[표제지 등]
발간사
목차
I. 요약 10
II. 조사해역의 개요 13
1. 지리적 특성 13
가. 남해군 북부 유역 16
나. 남해군 남부 유역 18
다. 남해군 창선도 유역 20
2. 패류 생산 현황 22
3. 위생조사 현황 23
III. 배수유역 오염원 조사 및 평가 24
1. 배수유역 현황 24
가. 인구 현황 24
나. 가축사육 현황 25
다. 배수유역의 토지 이용 현황 25
라. 지정해역 배수유역의 하수 처리 현황 26
2. 배수유역 소재 오염원의 확인 및 수질에 미치는 영향 분석 28
가. 남해군 북부 유역 29
1) 오염원의 확인 29
2) 오염원이 해역의 수질에 미치는 영향 평가 29
가) 배수유역 배출수의 유형별 오염정도 파악 29
(1) 자연 하천수 29
(2) 생활하수 29
(3) 농경수 29
나) 배수유역 배출수가 해역의 세균학적 수질에 미치는 영향 평가 33
나. 남해군 남부 유역 33
1) 오염원의 확인 33
2) 오염원이 해역의 수질에 미치는 영향 평가 34
가) 배수유역 배출수의 유형별 오염정도 파악 34
(1) 자연 하천수 34
(2) 활어판매장 배출수 34
(3) 표면 유거수 34
(4) 농경수 34
나) 배수유역 배출수가 해역에 세균학적 수질에 미치는 영향 평가 39
다. 남해군 창선도 유역 41
1) 오염원의 확인 41
2) 오염원이 해역의 수질에 미치는 영향 평가 41
가) 배수유역 배출수의 유형별 오염정도 파악 41
(1) 자연 하천수 41
나) 배수유역 배출수가 해역의 세균학적 수질에 미치는 영향 평가 44
3. 강진만해역의 주요 오염원이 해역의 세균학적 수질에 미치는 영향 평가 45
4. 강진만해역 소재 해상어류양식장 운영실태 47
IV. 수리학적 특성 48
1. 해수 유동 48
2. 조석 51
V. 패류양식장 위생조사 52
1. 시료 및 방법 52
가. 조사 지점 및 시료채취 52
나. 세균실험 52
다. 해수의 위생학적 상태 평가 53
2. 조사 결과 및 고찰 53
가. 기온, 수온, 염분 및 강수량 53
나. 해수의 세균학적 수질 55
1) 지정해역 55
2) 주변해역 55
3) 조사 지점별 해수의 세균학적 수질 56
4) 해수 중의 위생지표세균의 월별 변화 62
5) 해수 중의 위생지표세균의 강우 변화의 영향 62
다. 굴 및 피조개의 위생 안전성 평가 66
1) 위생지표세균 66
2) 병원성 세균 89
3) 굴 및 피조개 중의 중금속 오염도 파악 89
VI. 결론 91
집필진 183
연구진 183
판권기 183
Title Page
Contents
I. Executive Summary 99
II. Characteristics of the Surveyed Area 102
1. Geographical characteristics 102
A. The northern part of Namhae-gun 105
B. The southern part of Namhae-gun 107
C. The Changseon island of Namhae-gun 109
2. Shellfish production 111
3. History of sanitary survey 112
III. Shoreline Survey 113
1. General status of the drainage area 114
A. Population 114
B. Animal breeding 114
C. Land utilization 115
D. Sewage treatment 116
2. Identification of contamination sources and evaluation of their effects the bacteriological water quality 116
A. The northern part of Namhae-gun 118
1) Identified contamination sources 118
2) Evaluation of the direct contamination sources on the bacteriological quality of sea water 118
a) Contamination degree of the discharge water in the drainage area 118
(1) Stream water 118
(2) Domestic waste water 118
(3) Agricultural water 118
b) Evaluation of the discharged water from the drainage area on the bacteriological sea water quality 122
B. The southern part of Namhae-gun 122
1) Identified contamination sources 122
2) Evaluation of the direct contamination sources on the bacteriological quality of sea water 123
a) Contamination degree of the discharge water in the drainage area 123
(1) Stream water 123
(2) Fish market waste water 123
(3) Surface runoff 123
(4) Agricultural water 123
b) Evaluation of the discharged water from the drainage area on the bacteriological sea water quality 129
C. The Changseon island of Namhae-gun 130
1) Identified contamination sources 130
2) Evaluation of the direct contamination sources on the bacteriological quality of sea water 130
a) Contamination degree of the discharge water in the drainage area 130
(1) Stream water 130
b) Evaluation of the discharge water from the drainage area on the bacteriological sea water quality 133
3. Evaluation of the discharge water from the drainage area on the bacteriological sea water quality 135
4. Operation of the marine net cage fish farm 137
IV. Hydrographical and Meteorological Characteristics 138
1. Tidal current 138
2. Tide 141
V. Sanitary Survey of Shellfish Growing Area 142
1. Material and method 142
A. Sampling stations and collecting samples 142
B. Bacteriological examination 143
