[표제지 등]
연구개발 최종보고서
제출문
요약문
SUMMARY
목차
제1세부과제 22
제1장 서론 23
제1절 감귤 과육 및 과피의 bioflavonoids와 dietary fibers의 함량 비교 분석 23
제2절 고유과실로부터 bioflavonoids와 dietary fibers 신소재의 개발 및 기능성 평가 23
제3절 감귤과피로부터 crude pectin과 crude flavonoid의 추출에 의한 생산과 잔류농약의 안정기준설정 24
제2장 국내·외 기술개발 현황 25
제3장 연구개발수행 내용 및 결과 26
제1절 1년차 연구개발수행 내용 및 결과 26
1. 재료 및 방법 26
2. 결과 및 고찰 31
제2절 감, 감귤, 유자의 bioflavonoid 및 dietary fiber의 정량 35
1. 재료 및 방법 35
2. 연구개발수행 내용 및 결과 38
제3절 감귤과피로부터 pectin과 hesperidin의 추출방법의 검토 45
1. 재료 및 방법 45
2. 실험결과 47
제4장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 50
제5장 연구개발결과의 활용계획 50
제6장 참고문헌 51
제2세부과제 53
제1장 서론 54
제2장 국내·외 기술 개발 현황 55
제3장 연구개발 수행 내용 및 결과 56
제1절 연구내용 56
제2절 연구재료 및 방법 58
1. 감귤과피로부터 분리한 식이섬유의 포도당, 담즙산, 카드뮴 투과 억제에 관한 in vitro 연구 58
2. 감귤과피로부터 분리한 식이섬유가 흰쥐의 지방 및 카드뮴 대사에 미치는 영향 61
3. Hesperidin과 naringin이 흰쥐의 항산화능에 미치는 영향 64
4. 감과피와 대추로부터 분리한 식이섬유의 포도당, 담즙산, 카드뮴 투과 억제에 관한 in vitro 연구 68
5. 감귤과피로부터 분리한 hesperidin이 흰쥐의 항산화능에 미치는 영향 68
제3절 연구결과 72
1. 감귤과피로부터 분리한 식이섬유의 포도당, 담즙산, 카드뮴 투과 억제에 관한 in vitro 연구 72
2. 감귤과피로부터 분리한 식이섬유가 흰쥐의 지방 및 카드뮴 대사에 미치는 영향 81
3. Hesperidin과 naringin이 흰쥐의 항산화능에 미치는 영향 95
4. 감과피와 대추로부터 분리한 식이섬유의 포도당, 담즙산, 카드뮴 투과 억제에 관한 in vitro 연구 103
5. 감귤과피로부터 분리한 hesperidin이 흰쥐의 항산화능에 미치는 영향 116
제4절 요약 및 결론 124
제4장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 128
제5장 연구개발결과의 활용계획 128
제6장 참고문헌 129
제3세부과제 139
제1장 서론 140
제2장 국내·외 기술개발 현황 141
제3장 연구개발수행 내용 및 결과 142
제1절 실험재료 142
제2절 실험방법 142
1. Crystal violet method 142
2. ³H-thymidine을 이용한 method 143
제3절 실험결과 143
1. Crystal violet method 143
2. ³H-thymidine을 이용한 method 149
제4장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 151
제5장 연구개발결과의 활용계획 152
제6장 참고문헌 153
제4세부과제 157
제1장 서론 158
제2장 국내·외 기술개발 현황 159
제3장 연구개발 수행 내용 및 결과 160
제1절 연구내용 160
제2절 연구재료 및 방법 161
1. 밀감시료 및 농약의 오염처리 161
2. 식품 신소재의 정제 161
3. 농약잔류량의 분석 163
4. 농약제거율 및 기준안 계산법 166
제3절 연구결과 168
1. 식이섬유 정제중 농약잔류분의 제거 168
2. Bioflavonoid 정제 중 농약잔류분의 제거 173
3. 식품가공 중 농약의 제거율 176
4. 식품 소재 중 농약잔류 허용기준 시안 183
제4절 요약 및 결론 192
제4장 연구개발 목표달성도 및 대외기여도 193
제5장 연구개발 결과의 활용계획 193
제6장 참고문헌 194
제5세부과제 198
제1장 서론 199
제1절 단계적 감귤 과피 유래 식이섬유 회수 199
제2절 연속적 감귤 과육 유래 식이섬유 회수 200
제3절 연속적 감귤 과피 유래 식이섬유와 bioflavonoids 회수 200
제2장 국내·외 기술개발 현황 202
제1절 국내 식품 가공 산업의 현황 202
1. 폐기물 이용기술 202
2. 건강식품 및 기능성 식품의 현황 202
3. 국내·외의 연구동향 202
4. 국·내외 기술개발 현황에서 차지하는 위치 203
제3장 연구개발수행 내용 및 결과 204
제1절 재료 및 방법 204
1. 감귤 과피 유래 식이섬유의 단계적 회수 204
2. 감귤 과육 유래 식이섬유의 연속적 회수 205
3. 감귤 과피 유래 식이섬유와 bioflavonoids의 연속적 회수 206
제2절 결과 및 고찰 211
1. 단계적 감귤 과피 유래 식이섬유 회수 최적화 211
2. 연속적 감귤 과육 유래 식이섬유 회수 최적화 218
3. 연속적 감귤 과피 유래 식이섬유와 bioflavonoids 회수 최적화 226
제4장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 238
제5장 연구개발결과의 활용계획 239
1. 천연 식품 첨가물의 대량 분리 및 이용 239
2. 기업화 추진 가능성 239
제6장 참고문헌 240
최종보고서 요약 (초록) 244
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Contents
Subtitle 1. 22
Chapter 1. Introduction 23
Section 1. Analysis of bioflavonoids and dietary fibers from tangerine flesh and peel 23
Section 2. Identification and isolation of bioflavonoids and dietary fibers from Korean fruits 23
Section 3. Production of pectin and flavonoids from tangerine peels by extraction and establishment of safety standard for pesticide residues 24
Chapter 2. Present Status of R&D 25
Chapter 3. Methods, Results and Discussion 26
Section 1. Analysis of bioflavonoids and dietary fibers from tangerine flesh and peel 26
1. Materials and Methods 26
2. Results and Discussion 31
Section 2. Analysis of bioflavonoids and dietary fibers from persimmon, jujube and citron 35
1. Materials and Methods 35
2. Results and Discussion 38
Section 3. Extraction method for pectin and hesperidin from tangerine peel 45
1. Materials and Methods 45
2. Results 47
Chapter 4. Performance and Contribution of the Project 50
Chapter 5. Utilization of Research Results 50
Chapter 6. References 51
Subtitle 2. 53
Chapter 1. Introduction 54
Chapter 2. Present Status of R&D 55
