표제지
목차
국문초록 8
Ⅰ. 서론 10
Ⅱ. 이론적 고찰 13
1. 통근 스트레스 13
2. 식이 자기효능감 15
Ⅲ. 연구내용 및 방법 17
1. 연구대상 및 기간 17
2. 조사도구 구성 17
1) 일반사항 17
2) 통근 스트레스 18
2) 식이 자기효능감 18
3) 식행동 18
4) 식품섭취행태 18
3. 통계분석 19
Ⅳ. 연구결과 및 고찰 20
1. 연구대상자의 특성 20
1) 일반사항 20
2) 통근 스트레스 22
3) 식이 자기효능감 22
4) 식행동 22
5) 식품섭취행태 26
2. 통근 스트레스 수준에 따른 식이 자기효능감 및 식행동·식품섭취행태 26
1) 통근 스트레스 수준 26
2) 통근 스트레스 수준에 따른 일반 사항 28
3) 통근 스트레스 수준에 따른 식이 자기효능감 30
4) 통근 스트레스 수준에 따른 식행동 33
5) 통근 스트레스 수준에 따른 식품섭취행태 35
3. 통근 스트레스와 식이 자기효능감·식행동·식품섭취행태의 상관관계 37
4. 통근 스트레스와 식이 자기효능감·식행동·식품섭취행태의 회귀분석 39
Ⅴ. 요약 및 결론 41
Ⅵ. 참고문헌 46
APPENDICES 54
ABSTRACT 61
Table 1. General characteristics of subjects 21
Table 2. Commuting stress of subjects 23
Table 3. Dietary self-efficacy of subjects 24
Table 4. Eating behaviors of subjects 25
Table 5. Food group intake of subjects 27
Table 6. General characteristics according to the level of commuting stress 29
Table 7. Dietary self-efficacy according to the level of commuting stress 31
Table 8. Eating behaviors according to the level of commuting stress 34
Table 9. Food group intake according to the level of commuting stress 36
Table 10. Correlation analysis between the constructs 38
Table 11. Regression analysis between the constructs 40