C. Evaluation of sanitary conditions of sea water 143
2. Results and Discussion 143
A. Temperature, water temperature and rainfall 143
B. Bacteriological quality of sea water 145
1) Designated area 145
2) Adjacent area 146
3) Bacteriological quality of sea water by sampling stations 146
4) Monthly variation of sanitary indicative bacteria in the sea water 153
5) Bacteriological quality of sea water by rainfall 154
C. Food safety of the oysters and ark shells in Gangjinman area 157
1) Sanitary indicative bacteria 157
2) Human pathogen in oysters and ark shells 180
3) Heavy metals in oysters and ark shells 180
VI. Conclusion 182
copyright 183
표 1. 강진만해역 어업권 현황 23
표 2. 강진만해역 지정해역 내 어업권 현황 23
표 3. 강진만해역 배수유역 내 행정지역별 인구현황 25
표 4. 강진만해역 배수유역 내 행정지역별 가축사육 현황 25
표 5. 강진만해역 배수유역 내 행정지역별 토지이용 현황 26
표 6. 남해군 하수처리장 현황 26
표 7. 남해군 마을하수 처리시설 현황 27
표 8. 강진만해역 배수유역 내 오염원 현황 28
표 9. 남해군 북부 배수유역 내 하천수 위생조사 결과 30
표 10. 남해군 북부 배수유역 내 생환하수 위생조사 결과 30
표 11. 남해군 북부 배수유역 내 식품가공공장 배출수 위생조사 결과 30
표 12. 남해군 북부 배수유역 내 표면 유거수 위생조사 결과 31
표 13. 남해군 북부 배수유역 내 농경수 위생조사 결과 32
표 14. 남해군 남부 배수유역 내 하천수 위생조사 결과 35
표 15. 남해군 남부 배수유역 내 생활하수 위생조사 결과 35
표 16. 남해군 남부 배수유역 내 활어판매장 배출수 위생조사 결과 36
표 17. 남해군 남부 배수유역 내 표면 유거수 위생조사 결과 36
표 18. 남해군 남부 배수유역 내 농경수 위생조사 결과 37
표 19. 남해군 남부 배수유역 내 우수관 위생조사 결과 39
표 20. 창선도 배수유역 내 하천수 위생조사 결과 41
표 21. 창선도 배수유역 내 생활하수 위생조사 결과 42
표 22. 창선도 배수유역 내 표면 유거수 위생조사 결과 42
표 23. 창선도 배수유역 내 우수관 위생조사 결과 43
표 24. 창선도 굴 박신장 위생조사 결과 43
표 25. 창선도 배수유역 내 농경수 위생조사 결과 43
표 26. 남해군 종합처리장 배출수의 위생지표세균조사 결과(2005. 1~2007. 10) 45
표 27. 남해군 종합처리장 배출수의 강진만해역 내 확산범위 46
표 28. 강진만해역 조석변화 51
표 29. 남해 월별 기온(℃) 54
표 30. 강진만해역 해수의 월별 수온 및 염분 함량(2005~2007) 54
표 31. 남해 월별 강수량 54
표 32. 강진만해역의 해수에 대한 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 55
표 33. 강진만해역 해수에 대한 조사지점별 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 57
표 34. 가막만해역 해수에 대한 조사지점별 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 64
표 35. 강진만해역 해수의 강수량별 위생지표세균 변화 66
표 36. 강진만해역 굴에 대한 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 67
표 37. 강진만해역 피조개에 대한 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 68
표 38. 강진만해역 굴에 대한 월별 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 69
표 39. 강진만해역 피조개에 대한 월별 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 71
표 40. 가막만해역 굴 조사지점의 월별 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 73
표 41. 가막만해역 피조개 조사지점의 월별 위생지표세균조사 결과 (2005.1~2007.12) 79
표 42. 강진만해역 굴에 대한 병원성세균조사 결과 (2006.1~2007.12) 89
표 43. 강진만해역 굴에 대한 중금속 함량(2006. 5, 2007. 1, 2007. 10) 90
그림. 1. 강진만해역 해수 및 패류의 위생조사 지점도. 14
그림. 2. 강진만해역 소해역 구분도. 15
그림. 3. 강진만해역 남해군 북부 배수유역. 17
그림. 4. 강진만해역 남해군 남부 배수유역. 19
그림. 5. 강진만해역 남해군 창선도 배수유역. 21
그림. 6. 남해군 종합처리장 배출수의 강진만해역 내 확산범위. 46
그림. 7. 강진만해역의 조류흐름도(창조류). 49
그림. 8. 강진만해역의 조류흐름도(낙조류). 50
Table 1. Fisheries licence in Gangjinman area 111
Table 2. Fisheries licence within the designated area in Gangjinman area 111
Table 3. The resident population and drainage area of the Gangjinman area 114
Table 4. Number of domestic animals in the drainage area of Gangjinman area 114
Table 5. Composition of the drainage area of Gangjinman area 115
Table 6. Sewage treatment facility located in Gangjinman area 116
Table 7. Small sewage treatment facility 116
Table 8. Summary for the streams and sewages identified in the drainage area of Gangjinman area 117
Table 9. The streams identified in the northern part of Namhae-gun 119
Table 10. The sewers identified in the northern part of Namhae-gun 119
