표제지
목차
채소과 4
1. 총괄표 6
2. 과제 목록 7
1. 채소류 유통조건별 품질관리 모델 설정(Establishment of postharvest quality management model for vegetables) / 최지원 16
2. 민간육종 기술지원을 위한 채소작물의 MAS 기술개발(Development of marker-assisted selection system in major vegetable crops) / 이혜은 20
3. 어린잎채소의 안정생산 및 수확후관리 기술개발(Development of stable production and postharvest technology of baby leafvegetable) / 김승유 32
4. 수출 원예작물의 식물공장 시스템 구현을 위한 육모 및 양액 관리 기술 개발(Development of techniques for high-quality vegetable transplant production in plant factory) / 장윤아 36
5. 채소 공정육묘 표준 메뉴얼 개발 및 실용화(The development of a manual for vegetable plug seedling production and practical use) / 장윤아 42
6. 새로운 채소 소재 발굴 및 이용기술 개발(Development of new functional vegetables using foreign and indigenous plant resources) / 장석우 50
7. 가지과채소 주요 바이러스 저항성 계통 육성(Breeding of Solanaceae vegetable lines resistant against major viruses) / 양은영 64
8. 수박, 멜론 안정생산 기술 개발(Development of teclmology for stable production in watermelon and melon) / 박동금 70
9. 주요 과채류 토양전염병 저항성 품종 및 대목 개발(Development of new varieties and rootstocks resistant to major soil-born diseases in fruit vegetables) / 이우문 80
10. 산성비가 채소작물의 표소활성에 미치는 영향 및 대책기술 개발(The Development of measure technique and effects of enzyme activity by acid rain in vegetables) / 이우문 92
11. 수출증대를 위한 멜론과 참외 품종 육성(Breeding of Melon varieties with high fruit quality for export) / 이희주 94
12. 마늘 품종육성, 재배 기술 및 제품개발(Development of new varieties, cultivation technique and products from garlic(Allium sativum L.)) / 윤무경 98
13. 배추과 채소 품종 육성 및 육종 기술개발(Development of varieties and breeding technology in Brassicaceae vegetables) / 박수형 110
14. 배추과 채소의 종자산업 경쟁력 제고를 위한 생명공학 육종기술 개발(Development of molecular breeding system based on bio-technologies for competitive ed!!;e of Brassicaea vegetables in world seed market) / 조명철 116
15. 파프리카 수출 활대를 위한 에로기술 해결 및 친환경 방제체계 확립 연구(Development of export-oriented technology and eeo-environmental control system to expand the exportation of paprika) / 김승유 128
16. 세척 채소류의 품질 및 안전성 향상 기술 개발(Technology development on quality maintenance and food safety for washed vegetables) / 김지강 134
17. 수출 토마토 친환경 고품질 생산기술 보급(Development of production technique of environment -friendly tomato for export) / 장석우 138
18. 채소 신품종육성 및 이용촉진사업(Development of new vegetable varieties and widening of their cultivattion area) / 김대영 142
19. LED를 이용한 주요 채소·과수작물의 품질 향상에 관한 연구(Effect of LED irradiation on the quality and productivity of vegetables and fruits) / 엄영철 152
20. 저일조대응 작물에 대한 처리 농자재 작용기작 및 처리효과 구명연구(Studies on the functional analysis of agro-materials and its effect on the crop performance against low radiation condition) / 서태철 158
21. 첨단유리온실에 적합한 한국형 수경재배기술 개발 및 현장실증 연구(Study on the hydroponic culture techniques for fitting in Korean climate under the lasshouse condition) / 서태철 162
22. 양배추 및 브로콜리의 수출, 내수 품종육성, 육종기술 개발 및 실용화 연구(Development and Application of Cabbge(Brassica aleman L. var. capitatn) & Broccoli(Brassica aleman L. var. italica) Breeding Program for Domestic and lntematioilal Markets) / 곽정호 168
23. 토마토 분자표지기술을 이용함 품종육성 및 geminivirus 피해 경감기술 개발(Development of tomato varieties using molecular markers and management techmques of gemmlvlrus diseases) / 최학순 178
24. 배추과 작물의 수출, 내수 품종육성 및 육종 기술 개발(Development of varieties and breeding technology for seed export and replacement of import in Brassica vegetables) / 박수형 184
