[표지] 1
용역연구개발과제 최종보고서[내용누락;p.2-3] 2
제출문 4
목차 5
I. 총괄연구개발과제 요약문 8
1. 국문 요약문 8
2. Summary 11
II. 총괄연구개발과제 연구결과 14
제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 14
1. 연구의 필요성 14
2. 총괄연구개발과제의 목표달성도 28
3. 총괄국내·외 기술개발 현황 31
4. 총괄연구개발과정에서 수집한 국외과학기술정보 59
제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 84
가. 연구수행내용 및 방법 84
제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 130
가. 연구수행결과 및 고찰 130
제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 277
1. 총괄활용성과 277
2. 총괄활용계획 281
제5장 총괄주요연구 변경사항 282
제6장 총괄참고문헌 287
제7장 총괄첨부서류 287
III. 제1세부연구개발과제 연구결과 288
제1세부 연구개발과제 요약문 288
제2장 세부연구개발과제의 목적 292
1. 세부연구개발과제의 목적 292
2. 세부연구개밝과제의 목표달성도 292
제3장 세부연구개발과제의 내용 및 방법 294
가. 제1세부과제 294
제4장 세부연구개발과제의 결과 및 고찰 327
1. 연구수행결과 및 고찰 327
제5장 세부참고문헌 410
III. 제2세부연구개발과제 연구결과 417
제2세부 연구개발과제 요약문 417
제2장 세부연구개발과제의 목적 421
1. 세부연구개발과제의 목적 421
2. 세부연구개발과제의 목표달성도 421
제3장 세부연구개발과제의 내용 및 방법 424
가. 제 2세부과제 424
제4장 세부연구개발과제의 결과 및 고찰 448
가. 제 2세부과제 448
제5장 세부참고문헌 549
IV. 총괄 첨부 서류 563
[부록 1] 연구게재논문 564
1. Control Measures of Pathogenic Microorganisms and Shelf-Life Extension of Fresh-Cut Vegetables / Jeong Yeon LEE ; So Young Yang ; Ki Sun Yoon 564
2. Combined Hurdle Technologies Using UVC Waterproof LED for Inactivating Foodborne Pathogens on Fresh-Cut Fruits / Geun-Hyang Kim ; Chae-Lim Lee ; Ki-Sun Yoon 565
3. Effects of Combined Aerosolization with Ultraviolet C Light-Emitting Diode on Enterohemorrhagic Escherichia coli and Staphylococcus aureus Attached to Soft Fresh Produce / Chae-Lim Lee ; Geun-Hyang Kim ; Ki-Sun Yoon 566
4. Microbiological quality and safety of commercial fresh fruit and vegetable juices in Korea / Soyul Lee ; Areum Han ; Suyoung Jo ; Hyewon Cheon ; Hana Song ; A-Ra Jang ; Danbi Kim ; Sun-Young Lee 567
5. Evaluation of microbiological quality and safety of fresh-cut fruit products at retail levels in Korea / A-Ra Jang ; Areum Han ; Soyul Lee ; Suyoung Jo ; Hana Song ; Danbi Kim ; Sun-Young Lee 568
6. Application of blue light-emitting diode in combination with antimicrobials or photosensitizers to inactivate Escherichia coli O157:H7 on fresh-cut apples and cherry tomatoes / Jeong-Eun Hyun ; Sung-Kwon Moon ; Sun-Young Lee 569
7. 식물성 신선편의식품의 미생물 위해성 및 안전관리 방안 / 송하나 ; 김연호 ; 윤기선 ; 이선영 570
8. 식물성 신선편의식품의 원충류 위해성 및 저감화 처리 기술 연구현황 / 김지연 ; 송하나 ; 한아름 ; 이채림 ; 윤기선 ; 이선영 571
[부록 2] 학술발표 결과물 572
1. Microbiological Qualities and Detection of Pathogenic Microorganisms in Fresh-cut Vegetables at the on-offline Markets in Korea / Jeong Yeon Lee ; So Young Yang ; Geun Hyang Kim ; Chae Lim Lee ; Dong Jiaming ; Ki Sun Yoon 572
2. Effect of control measures on the pathogenic Escherichia coli and Staphylococcus aureus in ready-to-eat(RTE) fresh-cut vegetables / Jeong Yeon Lee ; So Young Yang ; Ki Sun Yoon 573
3. 신선편의 식품에서 식중독균 및 원포자충 오염실태 조사 / 이채림 ; 김근향 ; 이지수 ; 이선영 ; 윤기선 574
4. Analysis of microbiological contamination levels of ready-to-eat(RTE) fresh-cut fruits at the retail market in Korea / Geun Hyang Kim ; Chae Lim Lee ; So Young Yang ; Dong Jiaming ; Ki Sun Yoon 575
5. Control of S. aureus and L. monocytogenes in fresh-cut fruits using combined wahsing treatment with fumaric acid and ultravioltC waterproof light-emitting diodes(UVC W-LED) / Geun Hyang Kim ; Chae Lim Lee ; Ji Hye Jeon ; Ki Sun Yoon 576
6. Effects of aerosolization and UVC light-emitting diodes(UVC LED) on the control of EHEC and S. aureus in soft-fresh produce(strawberry, baby leaves, and sliced onion) / Chae Lim Lee ; Geun Hyang Kim ; Ji Hye Jeon ; Ki Sun Yoon 577
