본문 바로가기 주메뉴 바로가기
국회도서관 홈으로 정보검색 소장정보 검색

초록보기

반추위 미생물체 단백질의 아미노산 조성이 한우의 에너지원 사료에 따라 차이가 있는지를 조사하고자 본 연구가 수행되었다. 본 실험은 국내 한우 비육우 사육에 주로 이용되는 에너지원 사료인 옥수수(T1), 생미강(T2), 소맥(T3), 소맥피(T4)를 이용하여 in vitro 반추위 발효실험을 진행하여 발효 24시간 후 배양액의 발효 성상, 미생물체 단백질 합성량(MPS), 미생물의 아미노산 조성 및 미생물 균총 변화를 분석하였다. 배양액의 pH는 T4가 6.02로 다른 처리구들에 비해서 가장 높았으며, T1은 4.84로 가장 낮았다(p<0.05). Total VFA 농도는 T2가 96.80mM로 다른 처리구들에 비해서 가장 높았고, T1이 53.35mM로 가장 낮았다(p<0.05). 미생물체 단백질 합성량은 T3가 222.50g/L로 다른 처리구들에 비해서 높았으며(p<0.05), T1과 T4는 유의적인 차이는 없었지만 T1이 가장 낮았다. DGGE band 분석결과 모든 처리구는 57.5% 이하의 유사도를 나타내었으며, 급여되는 사료에 따라서 미생물 군집이 다르게 나타났다. 미생물 내 총 아미노산 함량은 T3와 T4가 다른 처리구보다 높았다(p<0.05). 미생물의 아미노산 조성 중 대부분의 필수 아미노산은 T4가 다른 처리구들에 비해서 낮았다. 하지만 methionine은 다른 필수 아미노산과 다르게 T4에서 가장 높았다(p<0.05). 곡류 사료 위주의 급여 시 결핍되기 쉬운 lysine은 모든 처리구에서 미생물의 아미노산 조성이 8.05~8.98%의 범위에 있었다. 따라서, 본 연구에서 반추 가축 급여 에너지 사료원에 따른 반추위 내 미생물 발효특성과 미생물 군집의 차이가 미생물의 아미노산 조성을 변화시킨다는 것을 확인하였다.

The study investigates whether the composition of amino acids in ruminant microbial proteins, differs according to different energy source feeds used for Korean beef cattle (Hanwoo) finishing diets. This experiment analyzed ruminal fermentation patterns, microbial protein synthesis (MPS), microbial amino acid composition, and the microbial community after 24 h in vitro rumen fermentation using corn grain (T1), rice bran (T2), wheat grain (T3), and wheat bran (T4). The pH in the culture was highest (6.02) in T4 and lowest (4.84) in T1 (p<0.05). The total VFA concentration was highest (96.80 mM) in T2 and lowest (53.35 mM) in T1 (p<0.05). The 222.5 g/L MPS in T4 was higher than those of other treatments (p<0.05), and T1 was the lowest. The rumen microbial community analysis by DGGE showed a 57.5% similarity or less between treatments. T3 and T4 showed higher total amino acid concentrations in rumen microorganisms than in other treatments (p<0.05). Most of the essential amino acid compositions in the rumen microorganisms in T4 were lower than in other treatments, while methionine was highest in T4 (p<0.05). Lysine composition was highest in T1 (p<0.05). Therefore, this study confirmed the different energy feeds for Hanwoo affected rumen fermentation patterns, MPS, and microbial community, changing the amino acid compositions of rumen microorganisms.

