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표제지
목차
Abstract 15
I. 서론 19
II. 재료 및 방법 25
1. 실험재료 및 시료의 조제 25
1) 실험재료 25
2) 메탄올 추출물의 조제 25
3) 일반성분 분석 26
2. 석류 메탄올 추출물의 생리활성 30
1) KU812F세포의 탈과립 억제효과 30
(1) 세포배양과 시료처리 30
(2) 세포독성 측정 30
(3) Calcium 농도측정 31
(4) 히스타민 농도측정 31
(5) β-hexosaminidase 활성측정 31
(6) 통계분석 32
2) 간암세포 성장억제 및 항산화 활성 효과 33
(1) 간암세포 성장억제 효과측정 33
① 간암세포 배양 33
② 간암세포 증식억제효과 33
(2) DPPH 라디칼 소거 활성 측정 34
3. 석류를 이용한 조리식품개발 35
1) 석류외피 분말을 혼합한 우리밀 생면의 품질 특성 35
(1) 실험재료 35
(2) 생면의 제조 35
(3) 생면의 조리 특성 38
(4) 조리면의 색도 측정 38
(5) 조리면의 조직감 측정 38
(6) 관능검사 39
(7) 통계처리 40
2) 석류 과즙농축액을 첨가한 고추장 소스의 개발 41
(1) 실험재료 41
(2) 고추장소스의 제조 41
(3) 고추장 소스의 품질 특성 43
① 일반성분 분석 43
② 점도 측정 43
③ pH 43
④ 산도 44
⑤ 당도 44
⑥ 당산비 44
⑦ 색도 45
⑧ 관능검사 45
⑨ 통계처리 46
3) 석류 외피분말을 첨가한 크림수프의 품질 특성 47
(1) 실험재료 47
(2) 크림수프 제조 방법 47
(3) 크림수프의 품질 특성 51
① 일반성분 분석 51
② 점도 51
③ pH 51
④ 색도 52
⑤ 관능검사 52
⑥ 통계처리 53
III. 결과 및 고찰 54
1. 석류 메탄올 추출물의 일반성분 분석 54
2. 추출물의 생리활성 56
1) KU812F세포의 탈과립 억제효과 56
(1) KU812F세포에 대한 석류 추출물의 세포독성효과 56
(2) 세포내 칼슘 유입 억제 효과 58
(3) 탈과립에 있어 저해효과 58
(4) 석류의 항알러지 활성 61
2) 간암세포 성장억제 및 항산화 활성효과 64
(1) 간암세포 성장 억제 효과 64
(2) DPPH 라디칼 소거 활성 67
3. 석류를 이용한 조리식품개발 69
1) 석류 외피분말을 혼합한 우리밀 생면의 품질특성 69
(1) 조리 특성 69
(2) 조리면의 색도 71
(3) 조리면의 조직감 74
(4) 관능검사 76
2) 석류 과즙농축액을 첨가한 고추장 소스의 품질 특성 79
(1) 일반성분 분석 79
(2) 점도 81
(3) pH 81
(4) 산도 81
(5) 당도 84
(6) 당산비 84
(7) 고추장 소스의 색도 86
(8) 관능검사 89
3) 석류 외피분말을 첨가한 크림수프의 품질특성 93
(1) 일반성분 분석 93
(2) 점도 95
(3) pH 95
(4) 색도 97
(5) 관능검사 100
IV. 요약 및 결론 104
V. 참고문헌 109
VI. 부록 118
감사의 글 121
Figure 1. Photographs of Korean pomegranate 27
Figure 2. Extraction and concentration procedure of Korean pomegranate 28
Figure 3. Preparation of methanol extracts from Korean pomegranate 29
Figure 4. Procedures for preparation of cream soup with pomegranate cortex powder. 50
Figure 5. Cytotoxic effects of methanol extracts from pomegranate on KU812F cells. 57
Figure 6. Effects of methanol extracts from pomegranate on intracellular Ca 2+ concentration.(이미지참조) 59
Figure 7. Effects of methanol extracts from pomegranate on histamine release. 60
Figure 8. Effects of methanol extracts from pomegranate(PG) on β-hexosaminidase release. 63
Figure 9. Morphological observation of HepG-2 cells treated with 2,500 ppm of pomegranate methanol extracts. 65
Figure 10. Effect of pomegranate extracts on growth inhibition against HepG-2 cells. 66
Figure 11. Antioxidative activities of pomegranate extracts on DPPH radical scavenging activity. 68
Figure 12. Photograph of raw Korean wheat wet noodles with pomegranate cortex powder. 73
Figure 13. Photograph of Kochujang sauce with concentrated pomegranate juice. 88
Figure 14. Photograph of cream soup with pomegranate cortex powder 99
Figure 15. Ballot for sensory evaluation of cooked Korean wheat noodle with pomegranate cortex powder 118
Figure 16. Ballot for sensory evaluation of Kochujang sauce with concentrated pomegranate juice 119
Figure 17. Ballot for sensory evaluation of cream soup with pomegranate cortex powder 120
번호 | 참고문헌 | 국회도서관 소장유무 |
