본문 바로가기 주메뉴 바로가기
국회도서관 홈으로 정보검색 소장정보 검색

초록보기



The purpose of this study was to investigate the extent of excessive sugar, sodium, cholesterol, and saturated fat consumptions by elementary school students through processed food's intake. A survey study was conducted with 384 fourth and sixth grade students and their mothers from two schools in Seoul and Gyeonggi province. The data were analyzed for the frequency analysis, chi-square test and Pearson correlation using the SPSS/Windows (ver. 15.0). Results showed that students consumed high amounts of sugars through processed milk and carbonated beverages, and yogurt. Additionally, they had high sodium and saturated fat levels in their diet through Ramen. There was significant correlation (p<0.01) between mothers' purchasing and students' intake of processed food. Overall, both students and mothers had some knowledge on the impact of sodium on human health. About 50 percent of the respondents did not have accurate information about cholesterol, saturated fat, and trans fat. More than 50 percent of students and mothers had no nutritional education on the risk of excessive intake of sugar, sodium, cholesterol, saturated fat, and trans fat. Top twenty percent of the students had 39.7 g of sugar, 940.1 mg of sodium, 17.8 mg of cholesterol, and 11.2 g of saturated fat through processed foods per day on the average. These results suggest that execution of nutritional education about processed food is needed for high risk group of elementary school students and their mothers. Moreover, government must enact the regulation and policy for the food industry to reduce the risky nutrients from children's favorite processed food.

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
비자(Torreya nucifera) 추출물의 생리활성 전호성 ;이양숙 ;김남우 pp.1-8

괴화(槐花, Flos Sophora japonica Linne) 추출물의 생리활성 박성진 ;신언환 ;함태식 pp.9-13

와송 부위별 추출물의 항균활성 윤소영 ;이소영 ;김꽃봉우리 ;송유진 ;김서진 ;이소정 ;이청조 ;안동현 pp.14-18

양송이버섯 추출물의 산화적 스트레스 억제효과 및 항돌연변이 효과 윤미자 ;오세인 ;이미숙 pp.19-24

잔대 추출물들의 항돌연변이 및 항종양 효과 함영안 ;최현진 ;김수현 ;정미자 ;함승시 pp.25-31

항비만에 대한 생약복합물의 효과 진휘승 ;박금주 ;박승희 ;김재기 pp.32-38

대두박 사포닌 보충이 식이성 유도 비만마우스의 체중과 내당능에 미치는 영향 김성미 ;서권일 ;박경욱 ;정영기 ;조영수 ;김명주 ;김은정 ;이미경 pp.39-46

비타민 C 보충과 요가가 중년여성의 혈청 지질과산화물가 개선에 미치는 영향 강영수 ;이상호 ;백영호 pp.47-51

초등학생의 주요 가공식품으로부터 섭취하는 당, 나트륨, 지방류 등의 노출실태 조사 연구 강문희 ;윤기선 pp.52-61

탈지대두단백 산 가수 분해물과 당의 반응에 의하여 생산된 Maillard Reaction Products의 이화학적 특성 및 항산화성 김윤숙 ;문지혜 ;김명희 ;최희돈 ;박용곤 pp.62-69

연어 Fillet 부산물인 가슴지느러미 부근 근육의 식품성분 특성 허민수 ;이동호 ;강경태 ;김형준 ;윤민석 ;박권현 ;김진수 pp.70-75

전통 누룩 발효과정 중 품질 및 항원성 변화 이효형 ;이진형 ;고유진 ;박미화 ;이정옥 ;류충호 pp.76-82

상대습도 및 저장 온도가 분말녹차의 품질에 미치는 영향 이정민 ;임상욱 ;조성환 ;최성길 ;허호진 ;이승철 pp.83-88

초고압 및 냉동처리에 의한 대추술의 저장 중 품질변화 박희정 ;김광엽 ;정헌상 pp.89-97

녹차음료 PET제품의 고온저장중의 품질 특성 변화 이경훤 ;라임정 ;조혁준 ;여명재 ;김승배 ;박지용 ;김성호 pp.98-104

가열처리 및 허브첨가에 의한 무취 마늘 소재 개발 전미라 ;김민희 ;김미연 ;김미리 pp.105-110

폴리에틸렌 글리콜과 말토텍스트린 첨가에 의한 당근 절편의 탈수, 건조와 기존 건조 방법과의 비교 김민기 ;김민희 ;유명식 ;송영복 ;서원준 ;송경빈 pp.111-115

