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본 연구는 프랜차이즈 정보공개서 자료에 기반을 두어 한식 프랜차이즈 브랜드 간 상대적 효율성을 분석하였으며, 이를 위해 Tofallis의 프로파일링 기법 및 Wagner의 후방접근법을 적용하여 자료포락분석 기법의 투입 및 산출변수를 선정한 후 CCR, BCC, 초효율성 모형을 이용하여 기술적 효율성, 규모의 효율성, 초효율성을 측정하고 각 DMU별 참조집단을 파악하였다. 본 연구의 결과를 정리하면 첫째, CCR 모형 기준 효율적인 브랜드는 총 6개이며, BCC 모형 기준 효율적인 브랜드는 해당 6개 브랜드에 12개 브랜드가 추가된 총 18개 브랜드임을 확인하였다. 둘째, BCC 모형 분석 결과 PTE와 SE의 평균값이 각각 0.892, 0.687로 비효율의 주된 원인이 규모 관련 비효율인 경우가 순수 기술 관련 비효율보다 더 많음을 확인하였다. 따라서 비효율적인 브랜드의 경우 벤치마킹 브랜드 정보를 참조하여 경영의 효율성을 향상시키는 것이 필요하다. 셋째, 규모의 경제 분석 결과 6개 브랜드가 최적 규모(CRS)에서 운영 중이었으며, 나머지 40개 브랜드는 DRS 상태임을 확인하였다. 넷째, 효율성에 영향을 미치는 투입/산출변수는 초기투자비용, 가맹점별 연평균 매출액, 임직원 수임을 확인하였다.

This paper aims to provide useful information on future Korean restaurant franchisees' franchising decision making using DEA analysis. For this purpose, Tofallis' profiling method as well as Wagner’s stepwise variable selection method have been used for selecting the DEA model input / output variables. The finally selected input variable is initial investment while the finally selected output variables are promotion budget, annual average sales amount per store, number of new member stores, number of franchisee stores, number of employees, net profit, total amount of capital, and brand age. We analyzed 46 Korean restaurant franchisers having more than 80 shops in Korea. We found the follow things: First, based on the BCC model, the average value of PTE and SE are 0.892 and 0.687, respectively, meaning that the main reason for inefficiency is scale-related inefficiency rather than pure technology-related inefficiency. Second, 6 franchisers are efficient, while other 40 franchisers are in DRS state. Second, PTE caused huge fluctuations among efficiency scores of chicken franchisers. Third, efficiency was affected by initial investment, average sales amount per store, and number of employees, and not by any other output variable.

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
네스티드 로짓모형을 이용한 온라인 쇼핑 채널 선택 분석 = Analysis of choice among online shopping channels using nested logit model 이광훈 p.239-257

A study on corporate governance, risk, and diversification as determinants of firm value under restriction of macroeconomic variables Jang Woo Lee p.21-33

더블링 기법을 이용한 대응분석의 활용 = Utilization of correspondence analysis using doubling technique 한상태 p.75-85

영상처리와 딥러닝 기법을 사용한 채소의 등급별 자동 분류시스템 개발 = Development of automatic classification system of vegetables by image processing and deep learning 김준기, 조완현, 나명환, 전명희 p.63-73

서비스 중간재 대체탄력성과 Oulton 가설 검정 = Elasticity of substitution of service input and test of Oulton hypothesis 하봉찬 p.199-213

범프탐색방법의 잡음변수 존재 여부에 따른 예측력과 효율성 비교 = Comparison of prediction accuracy and efficiency of bump hunting methods with or without noise variables 방병권, 조형준 p.87-94

LASSO 방법을 이용한 프라이버시 침해 우려 행태 분석 = Analysis of privacy invasion concern using LASSO method 엄지은, 전승환, 전수영 p.95-106

대학 취업지원 프로그램 참여가 고용에 미치는 효과에 관한 연구 = The effect of participation in university job support program on employment 천영민, 정승철, 남기성 p.141-151

Analyzing the time-frequency lead-lag relationship between bitcoin and currencies markets Sang Hoon Kang p.11-19

Related-party transactions and asymmetric cost behavior JungEun Cho p.35-48

계수 데이터 모형을 이용한 부산지역 구인인원 결정요인 분석 = Study on volume of recruitment in Busan area applying count data model 김종한, 조장식 p.131-140

성·연령별 전출입자 수 적합모형 개발 연구 = A study on development of model for migrants-in and out by gender and age 김영동, 김기환 p.117-129

아세안(ASEAN) 외국인직접투자 유입과 경제성장 = The effects of FDI inflows on ASEAN economic growth 이종찬, 한민석, 제상영 p.153-167

흥미도 측도 관점에서 상대적 예방 강도의 고찰 = Consideration of relatively preventative strength from the viewpoint of interestingness measure 박희창 p.107-115

창업의도와 경제성장 간의 관계 분석 = An analysis on the effect of entrepreneurial ecosystem on perceiving opportunities of start-ups 김종호, 문상영 p.169-180

