system and the percentage of cracked... 59
Figure 8. Percentage of cracked eggs at Grading Packing Center. Data on cracked eggs were collected at Grading Packing Center... 71
Figure 9. Correlation between egg breaking strength and age of laying hens. 76
Figure 10. Change in fecal conditions during molting period. (a) fecal condition before molting, (b) fecal condition during molting. 99
Figure 11. Eggshell color fan. Nonghyup Eggshell color fan, Korea poultry cooperative, Korea. 109
Figure 12. Vitamin D₃ contents in eggs obtained from laying hens fed vitamin D₃ enriched diet. Different superscript letters indicate significant... 119
Figure 13. Relationship between the vitamin D₃ contents in eggs and dietary vitamin D₃ contents. Linear regression coefficient is... 123