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목차
한식 메뉴 명명 기준에 대한 내용분석 / 한경수 ; 이진용 1
Abstract 1
I. 서론 1
II. 연구 내용 및 방법 2
1. 연구대상 문헌선정 2
2. 조사내용 및 방법 2
III. 결과 및 고찰 3
1. 「요리품(料理品)의 명명(命名) 원칙」의 내용분석 3
2. 명명기준에 대한 유형 분석 9
IV. 요약 및 결론 10
■ 참고문헌 11
| 번호 | 참고문헌 | 국회도서관 소장유무 |
|---|---|---|
| 1 | 강인희. 1988. 한국의 맛. 대한교과서. pp 1-89 | 미소장 |
| 2 | 국립국어연구원. 2000. 한국 문화 기초 용어. pp 174 | 미소장 |
| 3 | 김대행. 2004. 방송의 언어문화와 미디어 교육. 서울대학교출판 부. pp 16-17 | 미소장 |
| 4 | 남지순. 2007. 한국어 형용사 어휘문법. 한국문화사. | 미소장 |
| 5 | 농림수산식품부. 2008. 한식 메뉴 영문표기안. | 미소장 |
| 6 | 농수산물유통공사. 2011. 농수산물 수출입뉴스 제1217호. | 미소장 |
| 7 | 농촌진흥청 국립농업과학원. 2010. 전통향토음식용어사전. 교문 사. pp 1-429 | 미소장 |
| 8 | 유재천 역. 1989. 매스미디어조사방법론. 나남. Wimmer RD & Dominick JR, Mass Media Research. pp 197-219 | 미소장 |
| 9 | 이성우. 1999. 한국요리문화사. 교문사. pp 64-394 | 미소장 |
| 10 | 조은자. 2008. 한국전통식품연구. 성신여자대학교출판부. p 66 | 미소장 |
| 11 | 차배근. 2002. 사회과학연구방법. 세영사. pp 381-387 | 미소장 |
| 12 | 한국외식연감 2011. 한국외식정보(주). p 530 | 미소장 |
| 13 | 황혜성, 한복려, 한복진. 1989. 한국의 전통음식. 교문사. pp 210- 443 | 미소장 |
| 14 | Bok HJ. 2008. The A Literary Investigation on Mandu (Dumpling); Types and Cooking Methods of Mandu (Dumpling) During the Joseon Era (1400’s1900’s). Korean J. Food Culture, 23(2):273-292 | 미소장 |
| 15 | Cho WK. 2010. A Historical Study of Korean Traditional Radish Kimchi. Korean J. Food Culture, 25(4):428-455 | 미소장 |
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| 17 | Jung YW. 2008. A Study on the Application of Muticultural Cuisine to Koran Food -Focused on Western Preferences- Doctoral degree thesis. Kyung Hee University. pp 25-30 | 미소장 |
| 18 | Kang BY. 2008. Study on the evaluation of domestic tourism industry by analysis of academic researches. Masters degree thesis. Sookmyung Women’s University. pp 36-42 | 미소장 |
| 19 | Kim ES, Chen HJ, Lee HG. 1990a. A Bibliographical Study of Tzeam Using the Meat and Poultry. Korean J. Food Culture, 5(1):59-75 | 미소장 |
| 20 | Kim ES, Chen HJ, Lee HG. 1990b. A Bibliographical Study of Tzeam Using the Fish, Vegetable and Etc. Korean J. Food Culture, 5(1):77-99 | 미소장 |
| 21 | Kim HJ. 2010. Importance and Satisfaction Analyses on Menu Label and the Influence of Descriptive Menu Labels on Students’ Intents to take School Meals. Masters degree thesis. Keimyung University. pp 5-37 | 미소장 |
| 22 | Kim HO. 2008. A Study of Using Japanese Vocabulary In Korean: Comparing With Japanese Learner and People who haven’t Learnt Japanese. Masters degree thesis. Sejong University. pp 12-17 | 미소장 |
| 23 | Kim JS. 2006. A Study on Preference of Korean Spicy Fish Soups by Questionnaire Methods in Busan and Development of a Standardized Recipe. Masters degree thesis. Pukyong National University. pp 5-6 | 미소장 |
| 24 | Kim KS. 1997. The Study on the Etymology of Solontan and Sura-sang. Korean J. Food Culture, 12(1):17-22 | 미소장 |
| 25 | Kim KW. 1989. The research method of social science. Bakyoungsa. Seoul. | 미소장 |
| 26 | Kim SH. 2000. The research method of tourism science. Ilsinsa. Seoul. pp 102-103 | 미소장 |
| 27 | Lee BS. 2009. Perception and Preference on Korean traditional Foods-Comparison by Generation, Focusing on the Busan Region-Masters degree thesis. Youngsan University. pp 9 | 미소장 |
| 28 | Lee YK, Chun HJ, Lee HG. 1992. A Bibliographical Study on the Gooumguk in Korea. Korean J. Food Culture, 7(4):339- 362 | 미소장 |
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| 33 | Rural Development Administration (RDA) Korea. 2009. Food Nutrient Data Base by portions commonly used. pp 154- 321 | 미소장 |
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| 36 | The standard dictionary of the Korean language by The National Institute of the Korean Language. 2011. www.korean. go.kr | 미소장 |
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| 38 | Yoon SK. 1994. Study on Native Local Foods in Andong Region. Korean J. Food Culture, 9(1):61-69 | 미소장 |
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| 40 | Menupan.com. 2011. www.menupan.com | 미소장 |
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