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3 | 수입농산물 관능검사 도감 | 소장 |
4 | 2005. 한국 민간약도감. 도서출판 신일상사. pp.257-260. | 미소장 |
5 | 1994. 석류 재배실태조사 및 우량품종 (과수재배 및 품질향상연구).농업 진흥청 보고서. pp.448-450. | 미소장 |
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미소장 |
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26 | Preparation and Quality Characteristics of Korean Wheat Noodles Made of Brown Glutinous Rice Flour With and Without Aroma | 소장 |
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35 | Cytotoxic Effect of Extracts from Styela clava against Human Cancer Cell Lines | 소장 |
36 | 1958. Antioxidant determination by the use of a stable free radical Nature 181:1199-1200. | 미소장 |
37 | Quality characteristics of noodles containing pleurotus eryngii | 소장 |
38 | Biometrie: Modelisation de Phenomenes Biologiques. by R. Tomassone; ![]() |
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44 | The mechanism of the calcium signal and correlation with histamine release in 2H3 cells. ![]() |
미소장 |
45 | The ins and outs of IgE-dependent mast-cell exocytosis ![]() |
미소장 |
46 | Pomegranate juice, total pomegranate ellagitannins, and punicalagin suppress inflammatory cell signaling in colon cancer cells. ![]() |
미소장 |
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48 | Differentiation-promoting activity of pomegranate(Punica granatum) fruit extracts in HL-60 human promyelocytic leukemia cells | 소장 |
49 | In vitro antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalagin, ellagic acid and a total pomegranate tannin extract are enhanced in combination with other polyphenols as found in pomegranate juice ![]() |
미소장 |
50 | High-performance liquid chromatographic determination with photodiode array detection of ellagic acid in fresh and processed fruits ![]() |
미소장 |
51 | 2002. Proximate compositions and selected phytoestrogens of Iranian black pomegranate extract and its products. Korean J Food Chem 15:119-125. | 미소장 |
52 | Protein tyrosine kinase Syk in mast cell signaling ![]() |
미소장 |
53 | Direct interaction of Syk and Lyn protein tyrosine kinases in rat basophilic leukemia cells activated via type I Fc epsilon receptors. ![]() |
미소장 |
54 | Engagement of the high-affinity IgE receptor activates src protein-related tyrosine kinases. ![]() |
미소장 |
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57 | Quality characteristics on noodle added with Pholiota adiposa mushroom powder | 소장 |
58 | Quality of Wet Noodle Prepared with Wheat Flour and Mushroom Powder ![]() |
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59 | Effect of rice bran dietary fiber on flour rheology and quality of wet noodles | 소장 |
60 | 2006. A Study on quality characteristics of demi-glace sauce with added fresh basil. Korean J Food Culture 21(1):76-80. | 미소장 |
61 | A Study on Physicochemical Characteristics and Sensory Evaluation According to Development of Herbal Sauces of Jujube and Omija | 소장 |
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