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SUMMARY
CONTENTS
목차
제1장. 연구개발과제의 개요 42
제2장. 국내·외 기술개발 현황 및 과학기술정보. 44
1. 국내·외 관련연구의 현황과 문제점 44
제3장. 연구개발 수행 내용 및 결과 46
제1절. 기능성 식품 개발을 위한 다시마의 항당뇨 효과규명 46
(1) 연구방법 46
1. 다시마 물 추출물 제조. 46
2. 실험동물 및 식이 46
3. 실험 방법 47
가. 당뇨유도 47
나. 체중, 식이 섭취량 및 수분 섭취량 47
다. 시료 수집 및 전 처리 47
라. 시료 분석 48
① 혈중 인슐린 농도 측정 48
② 혈당 48
③ 변 수집 48
④ 혈청 지질 48
⑤ 신장의 조직학적 검사 49
(2) 연구결과 50
1. 식이 섭취량 및 수분 섭취량, 체중 50
2. 인슐린 농도 저하 억제 효과 52
3. 다시마 식이의 혈당상승 억제 효과 53
4. 혈청지질 농도 상승 억제 효과 54
5. 다시마의 섭취가 당뇨 쥐에서 간 및 변의 지질 함량에 미치는 영향 56
6. 신장의 병리학적 변화에 미치는 영향 59
7. 다시마의 섭취가 당뇨 쥐에서 신장의 산화적 스트레스 억제에 미치는 영향. 62
가. 혈청 크레아티닌(creatinine) 농도에 미치는 영향 62
나. 신장 microsome 의 지질과산화물(TBARS)의 형성에 미치는 영향 64
다. 신장의 glutathione 의존성 항산화 효소계에 미치는 영향 65
제2절. 기능성 식품 개발을 위한 다시마의 간암 억제 효과 규명 68
(1) 연구방법 68
1. 다시마의 간세포 암화과정 억제효과 규명 68
가. 다시마 물 추출물 제조. 68
나. 실험동물의 사육 68
다. 실험식이 및 발암물질의 투여 68
라. 시료 수집 및 전처리 69
마. 면역조직화학적 검사 (태반형 glutathione S-transferase) 70
바. 생화학적 검사 71
① Thiobarbituric acid-reactive substance(TBARS) 함량측정 71
② Glutathione S-transferase(GST)의 활성도 71
③ Glutathione peroxidase(GPx)의 활성도. 71
④ Glutathione reductase(CR)의 활성도. 71
⑤ 단백질 함량의 측정. 71
2. 간암 세포주의 성장 및 전이능에 미치는 영향 72
가. 세포주 및 배양 조건 72
나. Cell Proliferation Assay 72
다. Cell Adhesion Assay 73
라. Gelatin zymography 73
마. 통계학적 처리 73
(2) 연구결과 74
1. 다시마의 간세포 암화과정 억제효과 규명 74
가. 다시마의 섭취가 화학적 발암원으로 유도한 쥐의 식이효율, 체중, 간 무게에 미치는 영향 74
나. 다시마의 섭취가 화학적 발암원으로 유도한 쥐에서 혈청 GOT 및 GPT에 미치는 영향 75
다. 다시마의 섭취가 화학적 발암원으로 유도한 쥐 간의 전암성 병변 형성에 미치는 영향 76
라. 다시마의 섭취가 화학적 발암원으로 유도한 쥐 간의 phase II 효소 활성도 및 지질과산화도에 미치는 영향 80
마. 다시마의 섭취가 화학적 발암원으로 유도한 쥐 간의 조직학적 변화에 미치는 영향 84
2. 간암 세포주의 성장 및 전이능에 미치는 영향 86
제3절. 기능성 식품 개발을 위한 다시마의 유방암 억제 효과 규명 90
(1) 연구방법 90
1. In vivo에서 DMBA로 유도한 유방 암화과정에 미치는 영향 90
가. 다시마 물 추출물 제조. 90
나. 실험동물 및 실험설계 90
다. 유방 종양 보유율과 종양개수 및 종양 무게 측정 90
라. 조직병리학적 검사 91
마. 면역 조직화학적 검사 91
2. DMBA를 처리한 쥐 간의 항산화 효소 및 혈액 효소 활성에 미치는 영향. 92
가. Thiobarbituric acid-reactive substance(TBARS) 함량측정 92
나. Glutathione S-transferase(GST)의 활성도 92
다. Glutathione peroxidase(GPx)의 활성도 92
라. Glutathione reductase(GR)의 활성도 92
마. 단백질 함량의 측정 92
바. 혈청의 효소 활성 및 BUN, albumin 함량 측정 92
3. 유방암 세포주의 성장에 미치는 영향 93
가. 세포주 및 배양 조건 93
나. Cell Proliferation Assay 93
다. Cell Adhesion Assay 94
라. Gelatin zymography 94
마. 통계학적 처리 94
(2) 연구결과 95
1. 다시마가 화학적으로 유도한 유방의 암화과정 억제효과 95
가. 다시마의 섭취가 화학적 발암원으로 유도한 쥐의 식이효율과 체중에 미치는 영향 95
나. 다시마의 섭취가 화학적 발암원으로 유도한 쥐에서 유방종양 보유율과 종양개수 및 종양무게에 미치는 영향 96
다. 다시마가 유방암을 유도했을 때 유방조직 및 종양의 조직학적 변화에 미치는 영향 규명 98
2. 다시마 섭취가 화학적 발암원으로 유도한 쥐 간의 phase II 효소 활성도 및 지질과산화도에 미치는 영향 105
3. 다시마가 암세포의 성장 및 전이능에 미치는 영향 규명 110
제4절. 다시마를 이용한 응용제품 개발 - 다시마 쿠키 114
(1) 연구방법 114
1. 실험재료 및 제조방법 114
가. 실험재료 114
나. 쿠키의 재료 배합비 114
다. 쿠키의 제조방법 114
라. 반죽의 pH와 밀도 측정 115
마. 쿠키의 수분함량 및 퍼짐성 측정 116
바. 쿠키의 부피측정 116
사. 쿠키의 색도 측정 116
아. Rheometer에 의한 Texture 특성 116
자. 쿠키의 관능검사 117
차. 쿠키의 기호도 검사 117
카. 저장기간에 따른 쿠키의 유지 추출과 항산화 효과 측정 118
타. 통계처리 118
(2) 연구결과 119
1. 반죽의 밀도 및 pH 119
2. 쿠키의 퍼짐성, 수분함량 및 부피 120
3. 쿠키의 색도 121
4. Rheometer에 의한 Texture 특성 122
5. 관능검사 123
6. 기호도 검사 124
7. 저장 중 쿠키의 항산화 효과 125
가. 산가의 변화 125
나. 과산화물가의 변화 126
다. TBA가의 변화 127
제5절. 다시마를 이용한 응용제품 개발-다시마 매작과 130
(1) 연구방법 130
1. 실험재료 및 시약 130
2. 다시마 추출물의 제조 130
3. 다시마 추출물을 첨가한 식용대두유의 제조와 항산화력 측정 131
