본문 바로가기 주메뉴 바로가기
국회도서관 홈으로 정보검색 소장정보 검색

목차보기

표제지

목차

논문개요 16

제1장 서론 19

제1절 문제 제기 및 연구목적 19

제1항 문제 제기 19

제2항 연구목적 22

제2절 연구방법 및 연구범위 23

제1항 연구방법 23

제2항 연구범위 23

제2장 이론적 배경 26

제1절 인디언 시금치에 대한 이론적 고찰 26

제1항 인디언 시금치에 대한 개요 26

제2항 인디언 시금치에 대한 선행연구 27

제2절 파운드케이크에 대한 이론적 고찰 28

제1항 파운드케이크에 대한 개요 28

제2항 파운드케이크에 대한 선행연구 30

제3절 반응표면 분석법에 대한 이론적 고찰 31

제1항 반응표면 분석법에 대한 문헌고찰 31

제2항 반응표면 분석법에 대한 선행연구 33

제3장 실험 최적화를 위한 설계 35

제1절 실험재료 및 실험 디자인 35

제1항 실험재료 35

제2항 변수의 설정 35

제3항 시료 제조 36

제4항 최적화를 위한 실험 디자인 38

제2절 인디언 시금치 파운드케이크의 관능적 특성 42

제1항 패널 선정 및 훈련 42

제2항 시료 준비 및 제시 42

제3항 평가 내용 및 방법 42

제3절 인디언 시금치 파운드케이크의 이화학적 특성 43

제1항 이화학적 특성 43

제4절 인디언 시금치 파운드케이크의 최적화 분석 44

제5절 일반성분 분석 45

제1항 수분함량 분석 45

제2항 회분함량 분석 45

제3항 지방분석 46

제4항 단백질 분석 46

제5항 탄수화물과 열량 47

제6절 항산화 활성의 측정 47

제1항 Total polyphenol 48

제7절 통계처리 방법 48

제4장 결과 분석 50

제1절 인디언 시금치 파운드케이크의 관능적 품질 특성 50

제1항 Sweetness (단맛) 52

제2항 Appearance (외관) 57

제3항 Flavor (항미) 62

제4항 Texture (질감) 67

제5항 Overall preference (전체적인 선호도) 72

제2절 인디언 시금치 파운드케이크의 이화학적 품질 결과 77

제1항 pH 78

제2항 Salinity (염도) 84

제3항 Brix (당도) 89

제4항 Color (색도) 94

제3절 인디언 시금치 파운드케이크의 품질 최적화 분석 107

제4절 인디언 시금치 파운드케이크의 항산화 활성 분석 111

제1항 시료의 전처리 및 추출조건 111

제5절 최적화된 인디언 시금치 파운드케이크의 일반성분 분석 113

제5장 결론 및 제언 115

제1절 연구 결과 요약 115

제2절 연구의 시사점 및 한계점 118

참고문헌 120

APPENDIX 124

Abstract 127

표목차

〈표 1-1〉 Flow chart of research 25

〈표 3-1〉 Manufacturing process of Malabar spinach pound cake 37

〈표 3-2〉 Design expert 13 program을 이용하여 돌출한 배합표 39

〈표 3-3〉 Design ten kinds of Malabar spinach pound cake 40

〈표 3-4〉 Design ten kinds of Malabar spinach pound cake 41

〈표 3-5〉 Design ten kinds of Malabar spinach pound cake 41

〈표 4-1〉 Malabar spinach pound cake at various conditions by response... 50

〈표 4-2〉 Analysis of predicted model equation of sendory quality... 51

〈표 4-3〉 Analysis of predicted model equation for sensory quality... 77

〈표 4-4〉 Physical properties on pH content of the Malabar spinach pound cake 79

〈표 4-5〉 Physical properties on Salinity content of the Malabar spinach... 84

〈표 4-6〉 Physical properties on Brix content of the Malabar spinach... 89

〈표 4-7〉 Physical properties on color content of the Malabar spinach... 94

〈표 4-8〉 Optimum constraint values using Numerical optimization method 107

〈표 4-9〉 Total polyphenol contents of Malabar spinach pound cake and... 112

〈표 4-10〉 Optimized of Malabar spinach pound cake 113

〈표 4-11〉 General composition of optimized sample of functional pound... 114

그림목차

〈그림 3-1〉 Cause & Effect digaram of Malaba spinach pound cake 36

〈그림 4-1〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 54

〈그림 4-2〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 55

〈그림 4-3〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 56

〈그림 4-4〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 59

〈그림 4-5〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 60

〈그림 4-6〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 61

〈그림 4-7〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 64

〈그림 4-8〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 65

〈그림 4-9〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 66

〈그림 4-10〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 69

〈그림 4-11〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 70

〈그림 4-12〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 71

〈그림 4-13〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 74

〈그림 4-14〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 75

〈그림 4-15〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 76

〈그림 4-16〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 81

〈그림 4-17〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 82

〈그림 4-18〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 83

〈그림 4-19〉 Normal plot and contour model graph for the effect of the... 86

〈그림 4-20〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 87

〈그림 4-21〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 88

〈그림 4-22〉 Normal plot and contour model graph for the effect of the... 91

〈그림 4-23〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 92

〈그림 4-24〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 93

〈그림 4-25〉 Normal plot and contour model graph for the effect of the... 96

〈그림 4-26〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 97

〈그림 4-27〉 3D rssponse surface model graphs for the effect of the... 98

〈그림 4-28〉 Normal plot and contour model graph for the effect of the... 100

〈그림 4-29〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 101

〈그림 4-30〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 102

〈그림 4-31〉 Normal plot and contour model graph for the effect of the... 104

〈그림 4-32〉 perturbation plot and contour model graph for the effect of... 105

〈그림 4-33〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 106

〈그림 4-34〉 Numerical optimization of dependent variable 108

〈그림 4-35〉 Desirability of dependent variable 110

〈그림 4-36〉 Overlay plot the optimal mixture by desirability 110