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This study was conducted to monitor the quality characteristics Citrus unshiu ethanolic extracts by a response surface methodology. In extraction conditions based on the central composite design with variations in ethanol concentration(0~100%), extraction temperature(35~95℃), and ratio of solvent to sample(20 mL/g). The maximum value of yield was 36.31% at 93.18℃, 67.13% of ethanol concentration. The extraction yield and total polyphenol content were improved with the increase of ethanol concentration than extraction temperature. Total flavonoid content was improved with the increase of extraction temperature than ethanol concentration. The coefficients of determinations(R2) were 0.8646(p<0.1) and 0.9153(p<0.05) in electron donating ability and hesperidin content, respectively. Estimated conditions for the maximized extraction including yield, total polyphenol content, total flavonoid content, electron donating ability, and hesperidin content were 55~73% in ethanol concentration, 89~95℃ in extraction temperature, and 20 mL/g in ratio of solvent to sample.

권호기사

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기사명 저자명 페이지 원문 목차
Removal efficiency of microorganism and pesticide residues by a using surface washing system on yuja(Citrus junos Sieb ex Tanaka) Jung-Min Sung, Ki-Hyun Kwon, Jong-Hoon Kim, Jin-Woong Jeong pp.627-635

저장 중 머스크멜론의 품종별 품질 특성 비교 윤예리, 김병삼, 권기현, 김종훈, 최덕주, 차환수 pp.636-642

녹차 및 연잎 열수추출물 처리가 염장고등어의 저장 중 품질특성에 미치는 영향 남기호, 장미순, 이두석, 윤호동, 박희연 pp.643-650

자두 '대석조생'의 숙기 및 저온저장 온도에 따른 저온장해과 발생 및 품질특성 조미애, 홍윤표, 최선영, 정대성, 임병선, 박수정, 이승구 pp.651-660

블랜칭 처리 조건에 따른 동결 도라지의 품질 특성 이영주, 이혜옥, 김지영, 권기현, 차환수, 김병삼 pp.661-668

마카 추출액을 첨가한 음료의 품질특성 및 저장 중 항산화성 평가 전인숙, 강용수, 정해정 pp.669-677

응고제 종류가 감 분말 첨가 두부의 품질과 저장성에 미치는 영향 이윤래, 정헌식, 성종환, 문광덕 pp.678-683

GAP 인증 수삼의 표적시장 연구 김관후, 이가순, 이두희, 홍승지 pp.684-691

배즙과 배 건조분말을 첨가한 양갱의 물리화학적 특성 박연옥, 최진호, 최장전, 임순희, 이한찬, 유맹자 pp.692-699

사과주스의 이화학적 품질과 항산화 기능성 황인욱, 김창섭, 정신교 pp.700-705

단감 분말의 첨가비율을 달리하여 제조한 고추장의 화학적 특성 김정연, 황수정, 은종방 pp.706-713

단호박 가루를 첨가한 호상요구르트의 품질 특성 정현아, 김안나, 안은미, 김유정, 박숙현, 이재은, 이수미 pp.714-720

Camellia Oil로부터 1(3)-Palmitoyl-2-Oleoyl-3(1)-Stearoyl Glycerol을 함유한 효소적 합성반응물의 최적화 연구 황윤익, 신정아, 이정희, 홍순택, 이기택 pp.721-728

단백질 및 지질함량이 다른 배합사료와 생사료로 사육한 넙치의 육질평가 안철민, 박희연, 손맹현, 김경덕, 김강웅, 장미순 pp.729-738

구절초의 부위별 메탄올 추출물의 항산화활성 정해정, 전인숙 pp.739-745

건조 배합사료로 사육한 넙치 어육의 유리아미노산 및 핵산 관련 성분의 비교 장미순, 박희연, 김강웅, 김경덕, 손맹현 pp.746-754

반응표면분석에 의한 진피 에탄올 추출물의 추출조건 최적화 정지은, 심상필, 정유석, 정희경, 김영찬, 홍주헌 pp.755-763

청미래 덩굴 잎 추출물의 항산화 및 항균 활성 고명수, 양종범 pp.764-772

첨가당의 종류에 따른 감귤 가수분해물의 알코올발효 특성 박찬우, 우승미, 장세영, 최인욱, 이상일, 정용진 pp.773-778

효모 종류에 따른 참외의 알코올발효 특성 조용준, 박찬우, 장세영, 김옥미, 정용진 pp.779-785

국내 시판김치의 김치담금부터 숙성까지의 미생물 균총 변화 장지윤, 최유리, 장해춘 pp.786-794

Carbonic Maceration처리에 의한 Campbell Early 발효액의 감산 효과 : 사과산 대사 관련 효소활성의 영향 장은하, 정석태, 정성민, 노정호, 박교선, 박서준, 최종욱 pp.795-802

시판 정치배양 현미식초의 유리아미노산 및 휘발성 향기성분 특성 분석 김귀란, 윤성란, 이수원, 정미선, 곽지영, 정용진, 여수환, 권중호 pp.803-810

포도로부터 분리한 S. cerevisiae S13 및 D8에 의한 캠벨 얼리 동결농축 과즙의 아이스와인 발효 특성 황성우, 홍영아, 박희동 pp.811-816

참고문헌 (28건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

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번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
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