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This study was conducted to investigate the antioxidant compounds and antioxidant activity on the dropwort (Oenanthe javanica) and its solvent fraction. The dropwort was extracted with 70% (v/v) ethanol, and then partitioned using the solvents of hexane, chloroform, ethyl acetate, butanol, and aqueous. The ethyl acetate fraction contained the highest phenolic and flavonoid of 240.61 mg GA eq/g and 105.57 mg catechin eq/g, followed by ethanol extract of 37.50 mg GA eq/g and 26.50 mg catechin eq/g, respectively. The DPPH radical scavenging activity (IC_50) on the solvent fractions increased in the order of ethyl acetate, butanol, ethanol extract, chloroform, aqueous, and hexane with 0.08, 0.58, 1.07, 2.43, 2.47, and 3.31 mg/mL, respectively. The ABTS radical scavenging activity was the highest value of 382 mg AA eq/g in ethyl acetate fraction. Reducing power and chelating effect on the ethanol extracts and its solvent fraction were in range of 0.23∼0.75 and 0∼32.01%, respectively. Hydroxyl radical scavenging activity (IC_50) was the lowest value of 26.71 μg/mL in ethyl acetate fraction.

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
추출 온도에 따른 산수유의 항산화 활성 및 항유전독성 효과 비교 이민희 ,김정미 ,박은주 pp.149-155

흑삼 제조과정 중 증포 횟수에 따른 에탄올 추출물의 항산화 활성 김효진 ,이지연 ,유보람 ,김혜란 ,최재을 ,남기열 ,문병두 ,김미리 pp.156-162

개똥쑥의 영양적 특성 및 생리활성 류지현 ,김라정 ,이수정 ,김인수 ,이현주 ,성낙주 pp.163-170

초콩의 제조 중 기능적 특성 비교 서지형 ,정용진 pp.171-176
녹차 분말을 첨가하여 제조된 유과의 섭취가 마우스의 혈중지질 및 체중에 미치는 영향 성낙윤 ,권석임 ,박재남 ,최종일 ,송범석 ,김재경 ,이주운 ,김재훈 pp.177-182

남녀 고등학생의 식생활태도에 관한 조사 :식사의 규칙성과 1일 식사횟수에 대하여 김금란 ,김미정 pp.183-195

수분-열처리로 제조한 멥쌀가루의 호화 특성과 겔 강도 서혜인 ,김창순 pp.196-204

다양한 페놀성 물질과 Folin-Ciocalteu 시약의 반응성에 미치는 영향 요인 평가 홍정일 ,김현정 ,김지윤 pp.205-213

천년초에서 분리한 항전이 다당의 구조 분석 최정호 ,신광순 pp.214-222

오이를 첨가한 막걸리의 발효기간 중 이화학적 및 미생물학적 특성 김상연 ,김은경 ,윤성준 ,조남지 ,정수경 ,권상호 ,장윤혁 ,정윤화 pp.223-228

4년근 인삼의 효소적 가수분해 조건에 따른 품질특성 임가영 ,마진열 ,김건우 ,최진국 ,강동균 ,권태룡 ,장세영 ,정용진 pp.229-234

해양심층수 소금을 이용한 민어 염건품 제조 및 저장 중 품질변화 주동식 pp.235-244

이산화염소수와 Ultraviolet-C 병합 처리에 따른 레드 치커리와 청경채의 저장 중 품질에 미치는 영향 김현진 ,송현정 ,송경빈 pp.245-252

단감을 첨가한 식빵의 제조 및 특성 오원경 ,김주희 ,이승철 pp.253-258

냄새저감형 율무청국장 제조에 관한 연구 박주헌 ,한찬규 ,최숙현 ,이복희 ,이혜정 ,김성수 pp.259-266

들깻잎 분말을 첨가한 파운드케이크의 품질 특성 김나영 pp.267-273

대구·경북지역 학교급식 식재료 납품업체 생산직원의 위생관리 실태조사 김윤화 ,이연경 pp.274-282

중국유학생의 한식 메뉴 선호도 및 기숙사 급식만족도 :목포대 일부 재학생을 대상으로 정현영 ,전은례 pp.283-289

성인의 고온가열조리식품 섭취실태 조사연구 이준경 ,윤기선 pp.290-307

강원도 자생 산채 추출물의 α-Amylase, α-Glucosidase, Lipase 효소 저해활성 탐색 김희연 ,임상현 ,박유화 ,함헌주 ,이광재 ,박동식 ,김경희 ,김성문 pp.308-315

