표제지
목차
국문초록 11
Ⅰ. 서론 13
Ⅱ. 이론적 배경 16
1. 고령자의 만성질환과 식생활 문제 16
2. 고령자의 만성질환 간의 연관성 18
Ⅲ. 연구 내용 및 방법 19
1. 연구대상 19
2. 연구내용 및 방법 19
1) 질환 유병 여부 19
2) 에너지 및 영양소 섭취량 21
3) 자료 분석 방법 21
Ⅳ. 연구 결과 및 고찰 22
1. 고혈압 유병 여부와 영양소 섭취량의 연관성 22
1) 일반영양소 22
2) 지방산 24
3) 무기질 27
4) 비타민 29
2. 이상지질혈증 유병 여부와 영양소 섭취량의 연관성 31
1) 일반영양소 31
2) 지방산 33
3) 무기질 36
4) 비타민 38
3. 뇌졸중 유병 여부와 영양소 섭취량의 연관성 40
1) 일반영양소 40
2) 지방산 42
3) 무기질 45
4) 비타민 47
4. 골다공증 유병 여부와 영양소 섭취량의 연관성 49
1) 일반영양소 49
2) 지방산 49
3) 무기질 53
4) 비타민 55
5. 당뇨병 유병 여부와 영양소 섭취량의 연관성 57
1) 일반영양소 57
2) 지방산 57
3) 무기질 61
4) 비타민 63
Ⅴ. 요약 및 결론 66
Ⅵ. 참고문헌 69
ABSTRACT 96
Table 1. Status of general nutrient intake according to prevalence of hypertension 23
Table 2. Fatty acid intake status depending on the presence or absence of hypertension 25
Table 3. Mineral intake status depending on the presence or absence of hypertension 28
Table 4. Vitamin intake status depending on the presence or absence of hypertension 30
Table 5. Intake status of general nutrients depending on the presence or absence of dyslipidemia 32
Table 6. Fatty acid intake status depending on the presence or absence of dyslipidemia 34
Table 7. Mineral intake status depending on the presence or absence of dyslipidemia 37
Table 8. Vitamin intake status depending on the presence or absence of dyslipidemia 39
Table 9. Intake status of general nutrients depending on the presence or absence of stroke 41
Table 10. Status of fatty acid intake according to prevalence of stroke 43
Table 11. Mineral intake status depending on the presence or absence of stroke 46
Table 12. Vitamin intake status depending on the presence or absence of stroke 48
Table 13. Intake status of general nutrients depending on the presence or absence of osteoporosis 50
Table 14. Fatty acid intake status depending on the presence or absence of osteoporosis 51
Table 15. Mineral intake status depending on the presence or absence of osteoporosis 54
Table 16. Vitamin intake status depending on the presence or absence of osteoporosis 56
Table 17. Intake status of general nutrients depending on the presence or absence of diabetes 58
Table 18. Fatty acid intake status depending on the presence or absence of diabetes 59
Table 19. Mineral intake status depending on the presence or absence of diabetes 62
Table 20. Vitamin intake status depending on the presence or absence of diabetes 64
Figure 1. Extraction and selection process of research subjects 20