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Radiation-induced hydrocarbon contents of dried anchovy, jiri anchovy, and large-eyed herring were evaluated following electron-beam irradiation at doses of 1, 3, 5, 7, and 10 kGy. GC/MS identification of the induced hydrocarbons by irradiation was conducted after lipid separation by soxtec, followed by florosil column chromatography. 1-Tetradecene (C14:1) and pentadecane (C15:0) derived from palmitic acid, 1-hexadecene (C16:1) and heptadecane (C17:0) from stearic acid, and 8-heptadecene (C17:1) and 1,7-hexadecadiene (C16:2) from oleic acid were the major induced hydrocarbons in irradiated dried anchovy, jiri anchovy, and large-eyed herring samples. At the same irradiation dose, concentration of induced hydrocarbons differed from fatty acid composition and increased in accordance with radiation dose level. Radiation-induced hydrocarbons, such as 1-tetradecene (C14:1), 1-hexadecene (C16:2), 8-heptadecene (C17:1), and 1,7-hexadecadiene (C16:2), were confirmed as irradiation marker compounds. Therefore, these marker compounds could be used to distinguish electron-beam irradiated dried anchovy, jiri anchovy, and large-eyed herring from non-irradiated ones.

권호기사

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기사명 저자명 페이지 원문 목차
Spirulina maxima의 초음파 및 열수 추출 공정에 따른 항염증 효과 비교 탐색 신재빈, 최운용, 강도형, 이현용 pp.1852-1857
Tabebuia avellanedae 추출물의 운동능력 향상 효과 김경미, 유양희 pp.1937-1941
가시오갈피(Eleutherococcus senticosus) 잎으로부터 α-Glucosidase의 저해 활성 물질, Hyperoside와 Isoquercetin의 분리 및 구조·동정 이기연, 홍수영, 정혜정, 이재형, 임상현, 허남기, 김성문, 김희연 pp.1858-1864
고농도 염수에서 단시간 절인 배추김치의 품질 특성 류정표, 양지희, 정영배, 이상일, 한응수 pp.1913-1919
국내산 유채 종자의 품종별 지방 조성 및 페놀 추출물의 항산화 활성 이아영, 홍순택, 장영석, 이정희 pp.1817-1826
국내에서 개량된 3가지 토종 다래 품종의 영양성분 분석 진동은, 박선경, 박창현, 승태완, 허호진 pp.1942-1947
냉동 온도에 따른 블루베리의 품질 특성 비교 조혜진, 김정은, 유민지, 이왕희, 송경빈, 김하윤, 황인국, 유선미, 한귀정, 박종태 pp.1906-1912
다시마 추출물을 첨가한 보리된장의 일반적 특성과 항산화 효과 오세인, 성정민, 이근종 pp.1843-1851
다양한 전처리 방법에 따른 당근의 이화학 및 영양학적 특성 분석 김광일, 황인국, 유선미, 민상기, 최미정 pp.1881-1888
동결건조 진주담치 추출물의 항산화 및 DNA 손상 보호 활성 이선우, 최미주, 김시경, 이승철, 박은주 pp.1801-1807
머루를 이용한 Sourdough 식빵 개발 빙동주, 김원태, 전순실 pp.1896-1905
물과 주정을 이용한 삼채 뿌리와 잎 추출물의 항산화 활성 및 항염증 효과 비교 이관욱, 김연숙, 박표잠, 정재현 pp.1808-1816
발효 조건이 막걸리 술덧 유래 다당의 면역자극 활성에 미치는 효과 이영경, 남소현, 김혜련, 조장원, 이영철, 김영찬, 홍희도 pp.1835-1842
방풍나물의 수확시기에 따른 부위별 향기성분 비교 분석 정복미, 신태선, 허영란 pp.1871-1880
백하수오 분말을 첨가한 양갱의 품질 및 항산화 활성 나유진, 이준호 pp.1954-1958
부산지역 일부 중학생의 학교급식 위생에 대한 인식 평가 김여경, 최희선, 류은순 pp.1920-1928
시설 및 노지 재배한 오디의 품질 특성 이지영, 황인국, 김하윤, 유선미, 박종태 pp.1964-1968
아마씨 분말을 첨가한 파운드케이크의 품질 및 항산화 활성 정하숙, 임정아, 이준호 pp.1959-1963
아마인유와 참기름을 이용하여 제조한 ω-3와 ω-6 지방산이 균형 잡힌 다가불포화지방산 혼합유의 특성 변명우, 전명숙, 이규희 pp.1865-1870
용인지역 고등학생의 가공식품 구매행동 분석 구희진, 김성영 pp.1929-1936
전자선 조사한 건조 멸치류에서 유도된 지방분해산물의 분석 홍영신, 김경수 pp.1889-1895
전처리 조건에 따른 배암차즈기(Salvia plebeia R. Br.)의 주요 성분의 함량 및 항산화 김용주, 정지숙, 박노진, 고근배, 손병길 pp.1948-1953
천년초 선인장 줄기 에탄올 추출물의 HT-29 대장암 세포증식 저해효과 박수영, 김영아, 이선영 pp.1827-1834

