목차
[표제지 등]=0,1,2
최종보고서=0,3,1
제출문=1,4,2
요약문=3,6,16
목차=19,22,2
제1장 서론=21,24,1
제1절 연구개발의 목적=21,24,1
제2절 연구개발의 범위=22,25,1
제2장 시유의 저장가능기간과 2차오염의 결정 기술 개발=23,26,1
제1절 열처리 방법과 저장 온도에 의한 시유의 세균수, 저장가능기간 및 가용성 유청단백질의 변화=23,26,13
제2절 시유의 저장가능기간 예측을 위한 배양방법에 관한 연구=36,39,10
제3절 ATP Bioluminescence와 전기저항법을 이용한 시유의 2차오염 검출법에 관한 연구=46,49,14
제4절 색소환원법에 의한 시유의 2차오염 검출을 위한 그람음성세균 선택성 배지=60,63,12
제5절 시유의 2차오염 결정하기 위한 Resazurin 환원시간 검사와 그람음성세균의 동정=72,75,25
제6절 16S rDNA의 PCR 합성을 이용한 그람음성세균의 검출과 시유의 2차오염에의 응용=97,100,11
제7절 인용문헌=108,111,5
제3장 Staphylococcus aureus와 Streptococci의 원유오염경로에 관한 연구=113,116,1
제1절 Staphylococcus aureus와 Streptococci의 우유생산 환경중에서 분리동정 및 분포상태 조사=113,116,20
제2절 Staphylococcus aureus와 Streptococci Genomic DNA의 Pulsed Field Gel Electrophoresis 분석과 오염경로=133,136,21
제3절 Staphylococcus aureus와 Streptococci의 항생제 및 소독제에 대한 감수성=154,157,33
제4절 Staphylococcus aureus와 Streptococcs spp.의 genotyping 방법의 신속 간편화를 위한 RAPD 방법의 적용가능성 검토 및 현장 적응 방안=187,190,18
제5절 인용문헌=205,208,5
영문목차
[title page etc.]=0,1,14
SUMMARY=12,15,5
CONTENTS=17,20,4
ChapterI. Introduction=21,24,1
Section1. Purpose of study=21,24,1
Section2. Scope of study=22,25,1
ChapterII. Technical Development to Determine Post-pasteurization Contamination and Shelf Life of Market Milk=23,26,1
Section1. Bacterial count, shelf life and soluble whey protein content of market milk by heat treatment process and storage temperature=23,26,13
Section2. Preliminary incubation method to predict the shelf life of market milk=36,39,10
Section3. ATP bioluminescence and impedance method to detect post-pasteurization contamination of market milk=46,49,14
Section4. Gram-negative bacteria selective medium to detect post-pasteurization contamination of market milk by using dye reduction test=60,63,12
Section5. Detection of Post-pasteurization contamination of market milk by using resazurin reduction time test and identification of gram-negative bacteria isolated from market milk=72,75,25
Section6. Detection of gram-negative bacteria by using PCR-amplification of 16S rDNA and application to post-pasteurization contamination of market milk=97,100,11
Section7. References=108,111,5
ChapterIII. Study on Contamination Route of Staphylococcus aureus and Streptococci into Milk=113,116,1
Section1. Isolation and identification of Staphylococcus aureus and streptococci from dairy barn=113,116,20
Section2. Pulsed field gel electrophoresis of genomic DNA from Staphylococcus aureus and streptococci and prediction of contamination route to milk=133,136,21
Section3. Sensitivity to antibiotics and disinfectants of Staphylococcus aureus and streptococci=154,157,33
Section4. Application of RAPD to genotyping of Staphylococcus aureus and streptococci=187,190,18
Section5. References=205,208,5