표제지
목차
Abstract 6
Ⅰ. 서론 8
Ⅱ. 연구 방법 9
1. 바이오가스화 대상시설 9
2. 분석방법 9
가. 삼성분 분석법 9
나. 원소 함량 분석법 10
다. 탄수화물/단백질/지방 함량 분석법 10
라. CODcr, 암모니아성 질소, 총질소, 유분, 휘발성지방산 10
마. 이론적 메탄가스 발생량 11
3. 종합방법 12
Ⅲ. 연구결과 및 고찰 14
1. 국내ㆍ외 바이오가스화 시설의 운영 및 제도 현황 14
가. 국내 운영 및 제도 현황 14
나. 국외 운영 및 제도 현황 17
(1) 독일 17
(2) 일본 20
(3) 미국 22
2. 바이오가스화 시설별 원료의 분석결과 24
가. 기초조사 결과 24
(1) 삼성분 24
(2) 원소분석 24
나. 원영효율 분석결과 25
(1) VS 분해율 25
(2) 이론적 및 실제 메탄가스 발생량 26
(3) CODcr 제거율 27
다. 영양인자 분석결과 28
(1) 탄수화물/단백질/지방 28
라. 저해요인 분석결과 29
(1) 휘발성지방산(VFAs) 29
(2) 유분 30
(3) 총질소, 암모니아성 질소 31
3. 종합 32
Ⅳ. 결론 36
참고문헌 38
[부록 1] 바이오가스화 시설의 세부 검사방법 개선(안) 40
[부록 2] 바이오가스화 시설의 현장 시료 분석결과 41
〈Table 1〉 Construction status of the bio-gasification facilities 14
〈Table 2〉 Treatment capacities and treatment performances of the bio-gasification plants in 2012 14
〈Table 3〉 Current status of the bio-gasification plants (until 2012) 15
〈Table 4〉 Requirements for permission of Germany 18
〈Table 5〉 Glossary of the permission of Germany 18
〈Table 6〉 Operational and management guidelines for the biogasification facilities with food wastes in Germany 19
〈Table 7〉 Operational and management guidelines for the biogasification facilities with food wastes in japan 21
〈Table 8〉 Permission plan of US California County 23
〈Table 9〉 Result of the moisture contents, TS, & VS 24
〈Table 10〉 Result of the elemental contents 25
〈Table 11〉 Comparison of the theoretical methane production and the actual methane production from the facilities 27
〈Table 12〉 Current status of control standard of Korea 33
〈Table 13〉 Operational status of the bio-gasification facilities 35
〈Figure 1〉 Overall analytical methodology. 12
〈Figure 2〉 Scope and method of the research. 13
〈Figure 3〉 Code of waste treatment plants for inspection. 16
〈Figure 4〉 Decomposition efficiencies (VS basis) for individual bio-gasification facility: FWL(food waste leachate), A-MIX(manure and food waste leachate), S-MIX(sewage sludge and food waste leachate) 26
〈Figure 5〉 CODcr for individual bio-gasification facility. 27
〈Figure 6〉 Carbohydrates, proteins, fats in the food wastes and food waste leachate. 28
〈Figure 7〉 Carbohydrates, proteins, fats in the animal manure. 28
〈Figure 8〉 Carbohydrates, proteins, fats in the sewage sludge. 29
〈Figure 9〉 Volatile fatty acids in the food wastes and food waste leachate. 29
〈Figure 10〉 Volatile fatty acids in the animal manure. 30
〈Figure 11〉 Volatile fatty acids in the sewage sludge. 30
〈Figure 12〉 n-Hexanol in the input/output materials from individual facility. 31
〈Figure 13〉 T-N in the input/output materials from individual facility. 31
〈Figure 14〉 NH₃-N in the input/output materials from individual facility. 32
〈Table 1〉 Seasonal characteristics of food wastes (spring) 41
〈Table 2〉 characteristics Volatile fatty acids of food wastes (spring) 44
〈Table 3〉 Seasonal characteristics of food wastes (Summer) 49
〈Table 4〉 characteristics Volatile fatty acids of food wastes (summer) 52
〈Table 5〉 Seasonal characteristics of food wastes (autumn) 58
〈Table 6〉 characteristics Volatile fatty acids of food wastes (autumn) 61