7. Effect of combined treatment of UV-C LED and biodegradable antibacterial packaging film on Escherichia coli and Staphylococcus aureus in fresh-cut vegetables / Hyun-Ji Kim ; Jong-Whan Rhim ; Ki-Sun Yoon 578
8. Washing effects of slightly acidic electrolyzed water(SAEW) and UVC-Waterproof LED on the control of E.coli O157:H7, S. Typhimurium, and diarrheal B. cereus in fresh-cut apples / Ji Hye Jeon ; Ha Kyung Lee ; Ki Sun Yoon 579
9. Determination of the Microbial Growth Kinetics in Various Fruit and Vegetable juices / Areum Han ; Jeong-Eun Hyun ; Hana Song ; Danbi Kim ; Suyoung Jo ; Soyul Lee ; A-Ra Jang ; Xiaoqing Wang ; Sun-Young Lee 580
10. Predictive Modeling for the Growth of Listeria monocytogenes on Fresh-cut Fruits / Areum Han ; Jeong-Eun Hyun ; Hana Song ; Danbi Kim ; Suyoung Jo ; Soyul Lee ; A-Ra Jang ; Xiaoqing Wang ; Sun-Young Lee 581
11. Evaluation of microbial quality of commercial fresh fruit and vegetable juices / Sovul Lee ; Suyoung Jo ; Hyewon cheon ; A-Ra Jang ; Jeong-Eun Hyun ; Hana Song ; Areum Han ; Danbi Kim ; Xiaoqing Wang ; Sun-Young Lee 582
12. Evaluation of the microbial prevalence in seasonal fresh-cut fruits / Suyoung Jo ; Soyul Lee ; Hyewon Cheon ; A-Ra Jang ; Danbi Kim ; Jeong-Eun Hyun ; Hana Song ; Areum Han ; Xiaoqing Wang ; Sun-Young Lee 583
13. Application of Blue Light-Emitting Diodes in Combination with Antimicrobials for Inactivating Escherichia coli O157:H7 on Fresh-cut Fruit and Vegetable / Jeong-Eun Hyun ; Sun-Young Lee 584
14. Effects of alginate-based edible coating with antimicrobials for inactivating foodborne pathogens on fresh-cut melon / Jeong-Eun Hyun ; Soyul Lee ; Suyoung Jo ; A-Ra Jang ; Sun-Young Lee 585
15. Antimicrobial effect of lemon extract combined with mild heat treatment in beet and watermelon juices / Areum Han ; Soyul Lee ; Hana Song ; Jiyeon Kim ; Xiaoqing Wang ; Sun-Young Lee 586
16. Control of foodborne pathogens in beet and watermelon juice by the combination of organic acid and mild heat treatment / Soyul Lee ; Areum Han ; A-Ra Jang ; Hana Song ; Ji-Yeon Kim ; Xiaoqing Wang ; Sun-Young Lee 587
17. Evaluation of base ingredients for edible coating for some perishable fresh-cut fruits / A-Ra Jang ; Hana Song ; Soyul Lee ; Areum Han ; Hana Song ; Ji-Yeon Kim ; Xiaoqing Wang ; Sun-Young Lee 588
18. Antilisterial activity of various carrot juices and extracts against Listeria spp / Areum Han ; Sun-Young Lee 589
19. Application of natural substances for inhibiting the growth of pathogenic bacteria in beet juice / Soyul Lee ; Areum Han ; Sun-Young Lee 590
20. Effect of potato starch-based edible coating with natural antibacterial substances on improving the quality of fresh-cut apples during cold-storage / A-Ra Jang ; Areum Han ; Sun-Young Lee 591
21. Effect of vanillin combined with lemon juice at inhibiting the growth of pathogens in beet juice / Soyul Lee ; Areum Han ; Sun-Young Lee 592
22. Application of potato starch-based edible coating combined with vanillin for the preservation of fresh-cut apples / A-Ra Jang ; Areum Han ; Sun-Young Lee 593
[부록 3] 신선편의 식품 제조업체를 위한 위생가이드 라인(안) 594
I. 신선편의식품 정의 596
II. 신선편의식품 법적 기준규격 597
III. 신선편의식품 식중독 발생 현황 598
IV. 신선편의식품 잠재적 위험요인 599
V. 신선편의식품 제조공정 위생관리 600
VI. 작업장 세척 소독관리 614
VII. 개인 위생관리 618
참고문헌 621
[부록 4] 국내 질병관리본부에서 원포자충(Cyclospora) 분양이 불가함을 확인 623
[부록 5] 지식재산권 결과물(특허) 626
[부록 6] 식품첨가물 사용기준 및 사용량(제1, 2세부) 627
[뒷표지] 629