참고문헌 (31건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 AOAC. 2007. Official methods of analysis, 18th Edition. Association of official analytical chemists, Gaithersburg, MD, U.S.A. 미소장
2 Bach, A., Calsamiglia, A. and Stern, M. D. 2005. Nitrogen metabolism in the rumen. J. Dairy. Sci. 88(E. Suppl.):E9-E21. 미소장
3 Bae, G. S., Bae, J. H., Chang, M. B., Ko, J. Y. and Ha, J. K. 2002. Effects of Whole or steam-flaked corn based diet on ruminal fermentation characteristics in vitro and ruminal metabolism in Korea native goat in vivo. J. Anim. Sci. Technol. 44(6):757-768. 미소장
4 Carberry, C. A., Kenny, D. A., McCabe, M. S. and Waters, S. M. 2012. Effect of phenotypic residual feed intake and dietary forage content on the rumen microbial community of beef cattle. Appl. Environ. Microbiol. 78:4949-4958. 미소장
5 Chaney, A. L. and Marbach, E. P. 1962. Modified reagents for determination of urea and ammonia. Clinical chemistry. 8(2):130-132. 미소장
6 Clark, J. H., Klusmeyer, T. H. and Cameron, M. R. 1992. Microbial protein synthesis and flows of nitrogen fractions to the duodenum of dairy cows. J. Dairy. Sci. 75(5):2304-2323. 미소장
7 Clark, J. H., Murphy, M. R. and Crooker, B. A. 1987. Supplying the protein needs of dairy cattle from by-product feeds. J. Dairy. Sci. 70(5):1092-1109. 미소장
8 Dehority, B. A. 1963. Isolation and characterization of several cellulolytic bacteria from in vitro rumen fermentations. J. Dairy. Sci. 46:217-222. 미소장
9 Dijkstra, J., Ellis, J. L., Kebreab, E., Strathe, A. B., López S., France, J. and Bannink, A. 2012. Ruminal pH regulation and nutritional consequences of low pH. Anim. Feed. Sci. Technol. 172:22-33. 미소장
10 Duncan, D. B. 1955. Multiple range and multiple F tests. Biometrics. 11:1. 미소장
11 Erwin, E. S., Marco, G. J. and Emery, E. M. 1961. Volatile fatty acid analyses of blood and rumen fluid by gas chromatography. J. Dairy. Sci. 44:1786-1771. 미소장
12 Ganver, G., Ørskov, E. R. and Smart, R. 1979. The effect of roughage or concentrate feeding and rumen retention time on total degradation of protein in the rumen. J. Agric. Sci. 93(3):651-656. 미소장
13 Guinard, J. and H. Rulquin. 1995. Effects of graded amounts of duodenal infusions of methionine on the mammary uptake of major milk precursors in dairy cows. J. Dairy. Sci. 78:2196-2207. 미소장
14 Islam, M. and Lee, S. S. 2018. Recent application technologies of rumen microbiome is the key to enhance feed fermentation. J. Life. Sci. 28(10):1244-1253. 미소장
15 Kleinschmit, D. H., Schingoethe, D. J., Kalscheur, K. F. and Hippen, A. R. 2006. Evaluation of various sources of corn dried distillꠓers grains plus solubles for lactating dairy cattle. J. Dairy. Sci. 89:4784-4794. 미소장
16 Lu, Z., Xu, Z., Shen, Z., Tian, Y. and Shen, H. 2019. Dietary energy level promotes rumen microbial protein synthesis by improving the energy productivity of the ruminal microbiome. Front. Microbiol. 10:847. 미소장
17 Moon, J. B., Kim, H. B., Lee, J. S., Park, J. K., Shin, D. E., Park, B. K., Song, J. Y., Lee, S. Y. and Seo, J. K. 2020. Different pore size of filter bags containing feed samples changed rumen fermentation characteristics in an in vitro system. Ann. Anim. Resour. Sci. 32(2)52-61. 미소장
18 Muyzer, G., de Waal, E. C. and Uitterlinden, A. G. 1993. Profiling of complex microbial populations by denaturing gradient gel electrophoresis analysis of polymerase chain reaction-amplified genes coding for 16S rRNA. Appl. Environ. Microbiol. 59(3):675-700. 미소장
19 Na, H. R., Bae, G. S., Kim, C. H., Kim E. J. and Chang, M. B. 2021. Evaluation of typical protein sources for Hanwoo cattle on rumen bypass protein and their effects on the composition of rumen microbial amino acids. J. Agric. Lif. Sci. 55(1):91-99. 미소장
20 Nichols, J. R., Schingoethe, D. J., Maiga, H. A., Brouk, M. J. and Piepenbrink, M. S. 1998. Evaluation of corn distillers grains and ruminally protected lysine and methionine for lactating dairy cows. J. Dairy. Sci. 81(2):482-491. 미소장
21 NIAS (National institute of animal science). 2017. Korean feeding standard for Hanwoo. RDA. pp. 57-62. 미소장
22 Nocek, J. E. and Russell, J. B. 1988. Protein and energy as an integrated system. Relationship of ruminal protein and carbohydrate availability to microbial synthesis and milk production. J. Dairy. Sci. 71:2070-2107. 미소장
23 Ørskov, E. R. 1982. Protein Nutrition in Ruminant. Academic Press Inc. 19-39. 미소장
24 Rosen, H. 1957. A modified ninhydrin colorimetric analysis for amino acids. Arch. Biochem. Biophys. 67:10-15. 미소장
25 Satter, L. D. and Slyter, L. L. 1974. Effect of ammonia concentration of rumen microbial protein production in vitro. Br. J. Nutr. 32(2):199-208. 미소장
26 Schwab, C. G. 1996. Rumen protected amino acids for dairy cattle: Progress towards determining lysine and methionine requirements. Anim. Feed. Sci. Technol. 59:87-101. 미소장
27 Seo, J. K., Kim, M. H., Yang, J. Y., Kim, H. J., Lee, C. H. and Ha, J. K. 2013. Effect of synchronicity of carbohydrate and protein degredation on rumen fermentation characteristics and microbial protein synthesis. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 26(3):358-365. 미소장
28 Slyter, L. L. 1976. Influence of Acidosis on Rumen function. J. Anim. Sci. 43(4):910-929. 미소장
29 Storm, E., Brown, D. S. and Orskov, E. R. 1983. The nutritive value of rumen micro-organisms in ruminants. 3. The digestion of microbial amino and nucleic acids in, and losses of endogenous nitrogen from, the small intestine of sheep. Br. J. Nutr. 50(2):479-485. 미소장
30 Tas, M. V., Evans, R. A. and Axford, R. F. 1981. The digestibility of amino acids in the small intestine of the sheep. Br. J. Nutr. 45(1):167-174. 미소장
31 Van Soest, P. J., Robertson, J. B. and Lewis, B. A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy. Sci. 74(10):3583-3597. 미소장