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본 연구는 ‘대왕’과 ‘설향’ 딸기 두 품종의 성숙도, 저장온도 및 저장기간에 따른 과실의 품질 변화를 구명하고자 하였다. 100% 착색된 완숙 딸기 과실과 50% 착색된 미숙 딸기 과실을 수확하여 4°C와 15°C에서 10일 동안 각각 저장하였다. 딸기과실의 경도, 기능성 식물화합물, 유리당 함량, 유기산 함량 그리고 항산화 활성은 저장 5일과 10일 후에 각각 측정하였다. 두 품종의 과실 경도를 비교할 때, ‘대왕’품종이 ‘설향’보다 높은 수준의 과실경도를 보였으며, 페놀화합물과 자당 함량 또한 ‘대왕’이 ‘설향’보다 높았다. 그러나 대조적으로 안토시아닌 및 과당 함량은 ‘대왕’이 ‘설향’보다 낮았다. 두 품종의 항산화 활성은 거의 동일하였다. 저장온도에 있어 과실경도는 4°C에 저장한 과실이 15°C에 저장된 과실보다 높은 수준의 경도를 보. 4°C와 15°C에 저장되는 동안 두 품종의 과실 내 페놀화합물과 자당 함량이 감소되었다. 반면, 10일 동안 저장된 과실 내의 안토시아닌과 포도당 함량은 증가하였다. 딸기 과실에 함유되어 있는 유기산의 함량은 품종이나 온도보다는 저장기간에 의존적인 영향을 보였다. 10일 동안 저장된 미숙 과실의 항산화활성이 미게 감소 또는 증가된 것에 비해, 완숙 과실의항산화 활성은 현저하게 감소하였다. 서로 다른 온도에 저장된 두 품종의 완숙 과실을 비교할 때, 4°C에서 저장된 과실 보다 15°C에서 저장된 과실의 항산화 활성이 현저하게 감소되었다. 반면, 미숙 과실의 항산화 활성 변화는 미미하였다. 본 연구 결과로 보아, 고품질의 딸기를 제공하기 위해서는 단기저장 시에는 완숙과실을 수확하고, 장기저장 시에는 저장기간에 따른 적정 성숙 단계의 과일을 수확하여 4°C에 저장하는 것이 타당하다고 사료된다.

The aim of this work was to study the changes in fruit quality and antioxidant activity depending on ripening levels, storage temperature and storage periods in two strawberry cultivars (Fragaria × ananassa cvs. Daewang and Seolhyang). Fully ripe strawberry fruits (100% colored fruits) and unripe strawberry fruits (50% colored fruits) were harvested and then stored at 4°C and 15°C for 10 days, respectively. Hardness, phytochemicals, sugars, organic acids and antioxidant activity of strawberry fruits were measured after storage for 5 and 10 days, respectively. When fruit hardness was compared between the two cultivars, ‘Daewang’ showed a greater degree of fruit hardness than ‘Seolhyang’. ‘Daewang’ also showed higher amounts of phenolic compounds and sucrose than ‘Seolhyang’. In contrary to this, ‘Daewang’ was shown to contain lower amounts of anthocyanin and fructose than ‘Seolhyang’. However, antioxidant activities of both cultivars were almost identical. When the effects of storage temperature were examined on fruit hardness, fruits stored at 4°C showed a higher degree of hardness than those stored at 15°C. During the period of fruit storage at 4°C or 15°C, both cultivars showed marked decline in the contents of phenolic compounds as well as sucrose. Contrastingly, they showed higher amounts of anthocyanin and glucose after 10 days of storage. On the other hand, the contents of organic acids in strawberry fruits were influenced only by the period of storage, not depending on cultivars or temperatures. Antioxidant activities of fully ripe fruits declined remarkably after 10 days of storage, as compared to unripe fruits which showed a minor decrease or increase. When fully ripe fruits of both cultivars were stored at different temperatures, those stored at 15°C showed a significant decrease in the antioxidant activity as compared to those stored at 4°C. However, changes of antioxidant activity in unripe fruits were minor. These observations in order to supply high quality strawberry suggest that fully ripe strawberry fruits should be harvested for the short-term storage and the appropriate ripe level fruit should be harvested for the long-term storage. Storage temperature is appropriate at 4°C.

권호기사

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기사명 저자명 페이지 원문 목차
GA₃와 Thidiazuron 처리가 '거봉' 포도의 무핵화와 과실품질에 미치는 영향 이별하나, 권용희, 박요섭, 박희승 pp.135-140

아스파라거스 두 전웅 품종의 저온처리에 따른 휴면 타파와 순의 생장에 미치는 영향 이정현, 배종향, 구양규 pp.141-145

토마토 엽위별 광합성 특성 분석 김성은, 이문영, 김영식 pp.146-152

규산칼륨 첨가 양액으로부터 6가지 분식물의 규소 흡수도 손문숙, 송주연, 임미영, Iyyakkannu Sivanesan, 김귀순, 정병룡 pp.153-158

오이 과실 표면의 과분 발생 특성 최응규, 김병수, 황운순, 도한우, 서동환 pp.159-164

Effect of bulblets size oriented from tissue culture on growth and bulb enlargement of Lilium oriental hybrids grown in highlands Min Jeong Kim, Sae Jin Hong, Hak Ki Kim pp.165-172

