권호기사보기
| 기사명 | 저자명 | 페이지 | 원문 | 기사목차 |
|---|
| 대표형(전거형, Authority) | 생물정보 | 이형(異形, Variant) | 소속 | 직위 | 직업 | 활동분야 | 주기 | 서지 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 연구/단체명을 입력해주세요. | |||||||||
|
|
|
|
|
|
* 주제를 선택하시면 검색 상세로 이동합니다.
This study was conducted to determine the effects of alkaline electrolyzed water (AIEW), acidic electrolyzed
water (AcEW), 1% citric acid, and 100 ppm sodium hypochlorite, either alone or in combination with citric acid, in
reducing the populations of spoilage bacteria and foodborne pathogens (Listeria monocytogenes and Escherichia coli
O157:H7) on lettuce at various exposure times (3, 5, and 10 min) with different dipping temperatures (1, 20, 40, and
50oC). In addition, the inhibitory effect of alkaline electrolyzed water combined with citric acid on the browning reaction
during storage at 4℃ for 15 days was investigated. Compared to the untreated control, electrolyzed water more effectively
reduced the number of total bacteria, mold, and yeast than 100 ppm sodium hypochlorite under the same treatment
conditions. All treatments exposed for 5 min significantly reduced the numbers of total bacteria, yeast, and mold on head
lettuce. The inactivation effect of each treatment on head lettuce was enhanced as the dipping temperature increased from
1 to 50℃, but there was no significantly difference at temperatures greater than 40℃ (p<0.05). The total counts of yeast
and mold in head lettuce were completely eliminated when a combination of 1% citric acid and AlEW treatment was used
at temperatures greater than 40℃. However, decreased reduction in L. monocytogenes (2.81 log CFU/g), and E. coli
O157:H7 (2.93 log CFU/g) on head lettuce was observed under these treatment conditions. In addition, enhanced antibrowning
effect was observed when the samples were subjected to both 1% citric acid and AlEW treatment at
temperatures greater than 40℃ compared to when single treatments alone were used. Thus, this combined treatment might
be considered a potentially beneficial sanitizing method for improving the quality and safety of head lettuce.| 기사명 | 저자명 | 페이지 | 원문 | 목차 |
|---|---|---|---|---|
| Michael addition acceptor 그룹을 가지고 있는 phytochemicals의 toll-like receptor 신호전달체계 조절을 통한 항염증 효과 | 윤형선 | pp.477-482 |
|
|
| 국내산 녹차의 잔류농약 모니터링 | 김희연 ;전종섭 ;김용훈 ;최희주 ;정소영 ;이화정 ;김재인 ;김영선 ;최계선 ; | pp.483-489 |
|
|
| 식품 중 아목시실린, 암피실린, 옥소린산 및 플루메퀸의 분석 | 김희연 ;최희주 ;김용훈 ;최선희 ;정소영 ;이화정 ;김재인 ;최계선 ;최재천 | pp.490-497 |
|
|
| 산수유로부터 gallic acid 추출 및 HPLC에 의한 정량분석 | 장 미 ;김연주 ;민진우 ;양덕춘 | pp.498-502 |
|
|
| 전주 모주의 이화학적 특성 및 휘발성 화합물 성분 | 권영희 ;조성진 ;김혜련 ;이향정 ;김재호 ;안병학 | pp.503-508 |
|
|
| Mass spectrometer 기반의 전자코를 이용한 트리메틸아민과 쌀뜨물간의 결합 분석 | 홍은정 ;손희진 ;강진희 ;노봉수 | pp.509-514 |
|
|
| DEFT/APC 측정에 의한 시판 분말수프의 살균처리여부 확인 및 감마선 처리에 따른 품질특성 평가 | 안재준 ;김광훈 ;박성현 ;권중호 | pp.515-521 |
|
|
| 3-Monochloropropane-1,2-diol(3-MCPD) 저감화를 위한 아미노산 간장의 제조조건 | 정용일 ; 이지수 ; 이현규 | pp.522-527 |
|
|
| 포도껍질의 제거 또는 첨가를 통한 국내산 포도주의 품질개선 | 육 철 ;장은미 | pp.528-535 |
|
|
| 1-Methylcyclopropene(1-MCP) 처리에 따른 머스크멜론의 선도 연장 | 김지영 ; 이혜옥 ; 윤두현 ; 김병삼 | pp.536-540 |
|
|
| 전분분해 효모융합체를 이용한 전통 발효주의 제조와 품질특성 | 주민노 ;홍성욱 ;김관태 ;염성관 ;김계원 ;정건섭 | pp.541-546 |
|
|
| 자초 추출물 극성 성분의 피부 보습 증진 및 아토피 피부염 호전 효과 | 김영란 ;조시영 ;서대방 ;김성한 ;이상준 ;조윤희 | pp.547-551 |
|
|
| 홍경천 뿌리 및 캘러스 초음파 추출물의 항암활성 비교 | 하지혜 ;정향숙 ;정명훈 ;김승섭 ;김 영 ;남종현 ;황 백 ;마충제 ;이현용 | pp.552-559 |
|
|
| 한국산 겨우살이 유산균 발효 추출물의 독성 및 면역증강 효과 | 윤택준 ;양웅석 ;박성민 ;정회윤 ;이안나 ;정진혁 ;강태봉 ;유영춘 ;김종배 | pp.560-565 |
|
|
| 압출성형 공정을 이용한 발효 생맥산의 항산화 활성 | 양혜진 ;류기형 | pp.566-571 |
|
|
| 사상체질별 곡류 추출물의 면역 활성 효과 | 최재호 ; 오덕환 | pp.572-577 |
|
|
| 전해수와 구연산을 이용한 양상치의 품질 향상 및 미생물 저감화 효과 | 김영국 ;김태웅 ;딩 티안 ;오덕환 | pp.578-586 |
|
|
| 쑥의 처리조건에 따른 휘발성 성분 변화 | 박민희 ;김미자 ;조완일 ;장판식 ;이재환 | pp.587-591 |
|
|
| 각종 유식물체, 채소 및 가공식품 중의 글루타치온 함량 | 김주성 ;심이성 ;김명조 | pp.592-596 |
|
|
| 가자(Terminalia chebula Retz.) 추출물의 간섬유화 억제활성 | 이현순 ;구윤창 ;이광원 | pp.597-601 |
|
*표시는 필수 입력사항입니다.
| 전화번호 |
|---|
| 기사명 | 저자명 | 페이지 | 원문 | 기사목차 |
|---|
| 번호 | 발행일자 | 권호명 | 제본정보 | 자료실 | 원문 | 신청 페이지 |
|---|
도서위치안내: 정기간행물실(524호) / 서가번호: 국내13
2021년 이전 정기간행물은 온라인 신청(원문 구축 자료는 원문 이용)
우편복사 목록담기를 완료하였습니다.
*표시는 필수 입력사항입니다.
저장 되었습니다.