참고문헌 (33건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 The Variations of Oceanic Conditions and the Distributions of Eggs and Larvae of Anchovy in the Southern Sea of Korea in Summer 소장
2 Lee EH, Kim SK, Cho GD. 1977. Nutritional component and health in the fishery resources of the coastal and offshore waters in Korea. Youil Publishing Co., Busan, Korea. p 43-46. 미소장
3 Randomized controlled trial of the effect of n-3 fatty acid supplementation on the metabolism of apolipoprotein B-100 and chylomicron remnants in men with visceral obesity. 네이버 미소장
4 Fish Consumption Is Associated With Lower Heart Rates 네이버 미소장
5 NFRD. 2014. National fisheries research development institute homepage. www.fips.go.kr/jsp/sf/ss/ss_fishery_kind_list.jsp (accessed Oct 2014). 미소장
6 Pyeun JH, Heu MS, Cho DM, Kim HR. 1995. Proteolytic properties of cathepsin L, chymotrypsin, and trypsin from the muscle and viscera of anchovy, Engraulis japonica. J Korean Fish Soc 28: 557-568. 미소장
7 Lee EH, Kim JS, Ahn CB, Park HY, Jee SK, Joo DS, Lee SW, Lim CW, Kim IH. 1989. The effect of Taipet-F and Bactokil on retarding lipid oxidation in boiled-dried anchovy. J Korean Soc Food Nutr 18: 181-188. 미소장
8 Kim IS, Lee TG, Yeum DM, Cho ML, Park HW, Cho TJ, Heu MS, Kim JS. 2000. Food component characteristics of cold air dried anchovies. J Korean Soc Food Sci Nutr 29: 973-980. 미소장
9 Jo KS, Kim YM, Kim HK, Kang TS. 1987. Effect of packaging method on the storage stability of boiled-dried anchovy. Korean J Food Sci Technol 19: 195-199. 미소장
10 Lipid oxidation and hydrolysis in dried anchovy products during drying and storage. 네이버 미소장
11 Yoon MH, Hong HG, Lee IS, Park MJ, Yun SJ, Park JH, Keon YO. 2009. A survey of the safety in seasoned dried fishes. J Food Hyg Safety 24: 143-147. 미소장
12 Ham HJ, Kim MS, Choi BH, Kim MH. 1999. Sulfites contents survey on dried marine products in market. J Food Hyg Safety 14: 380-385. 미소장
13 Changes of MicroBiological and Physicochemical Characteristics of Doenjang Prepared with Low Salt Content and Gamma Irradiation 소장
14 Effect of Electron Beam Irradiation on Volatile Organic Compounds of Vitis labrusca L. 소장
15 Byun MW. 1997. Application and aspect of irradiation technology in food industry. Food Science and Industry 30(1):89-100. 미소장
16 IAEA. 2009. International atomic energy agency homepage. www.iaea.org/icgfi (accessed Oct 2014). 미소장
17 Detection of food treated with ionizing radiation 네이버 미소장
18 KFDA. 2012. Korea Food Standard Code 2012-48. Korea Food & Drug Administration, Cheongwon, Korea. p 2-3. 미소장
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20 Lee EH, Park YH. 1971. Degradation of acid soluble nucleotides and their related compounds in seafoods during processing and storage. Bull Korean Fish Soc 4: 31-41. 미소장
21 Lee EH, Oh KS, Lee TH, Chung YH, Kim SK, Park HY. 1986. Fatty acid content of five kinds of boiled-dried anchovies on the market. Bull Korean Fish Soc 19: 183-186. 미소장
22 Kim JS, Yang SK, Heu MS. 2000. Food component characteristics of plain-dried anchovies on the market. J Korean Soc Food Sci Nutr 29: 20-25. 미소장
23 Lee KH, Kim CY, You BJ, Jea YG. 1985. Effects of packing on the quality stability and shelf-life of dried anchovy. J Korean Soc Food Sci Nutr 14: 229-234. 미소장
24 Effect of deoxygenizer on the suppression of lipid deterioration of boiled and dried-anchovy engraulis japonica 네이버 미소장
25 Effect of deoxygenizer on the suppression of lipid deterioration of boiled and dried-anchovy engraulis japonica 네이버 미소장
26 Gamma irradiation combined with improved packaging for preserving and improving the quality of dried fish ( Engraulis encrasicholus) 네이버 미소장
27 The application of different detection methods for irradiated dried anchovy and shrimp 네이버 미소장
28 Quality and Thermoluminescence Properties of γ-Irradiated Boiled-Dried Anchovies during Storage 소장
29 Metcalf LD, Schmitz AA, Pelka JR. 1996. Rapid preparation of fatty acid esters from lipid for gas chromatographic analysis. Anal Chem 38: 514-515. 미소장
30 Analysis of Radiolytic Compounds of Lipids for the Detection of Irradiation in Dried Mytilus coruscus 소장
31 Quantitative Comparison of Radiation-induced Hydrocarbons from Irradiated Beef, Pork and Chicken 소장
32 Hwang KT, Park JY, Kim CK. 1997. Application of hydrocarbons as markers for detecting post-irradiation of imported meats and fish. J Korean Soc Food Sci Nutr 26:1109-1115. 미소장
33 Multistep Identification of γ-Irradiated Boiled-Dried Anchovies by Analysis of Thermoluminescence, Electron Spin Resonance, Hydrocarbon and 2-Alkylcyclobutanone 소장