배양액의 농도가 딸기 '매향'의 생육, 과실의 품질 및 수량에 미치는 영향 전하준, 변미순, 류습생, 전의환, 이용범 pp.173-178

Rockwool과 Phenolic Foam 배지에서 양액공급 방법이 파프리카(Capsicum annuum) 'Veyron'의 생육과 수량에 미치는 영향 김광수, 이용범, 황승재, 정병룡, 안철근 pp.179-185

큰느타리버섯의 모의 수출운송과정에서 소포장 적용에 따른 품질변화 비교 우성민, 박윤문, 박세원 pp.186-193

딸기 품종의 성숙도, 저장온도 및 저장기간에 따른 과실 품질과 항산화 활성 변화 최효길, 강남준, 문병용, 권준국, 노일래, 박경섭, 이선이 pp.194-202

플럼코트 '하모니' 과실의 수확 후 품질에 미치는 저장온도 및 1-MCP 처리의 영향 임병선, 윤석규, 남은영, 천종필, 조미애, 정대성 pp.203-210

고랭지 여름배추 품종간 품질 비교 및 저장온도 최적화 엄향란, 김병섭, 양용준, 홍세진 pp.211-218

Evaluation of chloroplast genotypes of Korean cucumber cultivars(Cucumis sativus L.) using sdCAPS markers related to chilling tolerance Asjad Ali, Eun Mi Yang, Sun Young Lee, Sang-Min Chung pp.219-223

Composition of secondary metabolites in various parts of 'Seolhyang' strawberry plants Dong Sub Kim, Haeyoung Na, Yurina Kwack, Sung Kyeom Kim, Jeong Wook Heo, Changhoo Chun pp.224-230

Characterization of lipophilic nutraceutical compounds in seeds and leaves of Perilla frutescens Seungduk Um, Shiva Ram Bhandari, Nam-Hoon Kim, Tae-Jin Yang, Ju Kyoung Lee, Young-Sang Lee pp.231-238

Exposure and risk assessment of operators to insecticide acetamiprid during treatment on apple orchard Eunhye Kim, Joon-Kwan Moon, Hyeri Lee, Suhee Kim, Yon-Jin Hwang, Byung-Joon Kim, Jinbeum Lee, Dong-Hyuk Lee, Jeong-Han Kim pp.239-245

토마토 작물의 TYLCV 저항성 평가에 이용할 수 있는 감염성 클론 개발 최승국, 최학순, 양은영, 조인숙, 조점덕, 정봉남 pp.246-254

대륜계통의 고온적응성 분홍색 반겹꽃 거베라 신품종 'Harmony' 박상근, 임진희, 최성열, 신학기, 허은주 pp.255-258

참고문헌 (25건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

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번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Ahmed, A.E. and J.M. Labavitch. 1980. Cell wall metabolism in ripening fruit. 1. cell wall changes in the ripening ‘Bartlett’ pears. Plants Physiol. 65:1009-1013. 미소장
2 Anthocyanin from strawberry ( Fragaria ananassa) with the novel aglycone, 5-carboxypyranopelargonidin 네이버 미소장
3 Effect of storage temperatures on antioxidant capacity and aroma compounds in strawberry fruit 네이버 미소장
4 Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical 네이버 미소장
5 Effects of temperature on the chemical composition and antioxidant activity of three strawberry cultivars 네이버 미소장
6 Sucrose and Malic Acid as the Compounds Exported to the Apical Bud of Pea following CO(2) Labeling of the Fruit : No Evidence for a Senescence Factor. 네이버 미소장
7 Controlled atmosphere-induced changes in pH and organic acid metabolism may affect color of stored strawberry fruit 네이버 미소장
8 Variation of lycopene, antioxidant activity, total soluble solids and weight loss of tomato during postharvest storage 네이버 미소장
9 Chemical Composition of Lowbush Blueberry Cultivars 네이버 미소장
10 Kim, J.Y., H.J. Kim, G.O. Lim, S.A. Jang, and K.B. Song. 2010. Effect of combined treatment of ultraviolet-c with aqueous chlorine dioxide or fumaric acid on the postharvest quality of strawberry fruit “Flamengo” during storage. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 39:138-145. 미소장
11 Changes in Bioactive Compounds Contents of ‘Maehyang’ and ‘Seolhyang’ Strawberry Fruits by UV Light Illumination 소장
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13 Sensory Descriptive Analysis of cv. Cresthaven Peaches-Maturity, Ripening and Storage Effects 네이버 미소장
14 Biochemical Changes during Fruit Development of Four Strawberry Cultivars 네이버 미소장
15 Montero, T.M., E.M. Mollá, R.M. Esteban, and F.J. López-Andréu. 1996. Quality attributes of strawberry during ripening. Scientia Hort. 65:239-250. 미소장
16 Fruit Maturity and Storage Temperature Influence Response of Strawberries to Controlled Atmospheres 네이버 미소장
17 Physicochemical changes during strawberry development in the field compared with those that occur in harvested fruit during storage 네이버 미소장
18 Antioxidant activity and phenolic content of strawberry genotypes from Fragaria x ananassa 네이버 미소장
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20 Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. 네이버 미소장
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23 Managing phenol contents in crop plants by phytochemical farming and breeding-visions and constraints. 네이버 미소장
24 Isolation and identification of strawberry phenolics with antioxidant and human cancer cell antiproliferative properties. 네이버 미소장
25 Changes in strawberry phenolics, anthocyanins, and antioxidant capacity in response to high oxygen treatments 네이버 미소장