율무 품종 율무1호를 비교품종으로 하여 최근 경기도농업기술원 북부농업시험장에서 육성한 계통 연천2호, 연천5호, 연천 6호를 재료로 하여 종실외관 및 품질특성을 분석한 결과를 보약하면 다음과 같다.
1. 곡실과 율무현미의 모양은 율무1호에 비하여 선발계통인 연천2호, 연천5호, 연천6호가 단립형이 었으며, 종피경도는 율무1호, 2.45kg/Ø5㎟에 비하여 육성계통이 4.05~5.04kg/Ø5㎟로 경피종이었다.
2. 전분함량은 율무1호 60.9%, 연천2호 60.3%, 연천5호 59.1%로 비슷하였고, 아밀로스함량은 율무1호 2.61%로 연천5호 3.20%, 연천6호 4.51%보다 찰성이 강하였으며, 육성계통의 알카리붕괴도는 율무1호 2.1 과 비슷하였다.
3. 율무쌀가루의 호화특성은 호화개시온도는 63.1~68.2℃였고, 최고점도 92℃에서 10분간 유지 시 점도와 최종점도는 율무1호에 비하여 육성계통에서 17~29 BU, 14~33 BU, 20~37 BU 높았다. breakdown은 율무1호 8 BU에 비하여 연천6호가 3 BU 높았고, setback은 율무1호 3 BU에 비하여 연천5호와 연천6호에서 각각 8 BU, 14 BU로 높았다.
4. 수분흡수특성은 율무1호에 비하여 초기 120분에는 연천2호가 높았으나, 후기 300분에는 모든 시험품종에서 낮았다.This experiment was conducted to evaluate grain shape and physicochemical characteristics of the adlay lines selected at the Northern Agriculture Researth Station, Gyeonggido ARES, in order to make a new variety based on the record of these basic data. The external appearances of hulled and dehulled grain of selected lines were shorter-rounded and harder- seedcoat lines compared to the comparative variety of Yulmoo-1 by the hardness of 1.60~2.59kg/㎟. Starch content was lower in the selected lines, but amylose content was higher compared to Yulmoo-1. The fat acidity value of hulled grain was lower in selected lines compared to Yulmoo-1. The alkali digestion value of selected lines was similar to Yulmoo-1 by 2.1. In the amylogram characteristics of the treatment lines, the initial pasting temperature was not significantly different among the lines except for Yonchon-5, and maximum viscosity and peak height after 30 minutes were obtained from the lines of Yonchon-2, Yonchon-5 and Yonchon-6. Breakdown was lower in Daecheongyulmoo and Yonchon-5, Consistency was higher in Yonchon-5 and Yonchon-6. Water absorption of Yonchon-2 showed higher at the initial 120 minutes, whereas the others were lower at 300 minutes compared to Yulmoo-1.