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 Boesenbergia pandurata (Roxb.) Schltr. has been reported to possess anti-oxidative and anti-inflammatory properties. The aim of this study was to investigate the effect of Boesenbergia pandurata extract (BPE) in a high-fat diet (HFD)-induced obese mice model. C57BL/6J mice were fed with either the high-fat diet or a 0.5% BPE-supplemented HFD for 8 weeks. The BPE-containing HFD significantly reduced body weight gain and the accumulation of visceral fat mass in mice model without altering the amount of food intake. Moreover, mice fed with BPE-containing HFD had lower concentrations of lipids in their blood, lower hepatic lipid accumulation, and lower serum leptin levels compared with the HFD-fed mice. RT-PCR analysis showed that the expression levels of peroxisome proliferators-activated receptor γ 2 (PPAR γ 2) and CCAT/enhancer binding protein a (C/EBPα) genes in the epididymal fat tissue of mice fed the BPE-containing HFD increased 1.16- and 1.30-fold, respectively, compared to mice fed HFD only. In conclusion, BPE attenuated visceral fat accumulation and improved dyslipidemia in a mice model with HFD-induced obesity.

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
3T3-L1 전지방세포에서 발효 삼정환의 지방 분화 억제 효과 송미영, S. Bose, 김호준 pp.1-7

적양배추 추출물이 인체 유방암 세포 MDA-MB-231의 세포사멸에 미치는 영향 남미경, 강금지 pp.8-16

홍마늘 복합물이 고지방-콜레스테롤 식이성 흰쥐의 분변 지질 함량 및 간 조직의 항산화 효소 활성에 미치는 영향 이수정, 권민혜, 권효진, 신정혜, 강민정, 김성희, 성낙주 pp.17-25

핑거루트(Boesenbergia pandurata) 추출물의 고지방 식이를 섭취한 마우스의 내장 지방 축적에 대한 효능 명길선, 안영태, 이명희, 박도영, 안영민, 허철성 pp.26-32

대황 추출물이 갱년기 유도 흰쥐의 골 조직에 미치는 영향 박용수, 강민숙, 김보경, 김미향 pp.33-39

비타민나무잎 식이보충과 당뇨흰쥐 간장의 항산화효소 수준에 미치는 영향 김명화 pp.40-45

부산지역 건강검진 수검자의 식행태와 혈청 지질과의 관계 손은주, 류은순 pp.46-52

청소년 및 고령층을 위한 잡곡밥의 혼합비율 설정 및 영양성, 기능성 평가 장혜림, 김건우, 정용진, 윤광섭, 우상철, 윤경영 pp.53-61

지황 및 숙지황 분말의 품질 및 항산화 특성 오혜림, 김초롱, 김나연, 전혜련, 도은수, 김미리 pp.62-67

추출방법에 따른 돼지감자 잎의 항산화 및 생리활성 비교 김재원, 김종규, 송인성, 권은성, 윤광섭 pp.68-75

활성글루텐이 저항전분을 함유한 식빵의 품질 특성에 미치는 영향 김유진, 이정훈, 최미정, 최두리, 이시경 pp.76-82

감태 첨가가 배추김치의 숙성 중 품질에 미치는 영향 이현아, 송영옥, 장미순, 한지숙 pp.83-88

김치 종류에 따른 유산균의 생물학적 및 기능적 특성 고강희, 유문려, 이현희, 은걸, 김인철 pp.89-95

김치양념과 유산균을 이용한 발효두부의 항산화 활성, 이소플라본 및 유리아미노산의 변화 강경명, 이신호 pp.96-101

근로복지공단 보육시설의 급식 운영현황과 학부모대상 품질 만족도 김지헌, 이영은 pp.102-113

충남지역 친환경 급식의 날 운영에 따른 초·중학생의 친환경 농산물에 대한 인식 및 급식만족도 정지형, 김은진, 김명희, 최미경 pp.114-119

커피전문점 고객이 지각한 관계혜택이 지각된 가치, 만족도 및 충성도에 미치는 영향 문상정, 배현주 pp.120-128

국내 재배지역에 따른 고추의 Capsaicinoid 함량 이성웅, 함현미, 김영화, 성지혜, 황인국, 유선미, 정헌상, 이준수 pp.129-133

로스팅 정도에 따른 원두커피의 벤조피렌 함량 연구 김상은, 김종환, 이상원, 이문조 pp.134-138

단호박 분말을 첨가한 젤리의 품질특성 이준호, 이명경 pp.139-142

흑임자 분말을 첨가한 양갱의 품질특성 및 항산화활성 서혜민, 이준호 pp.143-147

자외선 살균이 고로쇠 수액의 품질에 미치는 영향 최수빈, 한상진, 한억희, 김학수, 강성태 pp.148-152

참고문헌 (19건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Contribution of visceral obesity to the insulin resistance syndrome. 네이버 미소장
2 A mixture of the aqueous extract of Garcinia cambogia, soy peptide and L: -carnitine reduces the accumulation of visceral fat mass in rats rendered obese by a high fat diet. 네이버 미소장
3 Ilex paraguariensis extract ameliorates obesity induced by high-fat diet: Potential role of AMPK in the visceral adipose tissue 네이버 미소장
4 Chronic administration of Eucommia leaf stimulates metabolic function of rats across several organs. 네이버 미소장
5 Antimicrobial effects of Boesenbergia pandurata and Piper sarmentosum leaf extracts on planktonic cells and biofilm of oral pathogens. 네이버 미소장
6 Kaempferia pandurata Roxb. inhibits Porphyromonas gingivalis supernatant-induced matrix metalloproteinase-9 expression via signal transduction in human oral epidermoid cells 네이버 미소장
7 Activity of panduratin A isolated from Kaempferia pandurata Roxb. against multi-species oral biofilms in vitro 네이버 미소장
8 Boesenbergia pandurata attenuates diet-induced obesity by activating AMP-activated protein kinase and regulating lipid metabolism. 네이버 미소장
9 In vitro anti-inflammatory activity of panduratin A isolated from Kaempferia pandurata in RAW264.7 cells. 네이버 미소장
10 Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. 네이버 미소장
11 Induction of cell apoptosis in 3T3-L1 pre-adipocytes by flavonoids is associated with their antioxidant activity. 네이버 미소장
12 Differential effects of flavonoids on 3T3-L1 adipogenesis and lipolysis. 네이버 미소장
13 Analysis of antioxidant activities contained in the Boesenbergia pandurata Schult. Rhizome. 네이버 미소장
14 Sohn JH., Han KL., Lee SH., Hwang JK. (2006), Protective effects of panduratin A against oxidative damage of tert-butylhydroperoxide in human HepG2 cells. Biol Pharm Bull 28, 1083-1086. 미소장
15 Phytochemicals and regulation of the adipocyte life cycle 네이버 미소장
16 Schäffler A., Schölmerich J., Büchler C. (2005), Mechanisms of disease: adipocytokines and visceral adipose tissueemerging role in nonalcoholic fatty liver disease. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol 2, 273-280. 미소장
17 Role of peroxisome proliferator-activated receptor-gamma in maintenance of the characteristics of mature 3T3-L1 adipocytes. 네이버 미소장
18 Transcriptional control of adipogenesis. 네이버 미소장
19 Thiazolidinedione treatment normalizes insulin resistance and ischemic injury in the zucker Fatty rat heart. 네이버 미소장