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SUMMARY
CONTENTS
목차
제1장 연구개발과제의 개요 8
제1절 연구목표 8
제2절 연구내용 및 범위 8
제3절 연구개발에 대한 기대성과 9
1. 기술적 측면 9
2. 경제·산업적 측면 9
제2장 국내외 기술개발 현황 11
제3장 연구개발수행 내용 및 결과 12
제1절 연구개발의 목표 및 내용 12
1. 연구개발 목표와 내용 12
2. 연구개발 방법 및 설계 15
제2절 성분 분리 및 동정 21
1. 재료 및 방법 21
제3절 인삼 prosapogenin 성분 분리 동정 30
1. 재료 및 방법 30
2. 결과 및 고찰 35
3. 결론 45
제4절 인삼 prosapogenin 함량 분석 46
1. 실험 방법 46
제5절 약효 평가 49
1. 시험관내 기전 연구 49
제6절 인슐린 저항성 질환 동물모델 실험 62
1. 실험방법 62
2. 실험결과 63
3. 결론 74
제7절 액상형 기능성 소재화 가공 및 기능성식품개발 75
1. 드링크타입의 음료에 적합한 유효성분의 소재화 전체 공정 75
제8절 액상형 기능성 소재화 가공 81
1. 재료 및 방법 81
제9절 원료표준화 및 고형제 건강기능식품 제형개발 105
1. 원료추출 및 제조법 연구 105
2. 제제화 연구 112
제10절 안정성 확립 및 시작품 제작 126
1. 제제 분석법 연구 126
2. 안정성 연구 (원료 및 제제) 127
3. Scale-up 및 시작품 생산 128
4. 포장용기선정 131
5. 유전독성 시험 133
6/4. 건강기능식품 허가 등록 141
제4장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 145
제1절 평가의 착안점 및 달성도 145
제2절 관련분야에의 기여도 146
제5장 연구개발결과의 활용계획 147
제1절 연구성과활용 147
1. 산업재산권 147
2. 학술지 게재 147
3. 학술대회 발표 148
4. 선업체 이전활용 계획 148
5. 교육 및 지도활용 149
제6장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 150
제1절 인삼 항당뇨 논문 현황 150
제7장 참고문헌 152
Table I. Chemical shifts of protopanaxadiol type ginsenosides in 13C(이미지참조)-NMR 26
Table II. Chemical shifts of protopanaxatriol type ginsenosides in 13C(이미지참조)-NMR 28
Table I. 13C(이미지참조)-NMR spectral data of Compound I 36
Table II. 13C(이미지참조)-NMR spectral data of Compound II 40
Table III. 13C(이미지참조)-NMR spectral data of Compound III 44
Table I/IV. Ginsenosides content of Ginsam 47
Table 1. Effects of GR and GS on body weight, weight gain, liver and fat weight 63
Table 2. Effects of GR and GS on plasma glucose, insulin and HOMA- IR 64
Table 3. Effects of GR and GS on plasma lipid levels 65
Table 4. Effects of GR and GS on area and diameter periepididymal fat fad 70
표. 원료인삼엑스분말의 사포닌 조성 75
표. 반응후 반응물의 관능적 특성변화 77
표. 식초반응후 인삼엑스의 사포닌 조성 77
표. 반응농축액의 분무건조 조건 78
표. 반응물 분말 소재의 특성 79
Table 1. 원료인삼분말 및 ginsam 분말의 사포닌 조성 82
Table 2. Ginsam 음료 재료용 주.부재료 배합에 따른 기초적 관능적 특성변화 묘사 84
Table 3. 25℃ 저장중 진삼음료의 이화학적 특성변화 103
Table 1. The composition of ginsenoside in the white ginseng extracts processed with various brewing vinegars and organic acids 105
Table 2. The composition of ginsenoside in the white ginseng extracts processed with various brewing vinegars as time passes 106
Table 3. The ginsenoside composition of the white ginseng extracts processed with twice brewing vinegar as time passes 107
Table 4. 인삼 1g 중의 각 진세노사이드 함량 110
Table 5. 각 진세노사이드 함량 111
Scheme I. Extraction and Isolation Ginsenosides from Ginseng Radix alba 23
Scheme I. Extraction and Isolation Ginsenosides from Ginsam 31
Fig. 1. TLC of ginsenosides 24
Fig. 1. TLC chromatogram of Ginsam and prosapogenin compounds 32
Fig. 2. Chemical structures of compound I, II and III 34
Fig. 3-1. ¹H-NMR spectrum of compound II 38
Fig. 3-2. 13C(이미지참조)-NMR spectral data of Compound II 39
Fig. 4-1. ¹H-NMR spectrum of compound III 42
Fig. 4-2. 13C(이미지참조)-NMR spectrum of compound III 43
Fig. 1/5. HPLC profiles of ginsenosides detected from the Ginsam 48
[Fig. 1] 인슐린 분비능 시험 I 53
[Fig. 2] 인슐린 분비능 시험 II 54
[Fig. 3] 간 당신생 시험(PEPCK 유전자 발현) I 55
[Fig. 4] 간 당신생 시험(G6pase 유전자 발현) I 56
[Fig. 5] 간 당신생 시험(PEPCK 유전자 발현) II 57
[Fig. 6] 간 당신생 시험(G6pase 유전자 발현) II 58
[Fig. 7] 지방세포 분화 시험 I 59
[Fig. 8] 지방세포 분화 시험 II 60
[Fig. 9] 인슐린 자극에 의한 glucose uptake 시험 61
Fig 1. Hepatic glycogen contents Values represent the mean ± SE 66
Fig 2. Effects of GR and GS on contents of triglyceride in the liver (□), periepididymal fat (▨) and skeletal muscle (■). Values represent the mean ± SE 67
Fig 3. Effects of and GR and GS on lipogenesis (A) and lipolysis (B) in the periepididymal fat. 68
Fig 4. Effects of GR and GS on lipogenesis (A) and lipolysis (B) in the liver. 69
Fig 5. Effects of GR and GS on pancreatic islets morphology stained by hematoxylin and eosin. Magnification of histological sectiosn X200. 70
Fig 6. Effects of GR and GS on periepididymal fat morphology strained by hematoxylin and eosin. Magnification of histological section X200. 71
Fig 7. Effects of GR and GS on Glut4 mRNA expression levels in the skeletal muscle. 72
Fig 8. Effects of GR and GS on PPAR-g and Glut4 mRNA expression levels in the periedidymal fat. 73
Fig 9. Effects of GR and GS on PEPCK and G6Pase mRNA expression levels in the liver. 74
그림. 여과된 반응물 76
그림. 분무건조기의 일반적 구조 78
그림. 분무건조된 분말소재 79
Fig.1. 진삼음료 대량배합 제조 공정도 101
Fig. 1. The ginsenoside Rg₃content of the white ginseng extracts processed with various brewing vinegars and organic acids by the temperatures 107
Fig.2. HPLC chromatogram of ginsenosides detected from the vinegar processed ginseng, VG8-3 and compared with chromatogram of the ginsenoside standards. 108