4. 다시마 분말을 첨가한 매작과의 제조 131
5. 다시마 분말을 첨가한 매작과의 항산화력 측정 132
(2) 연구결과 134
1. Oven법에 의한 다시마 용매추출물의 산화 안정성 134
2. Rancimat 방법에 의한 다시마 용매추출물의 산화 안전성 136
3. 다시마 분말을 첨가한 매작과의 산가 137
4. 다시마 분말을 첨가한 매작과의 과산화물가 139
5. 다시마 분말을 첨가한 매작과의 TBA가 140
제4장. 연구개발 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 142
제1절. 연차별 연구개발목표와 내용 142
제2절. 평가의 착안점 146
제3절. 관련분야의 기술발전에의 기여도 148
제5장. 연구개발결과의 활용계획. 152
제6장. 참고문헌 156
Table 1/2. Pathological scoring of the diabetic kidney in comparison with control group(NG) 62
Table 1/3. Effect of dietary sea tangle on the food efficacy, liver weight and liver weight/body weight in the carcinogenesis induced rats 75
Table. Frequency of GST-P(+) hyperplastic nodule during DEN- induced hepatocarcinogenesis. 79
Table 1. Effect of dietary sea tangle on the serum enzyme activities 109
〈Table 1〉 Formular for cookies made with sea tangle powder 115
〈Table 2〉 Operating conditions for rheometer 117
〈Table 3/4〉 Density and pH values of cookie batter using sea tangle powder 120
〈Table 4/5〉 Spread ratio, water content and volume of cookies made sea tangle powder 121
〈Table 5/6〉 Color parameters of cookies made with sea tangle powder 122
〈Table 6/7〉 Rheometer properties of the cookies made with sea tangle powder 123
〈Table 7/8〉 Sensory properties of cookies made with sea tangle powder 124
〈Table 8/9〉 Acceptance test of cookies made with sea tangle powder 125
Table 1. Formula for Maejakgwa made with sea tangle powder 132
Table 2. Induction period and antioxidant index of soybean oil added with sea tangle powder 137
Figure1/2. Effect of dietary sea tangle on the food intake in diabetic rats. 51
Figure2/3. Effect of dietary sea tangle on the water intake in diabetic rats. 51
Figure3/4. Effect of dietary sea tangle on the body weight in diabetic rats. 52
Figure4/6. Effect of dietary sea tangle on the insulin in diabetic rats. 53
Figure5. Effect of dietary sea tangle on the fasting blood glucose in diabetic rats. 54
Figure6/5. Effect of dietary sea tangle on the serum lipids in diabetic rats. 55
Figure7/5. Effect of dietary sea tangle on the hepatic lipids in diabetic rats... 57
Figure8/6. Effect of dietary sea tangle on the fecal lipids in diabe... 58
Figure9/7. Effect of dietary sea tangle on the TGF- β1 expression in the kidney of diabetic rats. 61
Figure10/2. Effect of dietary sea tangle on the serum creatinine in diabetic rats... 63
Figure11/3. Effect of dietary sea tangle on the renal microsomal thiobatbituric acid-reactive substance in diabetic rats... 65
Figure12/4. Effect of dietary sea tangle on the renal glutathione S-stransferase, glutathione peroxidase and glutathione reductase activities in diabetic rats... 67
Figure 1. Experimental design 70
Figure 2/7. Effect of dietary sea tangle on the diet intake and body weight in the carcinogenesis induced rats... 74
Figure 3/8. Effect of dietary sea tangle on the s-GOT and s-GPT in the carcinogenesis induced rats... 76
Figure 4/9. Changes in GST-P(+) staining in treatment with DEN.... 78
Figure 5/10. Frequency of GST-P(+) hyperplastic foci during DEN induced hepatocellular carcinogenesis... 79
Figure 6/10. Effect of dietary sea tangle on the hepatic glutathione S-transferase, glutathione peroxidase, and glutathione reductase activities in the carcinogenesis induced rats... 82