25. 고추 용도별 적품종 육성 및 재배기술 개발(Development of integrated technology for breeding and cultivation in chili pepper) / 조명철 186
26. 신선편이 채소·특용작물의 미생물 제어기술 개발 및 안전성 평가 연구(Study on control of microbes and food safety evaluation of fresh-cut vegetables and herbal crops) / 김지강 195
과수과 220
1. 총괄표 222
2. 과제 목록 223
1. 과수 바이러스 무병묘 생산 보급 및 안전관리 체계화 연구(Establishrrent of VIrus-free stock Production and Safety tvlaintenance System in Fruit tree) / 김대현 230
2. APC 운영 효율화를 위한 원예작물 품질관리 설정 및 콜드체인 시스템 구축(Set up of cold-chain and quality control system after harvest on horticultural crop in Agricultural products Processing Center) / 조이매 244
3. 사과 과원의 비파리 영양진단지표 설정 및 전자지도 작성 연구(The study on mapping and diagnosis of nutrition using non-destructive method in apple orchard) / 조정건 252
4. 원예작물 수출국 다변화를 위한 신시장 개척 프로토콜 개발(Development of export protocol to extend new markets for the horticultural product to diversify exporting countries) / 조미애 258
5. 복숭아, 자두 재식양식 개발(Development of planting systems for labor-saving & yield increasing in peach and plum) / 윤익구 264
6. 이상기상에 따른 작물의 생산성과 품질해석 및 경감기술개발(Development of alleviation techni9ues and damage analysis on productivity and quality of crops according to climatic change) / 최인명 272
7. 고부가 기능성 유색 과수 품종 육성(Breeding of colored varieties with higher value-added and further functional properties in fruit tree) / 신일섭 276
8. 자두 수확후 품질 유지를 위한 소포장재 개발(Development on packaging material for keeping Quality of plum fruits) / 정대성 298
9. 혼합과일 신선편이 제품 개발 및 안전성 향상 기술 개발(Development of mixed fruit fresh cut products and it's safety improvement during distribution) / 정대성 302
10. 포도 고품질 생식용 및 가공용 재배시스템 개발(Improvement of the cultivation system for high quality table grape and wine grape) / 정성민 307
11. 블루베리, 양앵두 고품질 품종선발 및 재배시스템 개발(Selection of high quality cultivars and development of cultural systems in blueberries and sweet cherries) / 류명상 317
12. 블루베리 재배 메뉴얼 및 비가림 재배기술 개발(Development of blueberry cultivation manual and cultivation technique under rain shelter) / 류명상 329
13. 과수 작황 조사 연구(Study on the yearly fruit tree growth and fruit productivity in main regions) / 한점화 335
14. 과수 영양체 유전자원 특성 평가(Evaluation and utilization of fruit tree genetic resources) / 신일섭 343
15. 신기능 고품질 원예작품 형질전환체 개발(Development of horticultural crop transformants showing new characteristics and high quality) / 김정희 361
16. 사과 자가적과성 및 배 검은별무늬병 저항성 육종소재 개발(Development of breeding materials of self-thinning trait in apple and scab resistance in pear) / 신일섭 382
17. 고품질, 생력재배형 핵과류 신품종 육성(Breeding of high quality and labor-saving stone fruit varieties) / 신용억 390
18. 포도 고품질 품종 및 대목 육성(New cultivar breeding for table, wine and rootstock with high quality in grape) / 노정호 396
19. 포도 신육성 품종 수확 후 관리 기술 개발 및 가공 적성 검정(Development of posthatvest technology and processing accessment of grapes) / 임병선 402
20. 사과수출산업 육성을 위한 수확후 관리 체계화 연구(Systemization of postharvest management for apple export industry) / 임병선 410
21. 복숭아 고품질 생산을 위한 재배기술 개발(The Development on Cultivational Teclmique of Peach to Produce High Qualities Fruit) / 윤익구 412
22. 포도 신육성 품종 안정 재배기술 개발(Development of stable cultivation technology on new grape cultivar) / 박서준 418
23. 포도 신육성 품종 이용 촉진사업(The project of utilizable promotion on new grape cultivar) / 박서준 424
24. 과수 신품종 육성 및 이용촉진사업(Project for utilization promotion and breeding of new cultivars in fruit) / 황정환 426