Table 11. The food processing facilities in the northern part of Namhae-gun 119
Table 12. The surface runoff identified in the northern part of Namhae-gun 120
Table 13. The agricultural facilities identified in the northern part of Namhae-gun 121
Table 14. The streams identified in the southern part of Namhae-gun 124
Table 15. The sewers identified in the southern part of Namhae-gun 124
Table 16. The fish market waste water identified in the southern part of Namhae-gun 125
Table 17. The surface runoff identified in the southern part of Namhae-gun 125
Table 18. The agricultural facilities identified in the southern part of Namhae-gun 126
Table 19. The rainwater facilities identified in the southern part of Namhae-gun 128
Table 20. The streams identified in the Changseon island of Namhae-gun 131
Table 21. The sewers identified in the Changseon island of Namhae-gun 131
Table 22. The surface runoff identified in the Changseon island of Namhae-gun 132
Table 23. The rainwater facilities identified in the Changseon island of Namhae-gun 132
Table 24. The indirect contamination source identified in the Changseon island of Namhae-gun 133
Table 25. The agricultural facilities identified in the Changseon island of Namhae-gun 133
Table 26. Bacteriological water quality of the sewage treatment facility 135
Table 27. The diffusion range of the contaminants from drainage area in sewage treatment facility 136
Table 28. Tide pattern in Namhae 141
Table 29. Monthly air temperature (℃) in Namhae 144
Table 30. Monthly temperature and salinity of sea water in Gangjinman area from 2005 to 2007 144
Table 31. Monthly rainfnll in Namhae 145
Table 32. Bacteriological quality of sea water in Gangjinman area (2005.1~2007.12) 146
Table 33. Bacteriological water quality at the sampling station in Gangjinman area (2005.1~2007.12) 148
Table 34. Monthly variation of bacteriological water quality in Gangjinman area (2005.1~2007.12) 155
Table 35. Effect of rainfall on the sea water quality in Gangjinman area 157
Table 36. Bacteriological quality of the oyster harvested from Gangjinman area (2005.1~2007.12) 158
Table 37. Bacteriological quality of the ark shell harvested from Gangjinman area (2005.1~2007.12) 159
Table 38. Monthly variation of bacteriological quality of the oyster harvested from Gangjinman area (2005.1~2007.12) 160
Table 39. Monthly variation of bacteriological quality of the ark shell harvested from Gangjinman area (2005.1~2007.12) 162
Table 40. Monthly variation of bacteriological quality of oyster at each sampling station in Gangjinman area (2005.1~2007.12) 164
Table 41. Monthly variation of bacteriological quality of Ark shell at each sampling station in Gangjinman area (2005.1~2007.12) 170
Table 42. The pathogen monitoring for the oysters and ark shells harvested from Gangjinman area (2006. 1~2007. 12) 180
Table 43. The heavy metal monitoring for the oysters and ark shells harvested from Gangjinman area 181
Fig. 1. Sampling station for sanitary survey of shellfish growing area in Gangjinman area. 103
Fig. 2. The drainage area of Gangjinman area. 104
Fig. 3. The drainage area of the northern part of Namhae-gun. 106
Fig. 4. The drainage area of the southern part of Namhae-gun. 108
Fig. 5. The drainage area of the Changseon island of Namhae-gun. 110
Fig. 6. The diffusion range of the contaminants from drainage area in sewage treatment facility. 136
Fig. 7. Flood tide current pattern in Gangjinman area. 139
Fig. 8. Edd tide current pattern in Gangjinman area. 140