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목차
국문요약 12
Ⅰ. 서론 14
Ⅱ. 실험재료 및 방법 20
1. 실험재료 20
2. 실험방법 20
가. 저장조건 20
나. pH 및 aw 측정 21
다. 미생물을 이용한 비타민 B12 함량측정 21
(1) 미생물 구입 및 배양 21
(2) 미생물 접종 21
(3) 비타민 B12 정량 22
(가) 표준검량곡선 작성 22
(나) 시료 전처리 22
(다) 비타민 B12 함량측정 23
라. HPLC를 이용한 비타민 B12 함량측정 23
(1) 표준검량곡선 작성 23
(2) 시료 전처리 및 HPLC 기기 작동조건 25
마. Kinetic model approach 25
(1) 비타민 B12 감소율 상수 산출 25
(2) 저장온도의 영향 27
바. 통계처리 28
Ⅲ. 실험결과 및 고찰 29
1. 실험재료 29
2. pH 및 aw 측정 29
(1) 저장 전 영양보충용식품의 pH, aw 측정 29
(2) 저장 후의 pH, aw 측정 33
3. 비타민 B12 함량측정 33
가. 미생물학정 방법에 의한 저장 전 비타민 B12 함량 33
(1) 미생물 생장곡선 작성 33
(2) 표준검량곡선 작성 35
(3) 비타민 B12 함량 측정 35
나. HPLC 방법에 의한 비타민 B12 함량측정 35
(1) 표준검량곡선 작성 35
(2) 비타민 B12 함량 측정 40
다. 미생물학적 방법과 HPLC 방법 비교 40
4. 저장조건에 따른 비타민 B12 함량측정 40
5. Kinetic model approach를 통한 data 분석 53
가. 비타민 B12 감소율 상수(k) 53
나. 저장조건과 비타민 B12 감소율 상수와의 관계 53
(1) 제품 형태에 의한 영향 61
(2) 빛에 의한 영향 61
(3) 저장온도에 의한 영향 61
(4) 반감기 산출 68
(5) 저장온도의 효과-활성화 에너지 및 Q10 값 68
다. 유효기간 산출 75
Ⅳ. 결론 83
Ⅴ. 참고문헌 85
ABSTRACT 93
Figure 1. Flow chart for microbiological vitamin B12 analysis 24
Figure 2. Growth curve of Lactobacillus leichmannii 34
Figure 3. Typical standard curve of vitamin B12 from Lactobacillus leichmannii 36
Figure 4. Comparison of declared and initially determined amounts of vitamin B12 in dietary supplements 38
Figure 5. Typical standard curve of vitamin B12 of HPLC method 39
Figure 6. Relationship between microbiological assay and HPLC method of vitamin B12 analyses 42
Figure 7. Semi-logarithmic plot of residual vitamin B12 content in dietary supplement, products TA and CA during storage without light 54
Figure 8. Semi-logarithmic plot of residual vitamin B12 content in dietary supplement, products LB and PC during storage without light 55
Figure 9. Semi-logarithmic plot of residual vitamin B12 content in dietary supplement, products TA and CA during storage with light 56
Figure 10. Semi-logarithmic plot of residual vitamin B12 content in dietary supplement, products LB and PC during storage with light 58
Figure 11. Vitamin B12 reduction rate constants in dietary supplements of tablet type and chewable tablet type 63
Figure 12. Vitamin B12 reduction rate constants in dietary supplements of liquid type and powder type 64
Figure 13. Effect of storage temperature on vitamin B12 reduction rate constant of dietary supplements without light and with light 67
Figure 14. Arrhenius plot of vitamin B12 reduction rate constant in dietary supplement, product LB 74
Figure 15. Calculation of shelf life preiod from semi-logarithmic plot of residual vitamin B12 constant during storage at 4℃ without light in porduct LB 78
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