25. 원예작물 수출활대를 위한 새로운 수출 품목 개발(Development of new produces for expanding new market in horticultural crop's exportation) / 이한찬 428
26. 고품질 포도품종육성 및 육종기술 개발(Selection of good cuItivar for wine in grape) / 신용억 442
화훼과 448
1. 총괄표 450
2. 과제 목록 451
1. 구근 화훼류(프리지아 등) 품종 육성 및 보급 활성화(Breeding and Propagation of the Flower Bulbous Crops) / 조해룡 462
2. 고품질 접목선인장 및 조경용 철쭉 품종 육성연구(Breeding of grafted cactus for high quality and azalea for landscape) / 박필만 468
3. 자생식물 품종개발 및 재배기술 확립(Breeding of new variety and development of year round culture techniqueof native plant) / 최성열 474
4. 포인세티아, 거베라, 카네이션 신품종개발 및 보급체계 구축(Breeding new varieties of poinsettia, gerbera, and carnation and development of domestic variety supply system) / 이은경 482
5. 방향성 양란 품종 개발(Breeding of fragrance hybrids in orchid) / 예병우 496
6. 난류 수출확대를 위한 상품성향상 기술개발 및 시장분석 연구(Study marking technology to increased export of orchids and marketing analysis) / 예병우 502
7. 절화 장미 수출확대를 위한 절화수명 연장기술 및 수확 후 관리 메뉴얼 제작(Enlargement of shelf life and manualization of postharvest handling procedure for exporting cut roses) / 김성태 510
8. 수출용 국화 생리장해 구명 및 대응기술 개발(Studies on reducing physiological disorder of chrysanthemum flower for export) / 허은주 512
9. LED를 이용한 화훼작물의 개화조절 및 보광효과 구명(Effects of Light Emitting Diodes on Control of flowering and supplement lighting in flower crops) / 최성열 516
10. 나리 우수 신품종 육성 및 육종효율 증진Improvement breeding efficiency and breeding of lily cultivar) / 이혜경 526
11. 나리 구근생산 및 보급 활성화(Bulb production and supply activation in Lilillln spp.) / 구대회 532
12. 국내 육성장미 우량묘 생산 및 보급 체계화(Study on systematic disseminition and good nursery produciton cut rose bred in Korea) / 김원희 538
13. 장미 신품종 육성 및 육종기술 개발(Development on new rose breeding and breeding technique) / 김성태 544
14. 국내 육성장미 재배 및 수확 후 관리기술 개발(Development of Cultivation and Postharvest Management of Cut Rose Cultivars Bred in Korea) / 김원희 558
15. 국화 우량 신품종 육성 및 육종효율 향상(New cultivar development and improvement of breeding efficiency in chrysanthemum) / 임진희 560
16. 우리 육성 국화품종의 안정생산 및 수확 후 관리 기술 개발(Development of techniques for stable production and postharvest management of domestic chrysanthemum) / 최성열 572
17. 국내육성 난 품종 고품질 재배 및 경영비 절감 기술(Energy saving on production for enhancing quality of domestic-bred orchid) / 이영란 586
도시농업연구팀 604
1. 총괄표 606
2. 과제 목록 607
1. 자생 및 화훼식물의 환경개선 기능성 효과구명(Development and Application of Natural Attenuation System for Improving Indoor and Outdoor Environment Using Native Plants) / 김광진 610
2. 인공지반의 녹화 및 옥상의 원예적 이용기반 구축(Greening of artificial ground and establishment of basic elements for horticultural utilization of rooftop) / 정명일 616
3. 수질강화·경관조성을 위한 식재모델 및 현장적용 기술개발(Development of the Vegetation Model and the Field Application Techniques for the Improvement of Water Quality and Aesthetic Landscape Planning) / 한승원 624
4. 실내공간의 어메니티 증진을 위한 화훼장식 기술 및 지원프로그램 개발(Development of virtual program and floral decoration technique with ornamental plants for indoor green amenity) / 유은하 630
5. 유아 및 청소년 원예프로그램과 지도자 교육프로그램 개발(Development of horticultural program for children, juvenile, and training program for horticultural program leaders) / 정순진 636
6. IT를 활용한 생활원예 아이디어 상품개발(Development of IT novelties regarding horticulture for living) / 김광진 640
사과시험장 644
1. 총괄표 646
2. 과제 목록 647
1. 사과 신육성품종 '홍금', '섬머드림'의 재배시스템 조기확립(Study on early establishment of cultivation system in new released apple varieties-'Honggeun' and 'Summer dream') / 박무용 650