반응표면분석을 이용한 농축 포도즙의 알코올발효 조건 최적화 김윤숙 ;김로사 ;최희돈 ;최인욱 pp.116-120

방사선 조사에 의한 문어 자숙액의 항산화 활성 증가 원인 규명 최종일 ;김연주 ;성낙윤 ;김재훈 ;안동현 ;전병수 ;조국연 ;변명우 ;이주운 pp.121-124

참고문헌 (13건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 한국식품공업협회. 2004. 식품산업 생산실적 추이. Available from: http://www.kfia.or.kr/n_pds/list.asp?pdsmod=2&lrg_ code=22&pageNum=3. Accessed June 15, 2008. 미소장
2 한국소비자원. 2005. 청소년 가공식품 섭취 안전실태 조사. Available from: http://www.kca.go.kr/jsp/inf/inf_02_02_ view.jsp?no=588&seq=&agree=&nowpage=24&pagesize= 30&sctype=30&sctext=. Accessed January 24, 2008 미소장
3 정혜경. 2006. 아동의 건강한 식생활을 위한 영양관리대책. 아동의 먹거리와 건강-과자, 가공식품, 패스트푸드의 위해논란: 현황과 대책 정책토론회. 대한영양사협회, 서울. p 36-59. 미소장
4 보건복지가족부. 2008. The third Korea National Health & Nutrition Examination Survey (KNHANES Ⅲ), 2005- National survey (Ⅰ). p 280-288. 미소장
5 식품의약품안전. 2007a. 식품등의 표시기준. Available from: http://search.kfda.go.kr/Admin_rule/index.jsp?SEQPARAM=333, Accessed April 26, 2008. 미소장
6 식품의약품안전청. 2007b. 어린이 먹거리 안전종합대책. Available from: http://nutrition.kfda.go.kr/nutrition/pinfo/ pinfo_childfood_board.jsp?type=20. Accessed November 26, 2007. 미소장
7 식품의약품안전청. 2007c. 당, 나트륨 실태조사 결과 발표. Available from: http://www.kfda.go.kr/open_content/news/ press_view.php?menucode=103004000&seq=1312. Accessed May 6, 2008. 미소장
8 보건복지가족. 2008. 어린이 식생활 안전관리 특별법. Available from: http://likms.assembly.go.kr/law/jsp/Law. jsp?WORK_TYPE=LAW_BON&LAW_ID=A2133&PROM_NO=08943&PROM_DT=20080321&HanChk=Y. Accessed May 6, 2008. 미소장
9 식품의약품안전청. 2008. 어린이 식품안전보호구역 시범사업지침. Available from: http://www.kfda.go.kr/open_content/ news/notice_view.php?menucode=103001001&seq=931. Accessed May 28, 2008. 미소장
10 Jang YA, Kim CI, Lee HS, Kim BH, Lee YN. 2004. Study on determination of reference amounts of food and serving size. Korea Health Industry Development Institute. 미소장
11 Son SM, Park YS, Yim HJ, Kim SB. 2006. Pilot study for low salt consumption projects for Korean people. Health improvement research grant report, Catholic University. p 392. 미소장
12 Choi EH. 2002. Researches on meal management of mothers of elementary school children and demand for school meal service and the nutrition education. MS Thesis. Dongguk University. 미소장
13 Kim HR. 2007. The perception of parents' nutrition education for elementary school in Busan area. MS Thesis. Pukyung National University. p 39. 미소장