Chapter 3. Methods, Results and Discussion 56
Section 1. Scope of the Project 56
Section 2. Materials and Methods 58
1. Retarding effect of dietary fibers isolated from tangerine peels on glucose, bile acid, Cd transport in vitro 58
2. Effect of dietary fibers isolated from tangerine peels on lipid and cadmium metabolism in the rat 61
3. Effect of hesperidin and naringin on antioxidative capacity in the rat 64
4. Retarding effect of dietary fibers isolated from persimmon peels and jujubes on in vitro glucose, bile acid, Cd transport 68
5. Effect of hesperidin isolated from tangerine peels on antioxidative capacity in the rat 68
Section 3. Results and Discussion 72
1. Retarding effect of dietary fibers isolated from tangerine peels on glucose, bile acid, Cd transport in vitro 72
2. Effect of dietary fibers isolated from tangerine peels on lipid and cadmium metabolism in the rat 81
3. Effect of hesperidin and naringin on antioxidative capacity in the rat 95
4. Retarding effect of dietary fibers isolated from persimmon peels and jujubes on in vitro glucose, bile acid, Cd transport 103
5. Effect of hesperidin isolated from tangerine peels on antioxidative capacity in the rat 116
Section 4. Summary and Conclusion 124
Chapter 4. Performance and Contribution of the Project 128
Chapter 5. Utilization of Research Results 128
Chapter 6. References 129
Subtitle 3. 139
Chapter 1. Introduction 140
Chapter 2. Present Status of R&D 141
Chapter 3. Methods, Results and Discussion 142
Section 1. Materials 142
Section 2. Methods 142
2. Method with ³H-thymidine 143
Section 3. Results and Discussion 143
2. Method with ³H-thymidine 149
Chapter 4. Performance and Contribution of the Project 151
Chapter 5. Utilization of Research Results 152
Chapter 6. References 153
Subtitle 4. 157
Chapter 1. Introduction 158
Chapter 2. Present Status of R&D 159
Chapter 3. Methods, Results and Discussion 160
Section 1. Scope of the Project 160
Section 2. Materials and Methods 161
1. Tangerine samples and contamination of pesticides 161
2. Preparation of dietary fibers and bioflavonoids 161
3. Analysis of pesticide residues 163
4. Removal experiment and calculation of residue tolerances 166
Section 3. Results and Discussion 168
1. Removal of pesticide residues in dietary fiber preparation 168
2. Removal of pesticide residues in bioflavonoids preparation 173
3. Removal ratio of pesticide residues in food processing and ingredient isolation 176
4. Proposal of residue standards in food ingredients 183
Section 4. Summary and Conclusion 192
Chapter 4. Performance and Contribution of the Project 193
Chapter 5. Utilization of Research Results 193
Chapter 6. References 194
Subtitle 5. 198
Chapter 1. Introduction 199
Section 1. Batch-type recovery of dietary fibers from tangerine peel 199
Section 2. Continuous recovery of dietary fibers from tangerine flesh 200
Section 3. Continuous recovery of dietary fibers and bioflavonoids from tangerine peel 200
Chapter 2. Present Status of R&D 202
Chapter 3. Methods, Results and Discussion 204
Section 1. Materials and Methods 204
1. The batch-type dietary fiber recovery from tangerine peel 204
2. The continuous dietary fiber recovery from tangerine flesh 205
3. The continuous dietary fiber and bioflavonoids recovery from tangerine peel 206
Section 2. Results and Discussion 211
1. Optimization of dietary fiber recovery from tangerine peel in batch-type process 211
2. Optimization of continuous dietary fiber recovery from tangerine flesh 218
3. Optimization of continuous dietary fiber recovery from tangerine peel 226
Chapter 4. Performance and Contribution of the Project 238
Chapter 5. Utilization of Research Results 239
1. Separation and utilization of natural additives on a large-scale system 239
2. Possibility of industrialization 239
Chapter 6. References 240
Final Report Summary (Abstract) 244