2. 국내육성 사과품종 보급 확대 및 주산지별 적품종 개발(Selection of suitable cultivars in major apple product region and expansion of new released apple cultivars in Korea) / 박무용 656
3. 과수 병해충 발생생태 및 종합관리 기술 개발(Incidence of physiological disease and pest in pomologies and development of integrated management techruc) / 이동혁 670
4. 유기농 사과 종합 생산기술 개발(Development of Techniques for Integrated Organic Apple Production) / 송양익 686
5. 기후변화에 따른 과수의 생물계절 양상 구명(Study of fruit phenology according to climate changes) / 권헌중 692
6. 사과 고착색 고당도 신품종 및 대목 개발(Breeding of Apple Cultivar having Easy-Coloring, High-Sugar Content and Rootstock) / 권순일 702
7. 고은 생육기에 착색이 용이한 사과 품종육성 개발(Breeding of Red Skin colored Apple in High Temperature Environments) / 전지혜 708
8. 국내 신육성 사과품종의 수출확대를 위한 기술체계화 연구(Investigation of systematization for export expansion in apple cultivars that breeding on internal program) / 박무용 722
배시험장 730
1. 총괄표 732
2. 과제 목록 733
1. 배 고당도 신품종 육성(Breeding of high sugary pear cultivar) / 황혜성 736
2. 배 당도증진 실용기술 개발(Development of practical techniques to increase soluble solids in the fruits of orienta pear) / 최진호 742
3. 기후 변화 적응 낮은 저온요구형 및 만기개화형 배 품종 육성(Breeding of pear cultivars with a low need of chilling requirement and a late season full blooming in getting warmer climate condition) / 강삼석 750
4. 감 신품종 육성(Breeding of Persimmon Cultiva) / 조광식 756
5. 수출용 배 국산품종의 중소정형화 생산 및 검역해충 방제기술 개발(Development of production techniques for midle size and well-shaped fruits andl quarantine pest control of new export pear culhvars) / 최장전 760
6. 배 유기재배 적품종 선발 및 주요 병해충 관리기술 개발(Selection of adaptable pear cultivars and development of pest management strategies for organic culture) / 송장훈 764
7. 배 신품종 이용촉진 기술 개발(Development of strategies to distribute new pear cultivars into pear orchard) / 강삼석 776
8. 배 생리장해 발생 방지기술 개발(Studies of physiological disorders control in oriental pear orchards) / 최진호 780
9. 수출단감 고품질 안정생산 기술 개발(Development of cultivation techniques for the stable production of high quality sweet persimmon fruits to export) / 조광식 782
10. 배 주요 병해충 친환경적 방제 기술 개발(Development of integrated pest management strategies with eco-friendly materials in orienta pear orchards) / 송장훈 788
감귤시험장 798
1. 총괄표 800
2. 과제 목록 801
1. 고품질 감귤 연년 안전생산 요인 조사 및 출하 시기 조절(Development of production technology for high quality citrus and control of shipment period) / 김용호 804
2. 감귤 우수 품종 조기 보급 확산 위한 기술체계 확립(Development of the fittest technology for being spreads of new excellent variety in Citru) / 고상욱 812
3. 수출용 감귤의 고품질 조기생산 및 검역 병해출 방제기술개발(Development of. early production and pest management system of high quality satsuma mandann for export) / 한승갑 822
4. 바이오기법을 적용한 감귤의 신기능성물질 탐색 및 정제기술 개발 연구(A development of new value creation method for commercialization of functional material in Citrus) / 최영훈 832
5. 감귤 신품종 육성 및 육종 소재개발(Development of new citrus varieties and breeding resources) / 박재호 840
6. 관상용 감귤 전업화 기반기술 개발(Study on the basis schematic techenique development for commercial ornamental citrus industry) / 고상욱 848
7. 최근 문제 감귤 병해충의 발생양상 및 방제기술 개발 연구(Aspect of incidence and development of control method of the important citrus diseases and pests recently) / 현재욱 854
8. 감귤 기능성 및 부산물 이용 고부가가치 가공제품 개발(Development fi new processing goods using funtional citrus materials) / 최영훈 864
9. 감귤 등 겔 이용 의료용 신소재 개발(Development of advanced medical material for Citrus fruits) / 최영훈 868
판권기 889