기업의 사회적 책임활동에 대한 정당성 인식이 적합성 및 구매의도에 미치는 영향 = The effect of the legitimacy perception of corporate social responsibility on fit and purchase intention 최세희, 이승필 p.363-373

중소기업의 노동소득분배율 결정요인 = Determinants of labor income share in small and medium enterprises 문영만 p.181-197

조절초점이 직무범위에 미치는 영향 = The effect of regulatory focus on job scope : effects of affective commitment and continuance commitment : 정서적, 지속적 조직몰입을 중심으로 정다운, 전병준 p.259-271

손실 관련 의사결정에서의 의사결정권의 내재적 가치 = Decision rights on loss : valuable or burdensome 김병훈, 임창국, 이진권 p.225-238

기업의 건전성이 기업위험에 미치는 영향에 대한 연구 = The effect of firms' health on firm risk : evidence from Korea 최금화, 강상구 p.283-292

비주류 음료의 수요탄력성 추정에 관한 연구 = Analysis of the estimation of demand elasticity for non-alcoholic beverage 김원년, 민대홍, 제상영 p.215-224

남자 프로 배구 경기 기록이 V-리그 시즌 승률에 미치는 영향 = Influence of male professional volleyball record on V-League season winning percentage 천영진 p.375-383

국내 중소기업대출에 미치는 중소기업 지원팩터 제도의 효과성 연구 = The study on the effectiveness of SME supporting factor on SME loan : evidence from Korean case 서지용 p.293-303

A latent profile analysis on juvenile probationer's callous unemotional traits Eun-Byeol Go, Jang-Han Lee p.49-62

가을철 날씨, 요일, 명절이 면적별 서울 내 음식점 매출액에 미치는 영향 = The impact of autumn weather, weekdays, and public holiday on restaurants sales by area in Seoul 노진원, 이예진, 서수경, 유기봉 p.351-361

대학보건간호사의 전문직 자아개념, 직무만족도 및 이직의도 = Professional self-concept, job satisfaction and turnover intention of school health nurse 김수정, 이현주, 이윤미 p.531-542

전통시장 광고에 따른 경험적 가치가 서비스 진정성과 서비스 적합성을 통한 브랜드 유대감에 미치는 영향 = The effects of experiential value depending on traditional markets' advertisements on brand connectedness through service authenticity and service fit : focusing on Jeju DongMun market : 제주 동문시장을 중심으로 김윤정 p.319-333

작은 작업기억용량을 가진 폭식경향자의 스트레스 이후 고칼로리 음식에 대한 충동성 연구 = The effect of working memory capacity on food-related impulsivity after stress in individuals with binge eating tendency 정다영, 이장한 p.385-401

항공사 선택속성이 고객만족 및 충성도에 미치는 영향에 관한 연구 = The study of the influence on customer satisfaction and loyalty of airline selection attributes 최판호, 전재균 p.305-317

기업어음 신용등급 차이에 영향을 미치는 요인 = Influencing factors on split commercial paper ratings 김태규 p.273-282

자료포락분석을 이용한 한식 프랜차이즈 브랜드 간 효율성 분석 = Efficiency analysis of Korean restaurant franchisers using data envelopment analysis 한용희 p.335-350

여성노인을 위한 강점중심 탄력성 증진 프로그램 효과 = Effect of strength focused resilience promotion program for elderly women 이상화, 김동희, 강경림 p.463-477

좌·우뇌 뇌졸중에 따른 한국판 몬트리올 의사소통 평가 프로토콜에서의 수행력 = The performance of the Korean Montreal protocol for evaluation of communication in the stroke patients with right vs. left hemispheric groups : a qualitative and quantitative analysis : 양적 vs 질적 분석 우희림, 김정완 p.437-449

리듬의 복잡성과 속도가 양손 협응 구조에 미치는 영향 = The effect of task complexity and speed on coordination structure when performing a bimanual coordination task 김태훈, 정성우 p.403-412

한국인 성인 남자에서 흡연이 신체구성 지표에 미치는 영향 = Influence of cigarette smoking on body composition in Korean adult men 이혜정, 박소영, 이상진, 홍창곤 p.413-421

지역사회 거주 재가노인들의 씹기 및 삼킴 문제 영향요인 = Chewing and swallowing problems and related factors in healthy community-dwelling older adults 김가영, 김향희 p.423-436

요양병원 간호사의 스트레스 대처 유형과 소진간의 관계에서 극복력의 매개효과 = Resilience as a mediator in the relationship between stress coping style and burnout in long-term care hospital nurses 박미숙, 안혜경 p.513-529

국내 폐결핵 경험자의 건강관련 삶의 질 예측요인 = Predictors of health-related quality of life in patients with pulmonary tuberculosis survivors in Korea : based on the Korean National Health and Nutrition Examination Survey from 2013 to 2016 : 2013년-2016년도 국민건강영양조사 자료 분석 정석희, 김희선, 장한두 p.495-512

간호대학생의 환자권리인식에 영향을 미치는 요인 = The factors affecting perception of patient rights in nursing students 정귀임 p.543-558

