This study was to evaluate the protective effect of vitamin E against long and short-term stress in
ICR mice. Two groups which had been bred for 5 months (equivalent to human beings aged 20)
were treated by immobilization stress for 8 weeks with or without vitamin E, and one out of two
groups was continuously bred until they become 18 months old (equivalent to human senescence)
with or without Vitamin E. Afterwards, the changes of serum and hepatic metabolites were investigated
on the basis of the index of stress-related in vivo oxidative damage. As a result, it was found
that stress increases serum triacylglycerol and aspartate aminotransferase (AST) in the long and
short-term, and decreases serum HDL-cholesterol. In addition, stress concerned the decrease of
total antioxidant status (TAS) and superoxide dismutase (SOD) as well as the increase of malondialdehyde
(MDA) in liver. These results suggest that stress in one’s youth causes negative results in
TG, HDL-cholesterol, AST, TAS, SOD and MDA measured in one’s senescent. The administration
of vitamin E in the stressed mice decreases serum TG and AST that are increased by stress, and
exerts influence on the increase of serum HDL-cholesterol. Also vitamin E recovered the values of
liver TAS, SOD and MDA in the stressed mice. In conclusion, vitamin E represented protective
effect in the stressed mice to some degree.본 연구에서는 일정기간 스트레스를 받을 때 vitamin E 투여
가 스트레스를 얼마나 장·단기적으로 방어할 수 있는지 알아
보았다. ICR 마우스를 사람의 나이 20대에 해당되는 5개월까
지 사육한 후, 8주간의 스트레스를 가하고 사람의 나이 노년기
에 해당되는 18개월 될 때까지 사육하여 스트레스로 인한 생
체 내의 산화적 손상지표로 혈청과 간의 대사산물의 변화를 조
사하였다. 그 결과, 스트레스는 장·단기적으로 모두 혈청의
TG, AST 함량을 증가시키고, HDL-cholesterol 함량을 저하시키
는 것에 반해, 여기에 vitamin E의 투여는 스트레스를 받은 쥐
에서 혈청 TG와 AST의 함량을 감소시키고, HDL-cholesterol의
함량을 증가시키는 효과를 보여주었다. 스트레스는 간조직의
TAS, SOD 함량 감소와 MDA 함량 증가를 야기시켰으며, 스
트레스 받은 쥐에 vitamin E의 투여는 TAS, SOD의 함량을 증
진시키고, MDA의 함량을 저하시키는데 긍정적 영향을 주었다.
따라서 젊었을 때 한때 받은 스트레스는 노년기의 TG, HDLcholesterol,
AST, TAS, SOD 그리고 MDA의 수치 모두에 있
어서 부정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 이러한 결과를
통해서 한때 어느 기간 받은 스트레스는 시간이 지난 노년기까
지 혈청과 간조직에 부정적 영향을 주며 vitamin E는 이를 어
느 정도 보호하는데 긍정적 인 효과를 나타낸다는 것을 알 수
있었다.