한국 남성 시신의 온몸을 연속절단해서 해부영상을 만들었다. 해부영상에서 보이는 구조물을 구역화
해서 구역화영상을 만들면 구조물의 3차원영상을 만들 수 있다. 이 연구의 목적은 다리의 해부영상에서 보이는
구조물을 낱낱이 구역화해서 구역화영상을 만든 다음에 퍼뜨려서 다른 연구자가 다리의 3차원영상과 가상해부
소프트웨어를 만드는 데 도움 주는 것이다.
해부영상을 포함한 임시구역화영상 976개(파일 형식 PSD, 간격 1.0 mm, 해상도 1,200×1,100)에서 왼다리의
구조물 114개(피부 1개, 뼈 32개, 무릎관절의 구조물 7개, 근육 60개, 동맥 7개, 신경 7개)를 구역화하기로 하였
다. 어도비 포토샵에서 구조물의 테두리에 들어맞는 선택을 자동, 반자동, 또는 수동으로 그린 다음에 선택을 층
에 담았다. 선택 속에 빛깔을 채운 다음에 임시구역화영상의 파일 형식을 TIFF로 바꾸어서 구역화영상 996개를
만들었다. 구역화영상을 쌓아서 이마, 마루구역화영상을 만든 다음에 구역화영상이 맞는지 살폈다.
이 연구에서 만든 구역화영상과 해부영상을 함께 쌓아서 3차원영상을 만든 다음에 3차원영상을 골라서 보고,
돌려서 보고, 잘라서 보면 다리의 해부학을 익히는 데 도움 될 것이다. 이 연구의 구역화 방법을 쓰면 다른 영상
에서도 많은 구조물을 빠르고 올바르게 구역화하는 데 도움 될 것이다.Whole body of a Korean male cadaver was serially sectioned to make anatomical images. Structures
in the anatomical images should be segmented to make three-dimensional images of the structures. Purpose of this
research is to prepare the segmented images of lower limb in detail, which are distributed to help other investigators
make 3D images and virtual dissection software of lower limb.
One-hundred fourteen structures (a skin, 32 bones, 7 knee joint structures, 60 muscles, 7 arteries, 7 nerves) of left
lower limb were decided to segment in 976 temporary segmented images (PSD file, intervals 1.0 mm, resolution 1,200
×1,100) including anatomical images. On the Adobe Photoshop, selections which fit the structures’ contours were
drawn automatically, semiautomatically, or manually; subsequently, the selections were put into the layers. After
filling the selections with colors, the temporary segmented images were converted to 996 segmented images (TIFF
files). The segmented images were staked to make coronal and sagittal segmented images for verifying segmentation.
The corresponding segmented and anatomical images can be used to make three-dimensional images of the 114
structures and virtual dissection software, which are helpful in anatomy study of lower limb. The segmentation
techniques of this research can be used to segment many structures in other images quickly and correctly.