미나리 에탄올 추출물의 항산화성분과 항산화활성 황초롱 ,황인국 ,김현영 ,강태수 ,김윤배 ,주성수 ,이준수 ,정헌상 pp.316-320

Streptozotocin-Nicotinamide로 유도된 제2형 당뇨모델 쥐에서 조각자(Gleditschiae Spina) 추출물의 항당뇨효과 박재희 ,추원미 ,이정민 ,박해룡 ,박은주 pp.321-326

단백질 분해 효소 처리가 청국장의 항산화 활성에 미치는 영향 박민경 pp.327-333

참고문헌 (27건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Rhee HJ, Jung HS, Kim YD. 1993. Componential specification of the water dropwort (Oenanthe javanica D.C.). J Sci Edu 2: 17-31. 미소장
2 Park JC, Hur JM, Park JG. 2002. Biological activities of Umbelliferae family plants and their bioactive flavonoids. Food Industry and Nutrition 7: 30-34. 미소장
3 Park JC, Ha JO, Park KY. 1996. Antimutagenic effect of flavonoids isolated from Oenanthe javanica. J Korean Soc Food Sci Nutr 25: 588-592. 미소장
4 Kim JG. 2002. Purification of water contaminated with synthetic detergent by a wild strain of Oenanthe javanica. J Food Hyg Safety 17: 1-7. 미소장
5 Rhee HJ, Jung HS, Kim YD. 1995. Changes on the volatile constituents of the water dropwort (Oenanthe javanica D.C.) according to seasons. J Sci Edu 4: 175-187. 미소장
6 Manufacture of Dropwort Extract Using Brown Sugar, Fructose Syrup and Oligosaccharides 소장
7 Isolation of Steroids and Flavonoids from the Herb of Oenanthe javanica Dc 소장
8 Kim KH, Chang MW, Park KY, Rhee SH, Rhew TH, Sunwoo YI. 1993. Effects of phytol and small water dropwort extract on the T subset in the Sarcoma-180 transplanted mice. J Korean Soc Food Nutr 22: 405-411. 미소장
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12 Kim JG. 2002. Purification of water contaminated with synthetic detergent by a wild strain of Oenanthe javanica. J Food Hyg Safety 17: 1-7. 미소장
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14 Jo HW, Lee SH, Nam DH, Kim JY, Lim SK, Lee JS, Park JC. 2008 Antioxidant activity and phytochemical study on the aerial parts of Oenanthe javanica. Korea J Pharmacogn 39: 142-145. 미소장
15 Change of Physicochemical Characteristics of Korean Pear (Pyrus pyrifolia Nakai) Juice with Heat Treatment Conditions 소장
16 Effects of Heat Treatments on the Antioxidant Activities of Fruits and Vegetables 소장
17 Lee SH, Hwang IK, Lee YR, Jeong EM, Jeong HS, Lee HB. 2009. Phisicochemical characteristics of antioxidant activity of heated radish (Pyrus pyrifolia Nakai) juice with heat treatment conditions. J Korean Soc Food Sci Nutr 38: 490- 495. 미소장
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19 Antioxidant Activity and Antioxidant Components in Methanolic Extract from Geumjong Rice 소장
20 Lee CH, Shin SR, Kim NR, Yoon SE, Kim SI, Baek SH, Hawng JK. 2009. Changes of antioxidant effects according to greening period of Astragalus membranaceus var. membranaceus, Senna occidentalis, Dianthus longicalyx, and Plantago asiatica sprout vegetables. Korean J Plant Res 22: 349-358. 미소장
21 Antioxidant Components and Antioxidant Activities of 70% Ethanol Extracts on Suweon-511 and Ilpum Rice 소장
22 Screening of the Antioxidant Activity of Some Medicinal Plants 소장
23 Yoon JA, Hahm SW, Park JE, Son YS. 2009. Total polyphenol and flavonoid of fruit extract of Opuntia humifusa and its inhibitory effect on the growth of MCF-7 human breast cancer cells. J Korean Soc Food Sci Nutr 38: 1679- 1684. 미소장
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26 Antioxidant Activities of the Solvent Extracts from Tetragonia tetragonioides 소장
27 Antioxidant functions of phytic acid. 네이버 미소장