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This study was conducted to investigate the effects of blueberry extract on cell death, ROS and gene expression patterns associated with the anti-cancer activity in human breast cancer MCF7 cells. To accomplish this, 20 mg/mL concentration of blueberry extract was added to the cell culture for 0, 6, 12, 24 or 48 h, after which the effects were evaluated by various analyses. MTT assay showed that the cellular activities decreased rapidly during the first 12 h of treatment. During this period, dual staining with Hoechst33322 and propidium iodide also produced a similar trend in which the dead or dying cells increased sharply. Furthermore, evaluation of BrdU incorporation as an index for cell proliferation revealed a marked decrease during the first 12 h of treatment, suggesting that anticancer activity involves the inhibition of cell proliferation and induces cell death. ROS also increased according to the duration of the treatment, indicating intracellular accumulation is associated with the cell death. RT-PCR analysis revealed significant decreases in anti-apoptotic (Bax) and increases in pro-apoptotic gene expressions (Bcl-2, caspase- 3, and 9) (p<0.05). Taken these together, blueberry extract induces ROS accumulation in MCF7 cells, causing inhibition of cell proliferation and eventually leading to cell death. This cell death was associated with apoptotic gene expression in blueberry-treated cells for up to 24 h.

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
전업 주부와 직업 주부의 식생활 평가 및 영양 지식에 관한 비교 연구 신경옥 ;윤진아 ;이준식 ;정근희 pp.1-10

경기 지역 소비자의 주류 소비 행태 및 약주에 대한 인식 조사 이승주 pp.11-19

고지방식이를 섭취한 마우스에서 나린진과 나린진-사이클로덱스트린 포접화합물의 지질대사에 대한 영향 비교 전선민 ;최명숙 pp.20-29

블루베리가 인체 유방암세포 MCF7에서 세포 사멸 관련 유전자 발현에 미치는 영향 이세나 ;강금지 pp.30-36

고지방 식이 흰쥐에서 오가피 추출물의 항산화 효과 및 지질 개선 효과 박영숙 pp.37-45

녹차가루 식이가 당뇨쥐의 혈당 및 혈중 지질 농도에 미치는 영향 최미자 ;김선화 pp.46-53

바질의 항산화 물질 측정에 관한 연구 서봉순 ;박명희 pp.54-59

연잎가루 첨가량에 따른 증편의 이화학적, 관능적 특성 김성향 ;박금순 pp.60-68

새우젓 발효 중 이화학적 특성 및 색도 변화 조희숙 ;김경희 pp.69-76

입자 크기에 따른 난황죽의 이화학적 및 영양학적 특성 김혜란 ;김미리 pp.77-83

네 가지 조리 방법에 따른 양등심의 이화학적 및 관능적 특성 연구 서민석 ;유승석 pp.84-94

쑥 분말을 첨가한 스펀지 케이크의 품질 특성에 관한 연구 이현자 pp.95-102

고추냉이 분말을 첨가한 병어 어묵의 품질 특성 장진아 ;김현아 ;최수근 pp.103-112

울금 분말을 첨가한 식빵의 품질 특성 전태건 ;안혜령 ;이광석 pp.113-121

당근 분말을 첨가한 Sugar Snap-Cookie의 품질 특성에 관한 연구 ,1 :반죽의 리올로지 특성 황승환 ;홍진숙 pp.122-127

외식 소비자의 일반적 특성 및 외식 목적에 따른 외식 행동 김주연 pp.128-137

치킨 전문점의 배달 서비스 품질과 고객 만족간 관계 연구 김영이 ;차석빈 pp.138-148

커피 전문점 이용 동기가 브랜드 태도와 만족도 및 충성도에 미치는 영향 김태희 ;유희주 ;이인옥 pp.149-158

급식 서비스 만족도가 구전에 미치는 영향 :경기 지역 유료 실버 타운을 중심으로 신미경 ;김하윤 ;김명희 pp.159-165

외식산업에서 프랜차이징을 통한 선발자 우위에 관한 연구 정대용 ;엄태영 pp.166-174

초등학생의 비만도에 따른 체중 조절과 건강 관련 생활, 식습관 박윤희 ;박은숙 pp.175-186

쌀 입자 크기에 따른 콩죽의 이화학적 및 영양학적 특성 유보람 ;김미리 pp.187-192

참고문헌 (32건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
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