Figure 7/11. Effect of dietary sea tangle on the hepatic TBARS content in the carcinogenesis induced rats... 83
Figure 8/12. H&E staining of the rat liver during DEN-induced carcinogenesis in partial hepatectomized rats.... 85
Figure 9/13. Effects of water extract of sea tangle and fucoidan on the proliferation of HepG2 cells.... 86
Figure 10/14. Effect of water extract of sea tangle and fucoidan on the adhesion of HepG2 cells 88
Figure 1. Effect of dietary see tangle on the body weight DMBA treated rats.... 95
Figure 2. Effect of dietary see tangle on the body weight in DMBA treated rats.... 96
Figure 3. The effects of see tangle intake on tumor incidence.... 97
Figure 4. The effects of see tangle intake on average tumor number a rat.... 98
Figure 5. Histological feature in mammary gland of each group showed differences in the degree of proliferation of glandular and ductular epithelial cells.... 99
Figure 6. Immunohistochemical findings for BrdU incorporation in mammary gland of each group.... 101
Figure 7. Histological feature in mammary gland tumor of each group showed differences in the degree of differentiation of glandular and ductular epithelial cells and pattern of tumor cell proliferation.... 102
Figure 8. Immunohistochemical findings for BrdU incorporation in mammary gland tumor of each group.... 103
Figure 9. Immunohistochemical findings for expression of alpha smooth muscle actin in mammary gland tumor of each group. 104
Figure 10. Effect of dietary sea tangle on the hepatic glutathione S-transferase, glutathione peroxidase, and glutathione reductase activities after DMBA treatment. 107
Figure 11. Effect of dietary sea tangle on the hepatic TBARS after DMBA treatment.... 108
Figure 12. Effects of water extract of sea tangle and fucoidan on the proliferation of MCF-7 cells.... 110
Figure 13. Effects of water extract of sea tangle and fucoidan on the proliferation of MDA-MB-231 cells.... 111
Figure 14. Effect of water extract of sea tangle and fucoidan on the adhesion of MCF-7 and MDA-MB-231 cells... 112
Figure 15. Effect of water extract of sea tangle and fucoidan on the activities of MMP2 and MMP-9 in MCF-7 and MDA-MB cells. 113
Figure 1/13. Changes of acid value in lipid extracted from cookies during the storage at 30℃ 126
Figure 2/14. Changes of peroxide value in lipid extracted from cookies during the storage at 30℃ 127
Figure 3/15. Changes of TBA value in lipid extracted from cookies during the storage at 30℃ 128
Figure 1. Changes in acid value of the soybean oil added with solvent extraction of sea tangle power. 135
Figure 2. Changes in peroxide value of the soybean oil added with solvent extraction of sea tangle power. 135
Figure 3. Changes in TBA of the soybean oil added with solvent extraction of sea tangle power. 136
Figure 4. Changes of acid value in lipid extracted from Maejakgwa made with sea tangle power during the storage at 50℃.... 138
Figure 5. Changes of peroxide value in lipid extracted from Maejakgwa made with sea tangle power during the storage at 50℃.... 140
Figure 6. Changes of TBA value in lipid extracted from Maejakgwa made with sea tangle power during the storage at 50℃.... 141