본 실험은 재래시장, 식당, 일반소매업체 등에서 유통되고 있는 순수 참기름의 진위 여부를 판별하고자 하였다. 대기업 브랜드별 참기름을 6종을 구입하고 채취한 참기름 시료는 54종을 그 대상으로 하였으며, 4종의 볶음참깨를 직접 추출하여 지방산을 분석함으로써 진위여부 판단에 사용하였다. 채취한 참기름 시료 54개 중 지방산 분석을 실시한 결과 33개 시료에서 C18:3 함량이 0.5% 이상이었다. 또한 참기름에서 가장 많은 지방산 함량을 차지하는 C18:1과 C18:2의 비율(C18:2/C18:1)을 이용하여 검사한 결과, 브랜드 참기름의 C18:2/C18:1 비율은 1.05~1.12였으며, 직접 볶음참깨로부터 추출한 G~J의 경우 0.96~1.19로 유사하였으나, 채취한 54종 참기름 시료는 C18:2/C18:1 비율이 0.92~2.21이었다.Fifty-four sesame oils were assayed for authenticity by measurement of linolenic acid content (which is less than 0.5% by weight in genuine oil). Sesame oils (A?F) from major companies and oils (G?J) extracted from sesame seeds in our laboratory were used as standards for comparison. By fatty acid composition analysis, 33 of 54 samples showed levels of linolenic acid more than 0.5% by weight. In addition, the ratio of linoleic acid to oleic acid (C18:2/C18:1) in samples A?F ranged from 1.05 to 1.12, whereas the 54 collected samples showed a wide range of ratios, from 0.92 to 2.21.