응급실 내원 환자의 한국형 중증도 분류 도구를 활용한 재분류 유형 분석 = Analysis of reclassification type using Korean triage and acuity scale (KTAS) of emergency patients 윤꽃림, 이은희 p.451-462

Robust estimation in generalized linear model using density power divergence Sangjin Lee, Changkon Hong p.1-10

한국 성인의 흡연-비만 동시 발생과 우울의 관련성 = Association of co-occurring smoking and obesity with depression among Korean adults : based on Korea National Health and Nutrition Examination Survey(KNHANES), 2008-2011 : 2008년-2011년 국민건강영양조사를 바탕으로 손혜숙, 배은정, 김윤희 p.479-493

참고문헌 (42건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Stability and integrity tests in data envelopment analysis 네이버 미소장
2 Some Models for Estimating Technical and Scale Inefficiencies in Data Envelopment Analysis 네이버 미소장
3 Measuring the efficiency of decision making units 네이버 미소장
4 Growth and Financial Risk of Food Service Franchisor 네이버 미소장
5 Choi, P. H., Jun, J. K. (2018). A positioning analysis of airline brands using multi-dimensional scaling, Journal of the Korean Data Analysis Society, 20(5), 2533-2545. (in Korean). 미소장
6 Choi, I. S., Yu, J. P., Lee, D. H. (2013). A study on relative efficiency of franchise companies using DEA model, Asia Pacific Journal of Small Business, 35(2), 213-244. (in Korean). 미소장
7 Applications and Nominations Sought for Editor-in-Chief of IEEE Distributed Systems Online 네이버 미소장
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9 Joo, D. H. (2017). Efficiency assessment of Gangwon manufacturing industry using the Bayesian estimation of stochastic production possibility frontier, Journal of the Korean Data Analysis Society, 19(1), 33-344. (in Korean). 미소장
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11 Kang, Y. K. (2007). Food Sanitation Act, (2nd edition). WooDeungBool, (in Korean). 미소장
12 Kim, H. C. (2013). The study about Korean restaurant's selection attributes using IPA: Focused on Korean restaurant, Northeast Asia Tourism Research, 9(4), 247-268. (in Korean). 미소장
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14 Kim, S. J. (2006). Efficiency analysis for brand and franchisee of restaurant franchise using data envelopment analysis, Ph. D. Thesis, Department of Tourism Management, Kyoungwon University. (in Korean). 미소장
15 Kim, S. M. (2014). An assessing of franchisor’s firm performance based on data envelopment analysis, Journal of Korea Safety Management Science, 16(4), 359-369. (in Korean). 미소장
16 Kim, D. N., Joo, S. H. (2015). A study on DEA application for evaluation program improvement of the government-funded research institutes, Journal of the Korean Production and Operations Management Society, 26(4), 403-421. (in Korean). 미소장
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20 Korean Statistical Information Service (2017a). Economy census. (in Korean). 미소장
21 Korean Statistical Information Service (2017b). Korea standard industrial classification. (in Korean). 미소장
22 Development of Native Local Foods of the Northern Part of Gyongsang-Bukdo and Their Commercialization 소장
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33 Seong, B. S. (2016). Study on the difference between survival and closure brand in franchise, Journal of Foodservice Management Society of Korea, 19(5), 235-253. (in Korean). 미소장
34 Shin, Y. G., Ahn, Y. H., Chi, S. K., Lee, J. W. (2015). A comparative analysis of the efficiency of domestic banks using DEA methods, Journal of the Korean Data Analysis Society, 17(1), 93-106. (in Korean). 미소장
35 Shin, B. S., Huh, J. H. (2015). Business strategies for franchiser: Focus on data analysis of franchise disclosure document, Korean Corporation Management Review, 22(4), 121-136. (in Korean). 미소장
36 So, J. S., Ryu, S. H. (2014). Die Untersuchung uber die gelugten bzw. ubertreibten Informationsanbietung im revidierten Beitrittsunternehmensgesetz, The Journal of Legal Studies, 41, 1-29. (in Korean). 미소장
37 Tofallis, C. (1996). Improving discernment in DEA using profiling, Omega, 24(3), 361-364. 미소장
38 Stepwise selection of variables in data envelopment analysis: Procedures and managerial perspectives 네이버 미소장
39 Detecting Influential Observations in Data Envelopment Analysis 네이버 미소장
40 Woo, M. N., Koo, C. M. (2016). The influence of tangible and intangible resources on the performance in food franchise industry: The resources-based view, Journal of Korea Service Management Society, 17(2), 291-312. (in Korean). 미소장
41 Yoo, Y. J. (2015). A study on franchise Korean restaurant of user behavior and selective attribution according to lifestyles, Journal of Tourism Sciences, 39(3), 125-141. (in Korean). 미소장
42 Yoo, I. S., Choi, M. S. (2017). A study on the characteristics of franchise headquarters and business performance: Through mediating effects of franchisee financial data, Korean Business Education Review, 32(6), 531-560. (in Korean). 미소장