Land use is a paramount human-induced change that has redesigned the world's surface since the beginning of civilization. With the worldwide population increment in the last decade, a lot of natural forests have been converted into croplands, which damage soil properties. Over time, some of these established croplands have been transformed into forest plantations to reduce damages to soil properties. Nowadays, scientists are interested on how these land use changes affect soil moisture. Although many studies have been documented in this area, they have not critically studied how soil moisture varies with soil depth between different land use types. In this review, we discuss soil moisture variability with depth in a natural forest, mono- and mixed-croplands, orchard, and mono- and mixed- forest plantations. We observed that the shift in land use from a natural forest into either a mono cropland resulted in the reduction of soil moisture at the topsoil layers, or the establishment of a mixed cropland resulted in high soil moisture at the topsoil layers and the increment and decrease of soil moisture with depth. However, the conversion of cropland to a mono forest or orchard caused soil moisture to decrease with the depth from the top soil layer (0-20 cm) to the inner soil layer (0-40 cm). After the conversion of cropland into a mixed forest, the soil moisture decline was severe in the deeper soil layer of 30-90 cm. This information will be useful in understanding soil moisture, which is essential for the management of environmental soil water.
토지이용의 변화는 문명이 시작된 이래로 지구 표면을 재설계해온 인류가 유발한 가장 중대한 변화이다. 지난 10년 동안 전 세계적으로 인구가 증가함에 따라 많은 자연림이 경작지로 전환되어 토성이 손상되었다. 시간이 지남에 따라, 이러한 경작지 중 일부는 토양에 주는 피해를 줄이기 위해 조림사업으로 복구되었다. 최근 연구자들은 이러한 토지이용 변화가 토양수분에 어떤 영향을 미치는지 관심을 가지고 연구하고 있는데 이러한 분야에 대한 많은 문헌과 논문이 발간되었지만, 토양수분이 다양한 토지이용의 유형들 사이에서 지표로부터의 깊이에 따라 어떻게 변하는지 논의하는 비판적인 연구는 미미하다. 이 리뷰에서는 자연림, 단일 및 혼합 경작지와조림지의 토양 깊이에 따른 토양수분의 변동성에 대해 고찰한다. 그 결과 자연림에서 단일 경작지로의 토지이용변화는 표토층의 토양수분 함량을 감소시켰고, 혼합 경작지의 건설은 표토층에서 높은 토양수분 함량을 보이고 깊이에 따라 증가하거나 감소하는 양상을 보였다. 그러나 경작지가 단수림 혹은 과수원으로 그 토지이용이변화됐을 때는 표토층(0-20 cm)에서 내부 토양층(0-40 cm)까지의 깊이에 따라 토양수분 함량이 감소하였다.
또한, 경작지에서 혼합림으로의 토지이용변화는 30-90 cm 깊이의 토양층에서 극심한 토양수분 함량 감소를 보였다. 이 결과들은 환경 토양수 관리에 필수적인 토양수분을 이해하는 데에 유용할 것이다.